3 retete ideale ca sa puteti inlocui porcul cu pui, la masa de Craciun

Carnea de porc este tradițională pentru Crăciun, însă există situații în care sănătatea nu îți permite să consumi atât de multă carne de porc sau îți dorești să prepari ceva deosebit. Carnea de pui poate fi la fel de savuroasă chiar și în sarmale sau cârnați, în funcție de cum o condimentezi.

Cum gătești carnea

Gătitul cărnii descompune fibrele și țesuturile conjunctiv, iar în felul acesta bucățile de care sunt mai ușor de mestecat și digerat. De asemenea, în felul acesta are loc o mai bună absorbție a nutrienților.

Totuși, trebuie să știi că gătitul cărnii poate reduce capacitatea antioxidantă, nutrienții în funcție de modul în care este gătită și pentru cât timp. Totodată, gătirea cărnii la temperaturi ridicate pentru perioade lungi de timp poate duce la formarea de compuși nocivi care pot crește riscul de îmbolnăvire.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Prin coacere

Coacerea este în general folosită pentru pui, pasăre sau pește, mai degrabă decât pentru carnea roșie. Carnea este gătită într-un vas de copt care poate fi acoperit sau nu.

Temperaturile pentru coacere variază între 149–218°C, iar timpul de gătire poate varia de la 30 de minute până la o oră sau mai mult, în funcție de tipul și bucățile de carne.

În general, coacerea este o formă sănătoasă de gătit care duce la pierderi minime de vitamina C. Totuși, în timpul perioadelor lungi de gătit la temperaturi ridicate, până la 40% din vitaminele B se pot pierde în sucurile care se scurg din carne. De aceea se recomandă servirea bucăților de carne cu aceste sucuri. În felul acesta se minimizează pierderea de nutrienți.

La grătar 

Gătirea la grătar implică folosirea unei surse de căldură direct sub mâncare, cum ar fi un grătar deschis. Temperaturile de grătar variază de obicei între 190–232°C.

Grătarul este extrem de popular deoarece conferă o aromă delicioasă cărnii, în special fripturii și burgerilor. Din păcate, această metodă de gătit duce adesea la producerea de substanțe chimice potențial dăunătoare.

Când carnea este gătită la grătar la temperaturi ridicate, grăsimea se topește și se scurge pe grătar sau pe suprafața de gătit. Acest lucru creează compuși toxici numiți hidrocarburi aromatice policiclice (PAH) care se pot pătrunde în carne. Potrivit specialiștilor, aceștia pot duce la apariția multor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân și pancreas.

Prin fierbere

Fierberea este o metodă de gătire la căldura umedă. Deși timpii de gătit sunt în general mai lungi decât pentru multe alte metode de gătit, temperaturile sunt mai scăzute. Pe de o parte, cercetările au arătat că gătitul cu căldură umedă la temperaturi scăzute poate minimiza formarea compușilor toxici.

Pe de altă parte, timpii lungi de gătire pot duce la o pierdere a vitaminelor B, nutrienți care sunt de obicei întâlniți în carne.

Până la 60% din tiamină, niacină și alte vitamine din complexul B se pot pierde din carne pe măsură ce sucurile acesteia se scurg. Din fericire, consumarea sucurilor cărnii ca parte a unei tocane sau a supei poate reduce semnificativ aceste pierderi de vitamine. 

Prin prăjire

Prăjirea se referă la scufundarea completă a alimentelor în grăsime în timpul gătirii. Această metodă de gătit prezintă și riscuri potențiale pentru sănătate.

S-a demonstrat că prăjirea are ca rezultat niveluri mai mari de compuși toxici decât majoritatea altor metode de gătit. Cantitatea de grăsime absorbită de carne în timpul prăjirii poate fi, de asemenea, semnificativă.

În plus, uleiurile vegetale nesănătoase folosite de obicei în timpul prăjirii alimentelor pot face mai mult rău decât să mărească aportul de calorii. Această metodă de gătit a fost legată de un risc crescut de cancer și boli de inimă.

Prin gătirea lentă (slow cooking)

Gătirea lentă implică gătirea timp de câteva ore într-o oală de gătit lentă. Aceasta are  un bol ceramic mare, încălzit electronic, cu un capac de sticlă. Setările de temperatură variază de la 88°C până la 121°C. Aceste temperaturi scăzute minimizează formarea de compuși potențial dăunători.

Avantajul major al gătirii lente este ușurința și confortul acesteia. Carnea poate fi pur și simplu asezonată și pusă în oală dimineața și lăsată să se gătească timp de șase până la opt ore fără a fi verificată. Gătirea lentă este similară cu fierberea cărnii. Din păcate, are ca rezultat și pierderea vitaminelor B eliberate în suc pe măsură ce carnea se gătește. Gătirea lentă face bucățile mai dure de carne, cum ar fi pieptul, fragede și aromate.

