Ce alegeri sanatoase putem face la raftul de produse congelate?

Când vine vorba despre alimentele congelate, ne gândim în special la faptul că multe dintre ele, în special fructele și legumele, și-au pierdut deja multe dintre proprietățile benefice. Însă raftul cu acest tip de produse ascunde un pericol mai mare: tentația alimentelor semipreparate, bogate în grăsimi, sare și chiar zahăr. Vă ajutăm să alegeți produsele care nu reprezintă un pericol pentru sănătatea voastră și a celor dragi.  

Congelarea este una dintre cele mai comune metode de conservare a alimentelor. Odată ce un aliment este congelat, nu mai există apă disponibilă pentru dezvoltarea microbiană, ceea ce înseamnă că nu mai există riscul ca bacteriile să se dezvolte. Datorită acestui lucru, alimentele congelate au o durată mare de valabilitate. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

De exemplu, legumele rezistă opt luni în congelator, în timp ce fructele pot fi ținute la congelator până la 12 luni. Carnea și carnea de pasăre pot fi congelate până la un an, peștele slab sau fructele de mare timp de șase luni și peștele gras, cum ar fi somonul, timp de trei luni.

Sunt disponibile alimente congelate din toate grupele de alimente, inclusiv legume, fructe, lactate, proteine și chiar produse din cereale integrale. Utilizarea alimentelor congelate te poate ajută să economisești spațiu, deoarece pe toate le poți depozita în congelator.

Legumele și fructele congelate

În timp ce fructele și legumele proaspete sunt surse grozave de nutrienți, produsele congelate pot fi la fel de hrănitoare. Într-un studiu mai vechi, cercetătorii au descoperit că nu există o mare diferență în ceea ce privește valoarea nutrițională între produsele proaspete și cele congelate. 

Un studiu mai vechi a arătat că vitamina C este un nutrient foarte puțin stabil în timpul procesării, deoarece este foarte sensibil la oxidare. Prin urmare, fructele și legumele pot pierde până la 80% din cantitatea de vitamina C în trei zile după recoltare. Unele dintre alimentele proaspete găsite în supermarketuri, în special cele care nu sunt de sezon, sunt transportante zile întregi până ajung în sfârșit pe rafturile supermarketului. 

Așadat, dacă facem comparație între legumele care au fost congelate imediat după recoltare și legumele care au călătorit chiar și două săptămâni prin lăzi, depozite și magazine, iar acum stau de câteva zile în frigiderul vostru, vă mărturisim că prima variantă este cu siguranță mult mai sănătoasă.

Așa că dacă îți dorești fructe și legume proaspete de bună calitate, astfel de alimente congelate sunt o opțiune bună, mai ales dacă vrei să consumi ceva ce nu este de sezon. Dacă te gândești să cumperi legume congelate, verifică conținutul de sodiu de pe eticheta cu informații nutriționale și optează pentru produsele cu cea mai mică cantitate de sodiu. Legumele congelate cu adaos de sosuri și condimente conțin de obicei exces de sodiu și calorii.

În cazul fructelor, verifică pe eticheta cu informații nutriționale dacă acestea au sau nu zaharuri adăugate. Optează de fiecare dată pentru fructele care au fost congelate, dar care nu au zaharuri adăugate.

Așadar, nu vă feriți de fructe și legume congelate, însă alegeți variante simple sau amestecuri care nu conțin sosuri, condimente sau arome deja adăugate, fiindcă în ele se pot ascunde substanțe dăunătoare, care le oferă un gust irezistibil, însă le diminuează beneficiile.

Unii aditivi și coloranți alimentari pot avea efecte negative asupra sănătății. De exemplu, coloranții alimentari pot duce la reacții de hipersensibilitate la unele persoane. Unii aditivi și conservanți pot interfera, de asemenea, cu nivelurile anumitor vitamine și minerale din organism. De exemplu, consumul de acid fosforic (E338), un aditiv comun, poate fi un factor de risc pentru hipocalcemie, sau niveluri extrem de scăzute de calciu, la femeile aflate în postmenopauză.

Carnea și preparatele din carne

În acest caz, esențialul este să vă concentrați pe produsele care conțin bucăți întregi de carne sau fileuri, însă fără adaosuri de condimente, înveliș pentru pane sau care vin deja în forme pregătite pentru gătit. Nu cumpărați niciodată carne sau amestec deja făcut pentru burgeri sau șnițele, fiindcă nu veți ști niciodată sigur ce conține cu adevărat.

Înghețată mai sănătoasă

Nu numai copiii sunt atrași de înghețată la raftul cu produse congelate, ci și noi, adulții. Deși înghețata din comerț nu este tocmai recomandată fiindcă are mult zahăr și grăsimi nesănătoase, dacă faceți periodic o excepție pentru răsfăț, alegeți variante cât mai naturale.

O idee ar fi înghețatele pe bază de lapte de cocos, care au început să apară și în magazinele noastre sau înghețatele cu 0% adaos de zahăr, care conțin doar zaharuri din fructe.

