3 retete sanatoase de post: salata cu dovleac, salata tabbouleh si supa cu ardei copti

In zilele de post de peste an, atunci cand nu mai stii ce sa mai gatesti, incearca aceste salate si o supa delicioasa, care se prepara foarte usor. Nu ai nevoie de ingrediente complicate, iar rezultatul va fi unul pe masura.

Salata cu dovleac copt si cuscus

Ingrediente (4 portii)

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

1 dovleac butternut squash

1 ardei iute verde

1 lingura seminte de chimion (cumin)

5 crengute de cimbru verde

4 linguri ulei de masline

100 g cuscus

2 linguri seminte de dovleac

1/2 lamaie

sare

Cum se prepara salata cu dovleac copt si cuscus

Incingi cuptorul la 190 de grade Celsius. Cureti dovleacul de coaja si il tai in bucati mari, toci ardeiul iute si le pui impreuna intr-o tava de copt.

Presari peste dovleac semintele de chimion si asezi crengutele de cimbru, apoi le amesteci cu 2 linguri de ulei de masline. Pui sare de mare, dupa gust, si dai tava la cuptor 45-50 de minute, pana cand dovleacul este copt si usor rumenit, iar la jumatatea intervalului de timp, intorci bucatile de dovleac pe partea cealalta.

Pui cuscusul intr-un vas si torni peste el suficienta apa clocotita, cat sa ramana cam 1 centimetru de apa peste cuscus. Acopri vasul si lasi la inmuiat 10 minute.

Prajesti semintele de dovleac intr-o tigaie uscata. Descoperi vasul cu cuscus si il afanezi cu o furculita, storci peste el coaja si zeama de lamaie si amesteci, apoi adaugi dovleacul copt si 2 linguri de ulei. Servesti salata si la final presari semintele prajite de dovleac.

Salata tabbouleh cu linte si sfecla rosie

Ingrediente (4 portii)

1 legatura patrunjel (plus mai multe frunze, pentru decor)

1 legatura mica menta

1 legatura mica arpagic

200 g ridichi

2 sfeclerosii, curatate si taiate sferturi

1 mar rosu, fara cotor, feliat

1 lingurita chimion macinat

4 linguri ulei de masline

250 g quinoa fiarta

400 g naut de la conserva, scurs si spalat

400 g linte verde de la conserva, scursa

zeama de la 2 lamai

Cum se prepara salata tabbouleh cu linte si sfecla rosie

Pui verdeturile (patrunjelul, menta, arpagicul), ridichile si sfecla intr-un robot de bucatarie si amesteci pana cand sunt tocate si obtii bucati mici. Adaugi restul ingredientelor, punand zeama de lamaie putin cate putin, dupa gust (s-ar putea sa nu fie nevoie sa o folosesti pe toata), dar nu mai amesteci in robotul de bucatarie. Condimentezi cu sare dupa gust, apoi asezi salata pe un platou mare, decorata cu cateva frunze de patrunjel, si o servesti imediat.

Supa cu ardei copti si rosii

Ingrediente (2 portii)

400 g rosii, taiate jumatati

1 ceapa rosie, taiata in 4

2 ardei grasi rosii (sau 2 ardei capia rosii), tocati

2 linguri ulei de masline

2 catei de usturoi, in coaja

cateva crengute de cimbru

1 lingura otet din vin

2 linguri ricotta, optional (daca tii post, renunta la branza ricotta)

frunze de busuioc, dupa gust

1 lingura mix de seminte, prajite

paine, pentru servire

Cum se prepara supa cu ardei copti si rosii

Incingi cuptorul la foc mare. Pui rosiile, ceapa si ardeii grasi intr-o tava de copt, le amesteci cu ulei si le condimentezi dupa gust. Adaugi usturoiul si crengutele de cimbru, apoi dai la cuptor 25-30 de minute, pana cand toate legumele s-au inmuiat si s-au caramelizat putin.

Scoti usturoiul din coaja in tava, desfaci frunzulitele de cimbru si arunci cojile si crengutele. Adaugi otetul in tava si amesteci apoi totul cu un blender sau cu ajutorul unui blender vertical, adaugand suficienta apa pana cand supa ajunge la consistenta dorita de tine (poti turna 150 ml).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Reincalzesti supa daca este necesar, gusti si mai condimentezi, apoi o torni in boluri si pui la fiecare o lingura de ricotta (daca doresti), cateva frunze de busuioc si semintele si stropesti fiecare portie cu putin ulei. Servesti supa cu paine, dupa gust.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0