Nu mă pot abține de la dulciuri! Ce e de făcut?

Sunt preocupate de acest subiect mai ales persoanele ce au probleme cu greutatea, privind cu invidie cum "slăbuțele" sau "slăbuții" din jur devorează, fără mari drame, felii de tort și shake-uri delicioase, cu zahăr și frișcă, fără ca blugii lor mulați să simtă vreo schimbare ani de zile.

Dar să lăsăm aceste persoane norocoase la o parte! Cum poți să împaci și tu consumul de dulciuri, cu menținerea greutății? Pentru că, din păcate, despre slăbire și consumul de dulciuri nu prea poate fi vorba, sau cel puțin nu într-un regim de slăbire sănătos.

Atentie - pofta de dulciuri cu caracter imperios poate sa semnleze si anumite disfunctii ale activitatii pancreatice, un posibil prediabet sau diabet, ce genereaza variatii ale fluxului de insulina, asa ca nu strica sa va adresati si unui medic specialist pentru a vedea cum stati cu glicemia, mai ales daca ati avut cazuri de diabet in familie.

Iată situatiile în care consumul de dulciuri e permis și nu îți sabotează silueta!

Faci sport?

Atunci păstrează-ți pofta de dulce până după antrenament, întrucât corpul și-a consumat o buna parte din rezervele de energie de scurtă durată (glucoză, glicogen și chiar acizi grasi circulanți) și începe să mobilizeze și să oxideze grăsimea pentru consum. Cu cât ai o masa musculară mai mare, cu atât poți “prelua” mai multă glucoză fără să intri în zona de stocare a grăsimilor. Așadar, cu cât faci mai mult sport, cu atât mai mult scad și șansele ca dulciurile consumate să se depună. 

Consumă dulcele preferat dimineața

Dacă vrei și mai multă siguranță, consumă chiar după trezire prăjitura după care tânjești, însă apoi fă o încălzire ușoară și un mini program de sport, care va duce la o echilibrare insulinică și hormonală intensă. Totodaă, va stimula și arderea caloriilor care vin la pachet cu prăjitura cu pricina.

Citeste si Nu mă pot abține de la dulciuri! Ce e de făcut?

Optează pentru dulciuri hipocalorice

Alege deci dulciuri îndulcite cu orice îndulcitor care nu se termină în sufixul "oză", adică mai degrabă alege-le pe cele cu stevia, xilitol, eritritol, sau îndulcite cu suc de mere. Evită dulciurile speciale pentru diabetici, care au doar un indice glicemic scăzut prin conținutul de fructoză și polioli, dar totuși un conținut caloric crescut.

Adaptează dieta pentru restul zilei în care pofta de dulce te-a biruit

Optează pentru alimente complementare acestui aport, în sensul că trebuie să eviti alți carbohidrați rafinați: pâinea, orezul alb, cartofii, ba chiar și fructele, mai ales fructele uscate sau fresh-urile de fructe, dar și cerealele, nucile, semințele. Mesele vor conține proteine fără grăsimi, pește, vită, pasăre, curcan, iaurturi, dar și fibre - salate și alte frunze verzi, ierburi, vegetale fibroase.

Alege un supliment care blochează absorbția carbohidraților, cum ar fi extractul de fasole

Acesta se consumă înainte sau imediat după ingestia dulciurilor, în doza recomandată. Atenție la efectele secundare, balonarea și crampele.  

Alege totusi un desert cat se poate de sanatos

O prajitura raw-vegana preparata numai din ingrediente naturale si organice, de pilda, nu va avea niciodata aceleasi efecte negative asupra siluetei tale cum ar avea o prajitura de cofetarie, insiropata si plina de glazura facuta din zahar.

Consumand, de fiecare data cand poftesti, un desert sanatos, reduci riscul de aparitie a poftelor nesanatoase, de deserturi hipercalorice.

Reteta de briose tip carrot cake, varianta raw vegana

Ingrediente:

  • 1 cana de alune
  • 1 cana de curmale
  • 2 cani de morcovi dati pe razatoare
  • 1 lingurita de scortisoara
  • ½ lingurita de ghimbir
  • un praf de nucsoara
  • 1/8 lingurita de sare de mare
  • ¾ cana de stafide

Pentru glazura:

  • 1 cana de caju rehidratat
  • 1/3 cana de sirop de agave
  • un praf de sare
  • 1 lingurita de zeama de lamaie
  • apa

Pune curmalele alaturi de nuci in blender. Adauga apoi morcovul ras si mirodeniile si transforma-le intr-un aluat. Completeaza apoi cu stafidele si porneste iar blenderul.

Pentru glazuta pune nucile caju si siropul de agave in blender, alaturi de sare si zeama de lamaie, Dupa ce obtii un amestec omogen, completeaza cu apa pana cand acest amestec se transforma intr-o glazura cu consistenta dorita de tine

Pune aluatul de morcov in forma de briose si introdu briosele la frigider, unde le vei lasa cel putin o ora. Foloseste apoi glazura pentru a le decora si serveste-le.

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0