Semipreparatele: pizza, antreuri, paste

Regula este simplă: evitați pe cât posibil acest tip de produse. Pizza nu este neapărat un aliment nociv, dacă ingredientele folosite sunt sănătoase la rândul lor: blat subțire din făină integrală, lactate slabe în grăsimi, multe legume (dovlecel, roșii, salată, etc.), pește slab. La fel se întâmplă și în cazul altor produse, care în loc să necesite prăjire se prepară la cuptor, iar ingredientele sunt puține și sănătoase.

Însă șansele să găsiți astfel de preparate în magazine sunt reduse. Verificați întotdeauna lista de ingrediente și refuzați produsele care conțin arome, amelioratori de gust, diferiți agenți de creștere sau afânare, coloranți sau substanțe cu nume complicate, de care nu ați auzit niciodată.

Ca și în cazul altor alimente ultraprocesate, mesele congelate pot conține aditivi care pot crește riscul de apariție a anumitor tipuri de cancer. Unele alimente congelate, cum ar fi pizza, pot să aibă în compoziție grăsimi trans, care pot contribui la apariția bolilor de inimă. Iar specialiștii atrag atenția că unele alimente procesate pot să crească riscul de obezitate.

Cum prepari alimentele congelate

Pe de o parte, legumele nu trebuie să fie decongelate înainte de gătire. Acestea se pot fierbe sau se pot găti la aburi imediat ce sunt scoase din congelator. Pe de altă parte însă, fructele trebuie decongelate înainte de a fi consumate, însă nu complet pentru că astfel își pierd din sucuri și din aromă.

Carnea este obligatoriu să fie decongelată înainte de prepararea termică, altfel există riscul gătirii incomplete în unele porțiuni. Ideal ar fi că decongelarea să se facă treptat, fie la frigider, fie prin ținerea cărnii într-un bol plin cu apă rece. Decongelarea la temperatura camerei crește riscul de multiplicare bacteriană.

Peștele, de asemenea, se va decongela înainte de a fi gătit. În cazul fructelor de mare, se poate trece direct la etapa fierberii – de pildă, creveții pot fi puși congelați în apă clocotită, unde vor fi lăsați timp de 1-2 minute.

Concluzia este că alimentele congelate fără alte ingrediente adăugate pot fi sănătoase, însă este foarte important și procesul de gătire. Legumele congelate prăjite în ulei, de pildă, nu vor mai rămâne sănătoase.

Reduci risipa de mâncare

Ca să nu mai fii nevoit să arunci mâncarea, o soluție ar fi să cumperi fructe și legume congelate. De altfel, ingredientele congelate pot fi de multe ori mai ieftine decât variantele proaspete dintr-un supermarket, în funcție de produs și de cantitatea pe care vrei să o cumperi. Mai mult decât atât, numeroase cercetări arată că alimentele congelate generează cu 47% mai puține deșeuri alimentare acasă decât alimentele necongelate, astfel încât familiile pot economisi bani în timp ce mănâncă în continuare mese sănătoase.

Idei de mese cu produse congelate

Cu doar câteva produse de bază pe care cu siguranță le ai în cămară și câteva produse congelate, poți să obții mese hrănitoare, gustoase și accesibile. Iată câteva sugestii de mese pe care le poți prepara. Sugestiile de mai jos sunt pentru o familie de patru persoane.

Ai putea să combini o cutie de spaghete din grâu integral cu două cutii de năut , o cutie de roșii tăiate cubulețe și spanac congelat ca să obții un preparat foarte gustos. O altă variantă ar fi ca în locul năutului să pui două cutii de ton și astfel să obții o cină rapidă. 

O altă sugestie ar fi să combini boabe de porumb congelate cu o cutie de fasole neagră și o cutie de roșii și apoi să folosești acest amestec ca să obții opt tortilla. Poți condimenta cu ierburi și mirodenii din cămară, cum ar fi oregano uscat, pudră de chili și chimen măcinat.  

Roșiile, orezul, fasolea și ceapa se potrivesc de minune. Dacă ai aceste alimente la îndemână, adaugă într-o oală două căni de orez uscat, spălat foarte bine în apă rece, o cutie de roșii cubulețe, o ceapă tăiată solzișori și două căni de apă. Asezonează cu sare și piper și adaugă amestecul preferat de condimente, cum ar fi pudră de chili, pudră de curry sau condimente italiene. Fierbe amestecul până când lichidul este absorbit și orezul este fraged, aproximativ 10 până la 15 minute. 

O altă idee de masă pe care o poți obține cu legume congelate este următoarea: adaugă puțin unt sau ulei într-o oală mare și călește două căni de legume mixte congelate, cum ar fi morcovul, țelina, ceapa sau păstârnacul, timp de cinci minute. Adaugă opt căni de apă sau supă de pui și fierbe amestecul. Pune și două căni de orice formă de paste mici și fierbe-le până când se înmoaie. Se adaugă sare și piper după gust și se servește supa fierbinte.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
North Shore Health Centers - Frozen Foods: Myth or Fact?
https://northshorehealth.org/frozenfoods/
American Heart Association - Fresh, Frozen or Canned Fruit and Vegetables: All Can Be Healthy Choices 
https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/add-color/fresh-frozen-or-canned-fruits-and-vegetables-all-can-be-healthy-choices


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0