Cand e contraindicat indulcitorul pe baza de stevia?

Îndulcitorul pe bază de ștevia este o alternativa sănătoasă pentru zahăr. Există, însă, și situații în care acesta este contraindicat – află mai multe din acest articol!

Îndulcitorii pot fi clasificați ca zaharuri (de exemplu, zahăr brun, zahăr din trestie de zahăr, fructoză și sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză), zaharuri alcoolice (de exemplu, izomalt, maltitol, mannitol, sorbitol și xylitol) și NNS (de exemplu zaharină, aspartam, sucraloză, ștevie). NNS-urile sunt îndulcitori de mare intensitate care oferă un gust dulce cu răspuns glicemic mic sau deloc și puține calorii.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Dintre acestea, 8 sunt în prezent aprobate de Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente (FDA). Fiecare NNS are proprietăți diferite; unele sunt stabile când sunt încălzite, pe când unele sunt contraindicate anumitor pacienți, cum ar fi utilizarea aspartamului la persoanele cu fenilcetonurie (o boală genetică). 

Ce este îndulcitorul pe bază de ștevia

Există este 150 de specii de ștevie, dar Stevia Rebaudiana este singura care are și aceste substanțe importante, care sunt extrase în principal din frunzele uscate. Apoi acestea sunt deshidratate.
Stevia Rebaudiana este un îndulcitor natural fără calorii, dar și fără calități nutriționale. Cu toate că este un îndulcitor natural, în unele cazuri aceasta poate cauza probleme.

Frunzele de Stevia Rebaudiana sunt de 250–300 de ori mai dulci decât zaharoza, molecula din zahărul de masă.  Ștevia poate fi o opțiune sănătoasă pentru cei care doresc să-și scadă aportul de calorii sau carbohidrați, cum ar fi persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Cu toate acestea, unele studii sugerează că consumul de îndulcitori nenutritivi precum ștevia în loc de zahăr nu reduce nivelul zahărului din sânge 1.

În plus, specialiștii nu știu dacă utilizarea îndulcitorilor fără calorii precum ștevia pot reduce aportul caloric. Un mic studiu mai vechi a arătat că, de exemplu,  atunci când participanții au consumat o băutură îndulcită cu ștevie în loc de zahăr dimineața, aceștia au mâncat mai mult la prânz, având o creștere mare a glicemiei din acest motiv. Deși, ștevia, neavând zahăr, nu contribuie la formarea plăcii dentare și a cariilor dentare, unii cercetători se tem că utilizarea pe termen lung a îndulcitorilor care nu au valoare nutritivă ar putea avea efecte metabolice neintenționate care ar putea să nu fie detectate folosind teste toxicologice standard sau alte investigații. 

Cantitatea zilnică recomandată de ștevia de medicii nutriționiști este calculată în funcție de greutatea corporală – concret, sunt permise 4 mg/ kg (aproximativ 240 mg pentru o femeie de 60 kg și 320 mg pentru un bărbat care cântărește 80 kg).

Ștevia se găsește în diferite forme

Acestea sunt:

  • Frunza verde de ștevie este cea mai pură formă de ștevie. Totuși, pentru că nu a fost studiată suficient, Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) nu o aprobă pentru consum. 
  • Extractul de frunze de ștevie este o formă de ștevie care se obține după uscarea frunzelor plantei, scufundarea lor în apă fierbinte, apoi filtrarea și purificarea extractului. Produsul obținut este cunoscut sub numele de glicozide purificate de steviol. Pentru a îndeplini standardele FDA, extractul de frunze de ștevia trebuie să aibă peste 95% glicozide de steviol.  
  • Amestecurile de ștevia sunt procesate și se obțin prin combinarea extractului de frunze de ștevie cu alți îndulcitori.

Când e contraindicat îndulcitorul Stevia Rebaudiana

Îndulcitorii pe bază de ștevia sunt descompuși de bacteriile din intestinul gros, dar simptomele gastrointestinale precum balonarea și diareea nu au fost raportate în studii. Cu toate acestea, unele produse care conțin ștevia includ și substanțe, precum eritritol, care pot provoca tulburări digestive dacă sunt consumate în cantități mari.

