Biotina pentru cresterea parului - functioneaza?

Biotina este o vitamină solubilă în apă, care face parte din complexul de vitamine B, cunoscută și sub numele de vitamina H. Corpul tău are nevoie de biotină pentru a transforma anumiți nutrienți în energie. De asemenea, are un rol important în sănătatea părului, a pielii și a unghiilor.

Biotina poate avea beneficii la cei care suferă de sindromul părului fragil patologic sau asa numitul  sindroml de păr nepieptănat. Însa  suplimentarea  pare inutila la persoanele sănătoase si care nu fumeaza, intrucat deficiențele de biotină presupun  erori înnăscute ale metabolismului. 

Fără cercetări mai aprofundate care să susțină utilizarea regulată, afirmațiile puternic comercializate din industria frumuseții și suplimentelor care îl promovează pentru utilizare regulată trebuie analizate cu medicul curant.

Odată cu epidemia de diabet zaharat de tip 2 din Statele Unite, explorarea suplimentară a rolului biotinei în controlul glucozei justifică necesitatea unor investigații mai detaliate, deoarece studiile efectuate pana in prezent au concluzionat că poate fi benefică pentru pacienții obezi și cei cu diabet zaharat de tip 2.

Deficiența de biotinidază este mai puțin frecventă, dar a fost si aceasta documentată. Deficitul Frank de biotinidază se poate prezenta sub formă de conjunctivită, ataxie, convulsii, infecții ale pielii și întârziere în dezvoltare la copii.

U.S. Food and Drug Administration nu recomandă utilizarea zilnică a biotinei, deși femeilor  care alăptează sau sunt  însărcinate li se recomandă să ia de la 5 mcg/ până la 35 mcg/zi. Sarcina și fumatul cresc metabolismul biotinei și ar necesita un aport crescut.

Biotina acționează, de asemenea, ca o coenzimă pentru mai multe procese metabolice, mai precis carboxilaze  și modifică carboxilarea ireversibilă a acetil-CoA în malonil-CoA.

Aceste enzime sunt vitale în numeroase procese metabolice. Recent, noile roluri ale biotinei au fost recunoscute, în special, rolurile în semnalizarea celulară și reglarea epigenetică. Mecanismul de acțiune al biotinei are loc prin atașarea la anumite reziduuri de lizină. Efectele secundare ale ingerării de prea multă biotină ar putea include tulburări de stomac, deși rămâne o vitamină cu efecte secundare foarte scăzute.

Absorbția biotinei de către epiteliul colonului uman este un proces mediat de purtător. Vitamina B7 este un cofactor pentru trei reacții semnificative de carboxilare, care includ conversia piruvatului în oxalacetat, acetil-CoA în malonil-CoA și propionil-CoA în metilmalonil-CoA. O reacție carboxilază include transferul de carbon cu ajutorul biotinei. În esență, aceste conversii asistate de biotină descompun alimentele în glucoză, sursa primară de carbohidrați pentru creier și corp.

Ce spun cercetările despre biotină și creșterea părului

Keratina este o proteină de bază care alcătuiește părul, pielea și unghiile. Este clar că biotina îmbunătățește infrastructura keratinei din corpul tău. Dar dincolo de asta, cercetătorii nu știu cu exactitate care este rolul biotinei în îngrijirea părului sau a pielii.

Cercetările privind efectele biotinei asupra creșterii părului sunt destul de puține. Până în prezent, există doar dovezi limitate care sugerează că aportul crescut de biotină poate ajuta la creșterea părului.

Conform studiilor, nu doar biotina influențează creșterea părului, deoarece suplimentele luate conțin nu numai biotină, ci și alte ingrediente. Astfel, îmbunătățirea creșterii părului nu poate fi atribuită exclusiv biotinei.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

De exemplu, într-un studiu din 2015, femeile cu părul rărit au primit un supliment oral cu proteine ​​marine care conținea biotină și alte ingrediente sau o pastilă placebo (fără tratament activ), de două ori pe zi, timp de 90 de zile.

