5 retete pentru care nu trebuie sa folosesti aragazul

In zilele caniculare ai face orice sa eviti cresterea temperaturii din casa, asa ca preferi sa nu gatesti pentru a evita folosirea cuptorului sau a aragazului? Exista, insa, o multime de retete gustoase si sanatoase, care pot fi preparate fara ajutorul focului.

Incearca, in zilele toride de vara, sa gatesti preparate ce nu necesita prajire, coacere sau alt tip de preparare termica. Aceste preparate sunt rapid si usor de preparat, dar si foarte sanatoase.

Gaspacho cu castravete si busuioc

Ingrediente:

  • 60 g de rosii bine coapte, maruntite
  • 1 castravete curatat de coaja si maruntit
  • 1 ceapa rosie, tocata marunt
  • sare si piper, dupa gust
  • 2 linguri de ulei de masline extravirgin
  • 1 ardei gras rosu, maruntit
  • 1 catel de usturoi
  • 4 linguri de busuioc maruntit
  • 2 cani de rosii cherry maruntite

stop dislipidemie

Intr-un blender, amesteca rosiile, ardeiul gras, castravetele, usturoiul, jumatate din ceapa rosie si jumatate din cantitatea de busuioc. Prepara un piure din toate aceste ingrediente, folosind blenderul, 5-10 minute.

Asezoneaza apoi cu sare si piper, dupa gust, si porneste iar blenderul.

Pune gaspacho in boluri si asezoneaza cu ceapa si cu busuiocul ramase, precum si cu rosiile cherry si cu un strop de ulei de masline. Serveste imediat.

Rulouri caprese cu avocado

Ingrediente:

  • 2 lipii/ tortilla din faina integrala
  • ½ cana de frunze de rucola
  • 1 bila de mozzarella taiata felii
  • 1 rosie taiata felii
  • 1 avocado curatat de coaja si taiat felii
  • frunze de busuioc
  • ulei de masline
  • otet balsamic
  • sare si piper


Intinde lipia/ tortilla si asaza apoi feliile de rosie, deasupra feliile de mozzarella si, la final, feliile de avocado, pe o latura a lipiei. Asezoneaza cu sare si piper, apoi ruleaza lipia pentru a obtine un rulou. Serveste imediat.

Avocado umplut cu ton

Ingrediente:

  • 1 avocado, taiat pe jumatate si curatat de coaja
  • 1 conserva de ton in suc propriu, scurs bine
  • ¼ cana de ardei gras rosu, taiat felii
  • 1 lingura de ardei jalapeno maruntit
  • ¼ cana de coriandru proaspat, maruntit
  • 1 lingura de zeama de lime
  • sare si piper, dupa gust


Cu ajutorul unei linguri, scobeste usor avocado, lasand insa putina pulpa. Pulpa scobita pune-o intr-un bol alaturi de ton, ardeiul rosu gras, ardeiul jalapeno, coriandrul si zeama de lime. Amesteca bine, apoi pune compozitia obtinuta in cele doua jumatati de avocado, asezoneaza cu sare si piper si serveste imediat.

 

 

Salata greceasca cu naut

Ingrediente:

  • 1 conserva de naut, spalat bine si scurs
  • 1 ardei gras rosu, spalat si maruntit
  • 1 adei gras galben, spalat si maruntit
  • 1 ardei gras verde, spalat si maruntit
  • ½ ceapa rosie, maruntita
  • 15 rosii cherry taiate pe jumatate
  • 1/3 cana de masline Kalamata, fara sambure
  • 1 castravete mediu, taiat felii
  • 120 g de branza feta, taiata cubulete

Pentru dressing:

  • 1 lingura de ulei de masline
  • 2 linguri de zeama de lamaie
  • 2 catei de usturoi, maruntiti
  • 1 lingurita de oregano uscat
  • sare si piper, dupa gust


Pune toate ingredientele pentru salata intr-un bol si amesteca bine.

Separat, intr-un alt bol, amesteca uleiul de masline, zeama de lamaie, usturoiul maruntit si oregano. Asezoneaza cu sare si piper si pune dressingul obtinut la frigider, unde il vei lasa o ora. Foloseste apoi dressingul pentru a asezona salata.

Salata poate fi servita imediat dupa preparare, dar si la 2-3 zile dupa preparare, daca este depozitata la frigider.

Salata Sonoma, cu naut si telina

Ingrediente pentru salata:

  • 2 conserve de naut, spalat si scurs
  • 1 ½ cana de boabe de struguri, taiate pe jumatate
  • 2-3 bete de telina, maruntite
  • ½ cana de nuci pecan, maruntite

Ingrediente pentru dressing:

  • 4 linguri de tahini
  • 2 linguri de otet de mere
  • 1 lingura de sirop de artar
  • 2 lingurite de seminte de mac
  • un praf de usturoi granulat
  • sare si piper, dupa gust

Prepara dressingul punanad toate ingredientele intr-un bol si amestecand bine. Adauga 1-2 linguri de apa pentru a-l subtia.

Prepara salata punand intr-un bol nautul, strugurii, nucile pecan si telina maruntita. Acopera salata cu dressingul preparat anterior, apoi asezoneaza cu sare si piper proaspat macinate.

Serveste salata imediat ori dupa ce ai tinut-o la frigider cateva ore.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0