Dacă te hotărăști să folosești un asemenea îndulcitor natural, consultă-te cu medicul tău în această privință. În funcție de afecțiunile de care suferi, există posibilitatea ca medicul să îți recomande să eviți consumul acestui îndulcitor.

În afecțiunile renale

În afecțiunile renale e posibil să fie contraindicat, uneori, îndulcitorul cu Stevia Rebaudiana, din cauza că acesta este un diuretic puternic, care mărește viteza cu care organismul elimină apa și electroliții prin urină. Pentru ca ștevia să aibă efecte negative asupra rinichilor, e necesar însă consumul îndelungat.

În afecțiunile gastrointestinale

Și pacienții care au de-a face cu afecțiuni gastrointestinale precum colita ulcerativă, sindromul de colon iritabil sau boala Crohn pot fi sfătuiți să evite consumul de îndulcitor cu ștevia, din cauza că acesta poate cauza sau accentua simptome gastrointestinale, precum:

  • Greața
  • Vărsăturile
  • Crampele
  • Balonarea.

În afecțiunile inimii

Dacă ai tensiunea arterială prea mică, atunci trebuie să știi că Stevia Rebaudiana acționează precum un vasodilatator, determinând mărirea vaselor de sânge și, astfel, reducerea tensiunii. Nu există dovezi care să sugereze că ștevia scade tensiunea arterială la niveluri periculoase la cei cu niveluri normale ale tensiunii arteriale. Totuși, este indicat ca persoanele care iau tratament pentru scăderea tensiunii arteriale să știe că ștevia poate potența efectele medicamentelor pe care le iau, așa cum arată un studiu din 2020 2

Folosirea îndelungată a acestui îndulcitor la pacienții cu hipotensiune poate cauza probleme, așa că e indicat să te consulți cu medicul cardiolog dacă te afli într-o asemenea situație.

În cancer

Studiile mai vechi au arătat că ar exista o legătură între utilizarea șteviei și apariția cancerului, provocând interzicerea inițială a FDA în 1991. Cu toate acestea, cercetările ulterioare au determinat FDA să anuleze interdicția, întrucât sute de studii au arătat că nu există un risc crescut de cancer legat de consumul de ștevie.

Totuși, pacienții care urmează un tratament pentru cancer – chimioterapie – ar trebui să știe că îndulcitorii pe bază de ștevia pot crește riscul de complicații precum: scăderea nivelului de zahăr din sânge (scăderea glicemiei), scăderea tensiunii arteriale și nu numai.

Totodată, pacienții care urmează un tratament medicamentos pe bază de steroizi pot întâmpină dificultăți în urma consumului de ștevia sub formă de înlocuitor al zahărului.

În bolile hepatice

Și în cazul bolilor hepatice pot apărea probleme pe fondul consumului de îndulcitor pe bază de ștevia. Cercetările privind impactul șteviei asupra ficatului sunt preliminare și neconcludente. Un studiu pe șoareci a găsit o asociere între ștevie și sucraloza crescută a enzimelor hepatice. Totuși, studiile efectuate la oameni sugerează că ștevia poate ajuta la reducerea markerilor bolii hepatice grase 3. Totuși, dacă suferi de steatoză hepatică, hepatita C sau alte boli similare, e indicat să discuți cu medicul gastroenterolog despre acest îndulcitor natural.

În sarcină

În timpul sarcinii se pot consuma cantități reduse de îndulcitor pe bază de ștevia, acesta neafectând în niciun fel mama sau fătul. Totuși, este bine să reții că consumul în doze mari al acestui îndulcitor natural în timpul celor 9 luni de sarcină poate agrava simptomele sarcinii, suprasolicitând organele interne ale femeii. Cu toate că există riscuri asociate cu consumul îndulcitorului pe bază de ștevia, acesta este o alternativă sănătoasă pentru zahăr.

