Ce alimente poti manca daca lucrezi in tura de noapte

Daca lucrezi pe timpul noptii si nu mai stii ce sa mananci pentru a-ti potoli foamea sau - mai mult - esti in cautarea unei diete sanatoase, care sa iti asigure toti nutrientii de care ai nevoie, astazi iti vom arata ce variante ai, astfel incat greutatea ta sa nu aiba de suferit.

Persoanele care lucreaza in ture de noapte au o probabilitate mai mare sa sufere de insomnie, sa se confrunte cu oboseala, cu accidentele, sa aiba ulcer si chiar anumite forme de cancer, in comparatie cu oamenii care lucreaza in timpul zilei. Totodata, un alt lucru frecvent intalnit este faptul ca oamenii acumuleaza kilograme atunci cand lucreaza in ture de noapte.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Chiar daca nu ai de ales si trebuie sa lucrezi pe timp de noapte, retine ca exista unele trucuri care te pot ajuta, astfel incat turele tale sa nu iti saboteze dieta si nici sanatatea.

Mananca mai multe proteine si mai putini carbohidrati simpli in timpul turei de noapte

Persoanele care lucreaza in ture de noapte se confrunta de multe ori cu stari de somnolenta si de moleseala, asa ca un sfat bun ar fi sa incepi sa faci alegeri alimentare inteligente. Alimentele bogate in proteine, precum tonul, ouale, anumite tipuri de branza/cascaval, branza cottage, unt de arahide, carne de curcan si tofu te pot ajuta, in sensul ca te vor face sa fii mai alert si sa te concentrezi mai bine, asa ca incearca sa incluzi aceste alimente la mesele si in gustarile tale.

Alimentele ce contin carbohidrati multi, precum painea, cartofii si cerealele pot avea un efect relaxant sau "sedativ", asa ca evita astfel de variante in timpul turei tale de noapte.

Evita zaharul si bauturile indulcite

Asa cum stii deja, excesul de zahar nu este benefic pentru nimeni, insa acestta este si mai daunator daca lucrezi in ture de noapte. Cercetarile arata ca abilitatea corpului nostru de a procesa zaharul scade in timpul noptii, asa ca sfatul nutritionistilor este sa limitezi consumul de produse cu adaos de zahar si consumul de bauturi indulcite cu zahar, mai ales daca lucrezi in ture de noapte.

Nu exagera in ce priveste bauturile cu cofeina

Cofeina are si ea beneficii, iar efectele ei pot fi de ajutor in cazul persoanelor care trebuie sa fie in stare alerta in orele la care, in mod normal, ar fi trebuit sa doarma. Este in regula sa bei o ceasca sau doua de cafea inainte de inceputul turei tale de noapte, dar incearca sa nu bei cafea toata noaptea, mai ales daca ai observat ca iti este dificil sa adormi la momentul potrivit, cand ai ajuns acasa.

Ce trebuie sa retii

Alimentele bogate in carbohidrati pot cauza o scadere a glicemiei, ducand la stari de somnolenta si reducandu-ti capacitatea de concentrare. Asa ca e bine sa alegi o dieta alcatuita din alimente integrale, ce contine legume, fructe, cereale integrale si alimente sarace in carbohidrati.

Toate mesele tale ar trebui sa includa cel putin o treime de proteine, carbohidrati/alimente cu un indice glicemic scazut si legume fara amidon sau fructe (fructele de padure sunt variante bune).

Fa-ti gustari bogate in proteine, cum ar fi branza pe biscuiti crackers integrali, un ou fiert sau o mana de nuci (de diverse tipuri). Acestea sunt gustari bune pe care le poti manca in timpul turei de noapte, pentru ca iti asigura o doza buna de aminoacizi, care ajuta puterea de concentrare.

Evita alimentele cu un indice glicemic mare, inclusiv painea alba. Daca ai pofta de ceva dulce, poti incerca niste bomboane raw, facute in casa.

Alege gustari sanatoase care sunt ideale pentru cei care lucreaza in ture de noapte: o mana mica de nuci (neprajite si nesarate), iaurt sau branza, fructe, supa de legume si de leguminoase, "bastonase" din legume si hummus, tzatziki sau unt de arahide (sau alt tip de unt din nuci), peste la conserva, un ou fiert si ceai verde.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Alte optiuni sanatoase din care poti alege: lipie cu hummus si legume; salate ce contin cuscus, quinoa, bulgur si orz; legume cu branza cottage; unt de arahide cu fructe sau legume; sucuri proaspete de fructe; sucuri proaspete de legume; shake-uri de fructe facute cu lapte degresat, cu seminte macinate de in sau alte nuci si seminte; salate ce contin oua fierte si legume; sandviciuri facute cu carne de pui sau peste, cu legume; salata de fasole cu legume; amestec de nuci, seminte, fructe uscate; hummus cu legume crude; iaurt degresat si fructe taiate marunt.

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0