La începutul și la sfârșitul studiului, au fost realizate imagini digitale ale zonelor afectate de pe scalp. Părul fiecărei participante a fost, de asemenea, spălat și au fost numărate toate firele de păr căzute. Cercetătorii au descoperit că femeile care au luat suplimentul au experimentat o creștere semnificativă a părului în zonele afectate de cădere.

Un studiu din 2012 a avut rezultate similare. Participanții au perceput o îmbunătățire a creșterii și a calității părului după 90 - 180 de zile.

Doza zilnică recomandată

Deficiența de biotină este rară, așa că Food and Drug Administration nu oferă o doză zilnică recomandată cu precizie.

Doza zilnica  poate varia în funcție de vârsta, sexul și starea generală de sănătate a unei persoane. Recomandările pentru aportul de biotină variază de la 5 ug până la 35 ug pe zi, în funcție de circumstanțe. De exemplu, utilizarea biotinei poate fi adecvată și justificată pentru o mamă care alăptează din cauza cererii crescute de nutrienți. Biotina este, de asemenea, necesară pentru dezvoltarea normală a fătului atunci când mama este însărcinată.

În schimb, experții au recomandat următoarele recomandări de dozare.  Sugarii și copiii ar trebui să primească:

  • de la naștere până la 3 ani: 10 până la 20 micrograme (mcg)
  • varsta cuprinsa intre 4 si 6 ani: 25 mcg
  • vârste cuprinse între 7 și 10 ani: 30 mcg

Femeile care sunt însărcinate sau care alăptează pot avea nevoie de niveluri mai mari de biotină.

Biotina pare să fie larg legată de proteine. Când este necesar, cea mai comună cale de administrare a biotinei este orală, dar administrarea biotinei poate fi, de asemenea, sub formă IV pentru cazurile în care deficiența de biotină este simptomatică.

De asemenea, poate fi util în tratarea tricotiodistrofiei (TDD), o tulburare autozomal recesivă rară, care pare să beneficieze de aportul de biotină. Forma de tabletă de biotină vine de obicei sub formă de 10, 50 sau 100 mcg.

Este metabolizata de ficat și excretata de rinichi.

Alimente bogate în biotină

Dacă ești obișnuit să mănânci sănătos, probabil că obții deja cantitatea zilnică recomandată de biotină din alimentele pe care le consumi. Dar dacă vrei să crești aportul, poți adăuga mai multe alimente bogate în biotină.

Acestea includ:

  • organe, cum ar fi ficatul sau rinichii
  • gălbenuș de ou
  • nuci, cum ar fi migdale, alune și nuci românești
  • soia și alte leguminoase
  • cereale integrale
  • banane
  • conopidă
  • ciuperci

Procesarea termică poate reduce eficacitatea biotinei, așa că optează pentru preparate crude sau minim procesate termic, precum gatitul  la aburi sau sub presiune.

Cantitatea de biotină poate varia și de la aliment la aliment, așa că asigură-te că citești informațiile nutriționale ori de câte ori este posibil. Acest lucru te poate ajuta să alegi produsele cele mai potrivite pentru nevoile tale. 

Suplimente cu biotină

Dacă ți se pare că nu obții suficientă biotină din dieta ta sau dacă vrei doar să  crești doza, suplimentele pot fi o opțiune.

Suplimentele cu biotină sunt disponibile fără prescripție medicală, sub formă de capsule sau tablete. Deși Agenția Americană pentru Alimente și Medicamente reglementează suplimentele alimentare, este important să citești cu atenție ambalajul și să cumperi numai de la un producator în care ai încredere.

Majoritatea oamenilor pot lua suplimente cu biotină fără efecte negative, dar sunt posibile efecte secundare minore. Acestea includ:

  • greaţă
  • crampe
  • diaree

Este posibil să reduci riscul de reacții adverse luând suplimentul împreună cu alimente. Suplimentele nu sunt pentru toată lumea, așa că discută cu medicul in cadrul unui consult dermatologic înainte de utilizare.

 

Alte beneficii ale biotinei

Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a evalua efectele sale asupra creșterii părului, biotina are câteva beneficii dovedite.

De exemplu, biotina este una dintre vitaminele B care susțin un metabolism sănătos. Biotina transformă glucoza din carbohidrați în energie pentru organism și ajută aminoacizii în îndeplinirea funcțiilor normale ale corpului.