Un studiu din 2019 a arătat că ar exista o posibilă legătură între îndulcitorii nenutritivi, inclusiv ștevia, și perturbarea florei intestinale. Același studiu a sugerat, de asemenea, că îndulcitorii nenutritivi pot induce intoleranță la glucoză și tulburări metabolice 4.

Ca și în cazul majorității îndulcitorilor nenutritivi, un dezavantaj major este gustul. Ștevia are un gust asemănător cu lemnul dulce, ușor amar. Unora le place acest gust, pe când alții nu-l preferă.  

Doza recomandată de ștevia

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară și Organizația Mondială a Sănătății spun că ștevia este sigură pentru sănătate dacă este consumată în cantitățile recomandate. Această concluzie se bazează pe studii care arată în general că ștevia nu provoacă daune ADN-ului și nici nu provoacă apariția cancerului, precum și mai multe studii pe oameni care nu au găsit niciun efect asupra tensiunii arteriale sau a glucozei din sânge.

Potrivit specialiștilor, este în regulă să consumi ștevia în fiecare zi. Cu toate acestea, doza zilnică recomandată de ștevia este de 4 miligrame (mg) pe kilogram de greutate corporală pe zi. 

Cum este folosită ștevia

Dacă se folosește ștevia în mod corespunzător, riscul de efecte adverse este minim. Pentru a înlocui o linguriță de zahăr se poate folosi un praf de îndulcitor cu ștevia. Acest tip de îndulcitor poate fi folosit în cafea, în ceai, în limonadă și alte băuturi, precum și în iaurturi, smoothie-uri ori cereale. Și în preparatele gătite poate fi folosită ștevia pe post de îndulcitor. Stevia Rebaudiana nu se folosește în forma sa naturală, adică sub formă de frunze, pentru îndulcire, ci sub formă de îndulcitor pe care îl găsești în farmacii și în supermarketuri.

Menține o dietă echilibrată și nu vei avea probleme cu greutatea, dar nici cu sănătatea. Chiar dacă este un îndulcitor natural, și ștevia trebuie consumată în cantități limitate, nu în exces. Medicul nutriționist îți poate face recomandări exacte în ceea ce privește consumul și cantitatea de ștevia permisă.

Dacă ești îngrijorat de potențialele efecte secundare ale șteviei, cercetările arată că este sigură pentru consum și este puțin probabil să provoace efecte secundare la majoritatea oamenilor. Totuși, o dietă echilibrată și consumul moderat de zahăr și alți îndulcitori este cel mai bun mod de a-ți menține corpul sănătos.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Effects of aspartame-, monk fruit-, stevia- and sucrose-sweetened beverages on postprandial glucose, insulin and energy intake”. Int J Obes (Lond). 2017;41(3):450-45, Tey SL, Salleh NB, Henry J, Forde CG.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27956737/
2 Studiul „Effects of Stevia Rebaudiana on Glucose Homeostasis, Blood Pressure and Inflammation: A Critical Review of Past and Current Research Evidence”. Int J Clin Res Trials. 2020;5:142., Ray J, Kumar S, Laor D, et al
https://www.graphyonline.com/archives/IJCRT/2020/IJCRT-142/
3 Studiul „Rebaudioside affords hepatoprotection ameliorating sugar sweetened beverage- induced nonalcoholic steatohepatitis”. Scientific Reports. 2020;10(1), Xi D, Bhattacharjee J, Salazar-Gonzalez R-M, et al.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32317687/
4 Studiul „Low-Dose Stevia (Rebaudioside A) Consumption Perturbs Gut Microbiota and the Mesolimbic Dopamine Reward System”, Nutrients. 2019 Jun, Jodi E. Nettleton, Teja Klancic, Alana Schick, Ashley C. Choo, Jane Shearer, Stephanie L. Borgland, Faye Chleilat, Shyamchand Mayengbam, Raylene A. Reimer
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6627124/
US Food and Drug Administration - Food additives and ingredients 
www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients

 


 

 
 
 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0