De asemenea, se crede că biotina:

  • Reduce inflamația
  • Îmbunătățește funcția cognitivă
  • Ajută la scaderea glicemiei la persoanele cu diabet
  • Crește colesterolul „bun” HDL și scade colesterolul „rău” LDL

Riscuri și precauții

Adăugarea mai multor alimente bogate în biotină în dieta ta nu implică niciun risc. Cu toate acestea, ar trebui să consulți întotdeauna medicul înainte de a adăuga un nou supliment în rutina ta.

Medicul îți poate oferi, de asemenea, in cadrul unui consult dermatologic mai multe informații individuale despre dozaj și potențiale efecte secundare.

Biotina este o vitamină solubilă în apă, astfel încât orice exces din corpul tău se va elimina prin urină. Acest lucru face improbabilă o posibilă supradoză.

Nu există contraindicații evidente pentru administrarea acestei vitamine. Biotina este o vitamina sigură și netoxică pe care organismul o excretă atunci când este în exces. Nu există interacțiuni cunoscute ale suplimentelor pe baza de plante cu biotina.

Deși nu este o contraindicație, este important de reținut că, dacă o persoană ia biotină și fumează, poate necesita doze crescute din cauza metabolismului crescut al biotinei.

Dacă ai o erupție cutanată neobișnuită sau neașteptată după creșterea aportului de biotină, consultă imediat medicul. În cazuri rare, acesta este un semn de supradozaj cu biotină.

Medicul va verifica in cadrul unui consult dermatologic următoarele pentru a confirma supradozajul:

  • niveluri scăzute de vitamina C
  • niveluri scăzute de vitamina B6
  • niveluri ridicate de zahăr din sânge
  • scăderea producției de insulină

Dacă medicul confirmă că iei prea multă biotină, îți va reduce doza recomandată.

Biotina nu are interacțiuni cunoscute, dar medicul ar trebui să confirme totuși in cadrul unui consult dermatologic, utilizarea suplimentului împreună cu orice alte medicamente pe care le iei.

Când luați anticonvulsivante, cum ar fi carbamazepina sau fenobarbital, cerințele pentru biotină cresc din cauza acestor medicamente care ii inhibă absorbția. De asemenea, fumatul metabolizează rapid biotina; prin urmare, dozele crescute pot fi justificate atunci când  pacientul este fumător. 

Biotina poate interfera cu unele analize si teste hormonale. În imunotestele care utilizează interacțiunea streptavidină-biotină, interferența poate induce rezultate atât fals pozitive, cât și fals negative. Nivelurile hormonale afectate pot include funcțiile tiroidiene, gonadotrofinele și vitamina D.

Cât timp durează până vezi rezultate?

Majoritatea oamenilor nu vor vedea beneficii notabile până când nu își vor crește aportul timp de câteva luni. Pentru cele mai bune rezultate, ar trebui să fii consecvent în administrarea capsulelor. 

Dacă îți creșteți aportul prin alimente, va trebui să mănânci mai multe alimente bogate în biotină în fiecare zi pentru a ingera efectiv suficientă biotină pentru a face diferența.

Dacă iei un supliment, este important să îl iei zilnic sau așa cum recomandă medicul.

Deși cercetările sunt limitate, studiile din 2012 și 2015 sugerează că rezultatele pot fi văzute în doar 90 de zile.

Acestea includ o aceelerare a creșterii și o intensificare a strălucirii. Se pare că, cu cât iei mai mult timp o doză mai mare, cu atât rezultatele vor fi mai bune.

 

Sursă foto: Shutterstock

Bibliografie:

Biotin, 2022, Karlyle G. Bistas; Prasanna Tadi.

BIOTIN INTERFERENCE WITH ROUTINE CLINICAL IMMUNOASSAYS: UNDERSTAND THE CAUSES AND MITIGATE THE RISKS, 2017, Shanika Samarasinghe, Farah Meah, Vinita Singh, Arshi Basit, Nicholas Emanuele

Effects of biotin on blood glucose regulation in type 2 diabetes rat model, 2015, Xuesong Xiang, Yan Liu, Xuesong Zhang, Wenzong Zhang

 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0