Gătitul la presiune crescută

Este o formă de gătit la căldură umedă care și-a recăpătat popularitatea în ultimii ani deoarece permite alimentelor să se gătească foarte repede și utilizează mai puțină energie decât alte metode de gătire.

O oală sub presiune este o oală cu un capac etanș și o supapă de siguranță care controlează presiunea aburului care se acumulează în interior. Presiunea aburului crește punctul de fierbere al apei de la 100°C până la 121°C. Această căldură mai mare duce la timpi de gătire mai rapizi. Principalul avantaj al gătirii într-o oală sub presiune este că scade semnificativ timpul necesar pentru a găti carnea sau păsările de curte. În plus, gătitul sub presiune oferă aromă și frăgezime cărnii și minimizează pierderile de vitamine.

Rețete de Crăciun

Noi îți propunem 3 rețete inedite la cuptor, cu ingrediente care s-ar putea să te surprindă, însă cu siguranță îi vor surprinde plăcut și pe invitații tăi la masa de sărbători. 

1. Pui întreg cu măsline și capere

Ingrediente:

  • un pui curățat de piele, gât și măruntaie
  • un pahar de vin roșu
  • o cană de măsline kalamata fără sâmburi
  • 2 linguri de capere
  • 1/2 linguriță de oregano
  • 2 linguri ulei de măsline
  • un praf de sare și un praf de piper

Mod de preparare:

Amestecă într-un bol uleiul de măsline, vinul roșu, oregano, sarea și piperul. Pune puiul în tavă și masează-l timp de 2-3 minute pe toate părțile cu această compoziție. Apoi adaugă măslinele și caperele în interiorul și în jurul puiului, astfel încât câteva dintre ele să aromeze carnea și altele să aromeze sosul din tavă. Încinge cuptorul la 200 de grade Celsius și coace puiul timp de aproximativ 50 - 60 de minute. La jumătatea timpului de coacere, acoperă puiul cu puțin sos din tavă, cu ajutorul unei linguri de lemn.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

2. Pui cu sos vinaigrette

Ingrediente:

  • 1 sau 2 pui tăiați bucăți: piept, pulpe, aripi
  • 2 linguri oțet balsamic
  • 1 lingură muștar de dijon
  • 2 linguri zeamă de lămâie
  • 2 linguri ulei de măsline
  • un praf de sare și un praf de piper

Mod de preparare:

Prepară o marinată folosind oțetul, muștarul, zeama de lămâie, uleiul de măsline, sarea și piperul. Amestecă-le bine timp de 2-3 minute într-un bol mare, apoi adaugă bucățile de pui și trece-le repetat prin sos până se acoperă pe toate părțile și sosul este distribuit egal pe toată carnea. Acoperă bolul cu o folie alimentară și pune totul la frigider timp de 1 oră. Încinge cuptorul la 200 de grade celsius și pune puiul marinat și excesul de sos într-o tavă. Coace totul timp de aproximativ 50 de minute.

3. Piept de pui cu Halloumi și miere

Ingrediente:

  • 600 de grame de piept de pui dezosat
  • 200 de grame de brânză Halloumi
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 2 linguri de miere
  • 1/2 linguriță de cimbru
  • un praf de sare și un praf de piper

Mod de preparare:

Taie pieptul de pui în fâșii de aproximativ 2 centimetri, iar brânza Halloumi în felii medii ca grosime (aproximativ 6-7 felii). Într-o cană amestecă uleiul de măsline cu mierea, cimbru, sarea și piperul. Într-o tavă adaugă aleatoriu puiul și brânza Halloumi, iar deasupra toarnă sosul, astfel încât să ajungă uniform pe toate ingredientele. Coace puiul la 200 de grade celsius timp de 45 - 50 de minute.

Despre carnea de porc

Carnea de porc are reputația de a fi nesănătoasă. Cu toate acestea, este o sursă bună de anumiți nutrienți, precum și proteine de înaltă calitate. Consumată cu moderație, carnea de porc este benefică pentru sănătate.

Poate fi bogată în sodiu și grăsimi saturate

Deși carnea de porc este bogată în câteva vitamine și nutrienți importanți, poate să conțină, de asemenea, prea mult sodiu și grăsimi saturate. Acestea ar trebui evitate ca parte a unei diete sănătoase.

Anumite produse din carne de porc, cum ar fi slănina, conțin sulfiți, conservanți chimici pe care ar trebui să îi consumi în cantități mici sau să îi eviți cu totul.  

Poate să conțină paraziți

Consumul de carne de porc crudă sau gătită incorect poate duce la infecții parazitare. Principalii paraziți transmiși prin carne includ protozoarele Toxoplasma gondii și Sarcocystis spp. și helminții Trichinella spp. și Taenia spp., toate putând fi transmise prin carne de porc.

Taenia solium, sau tenia de porc, este un parazit intestinal. De cele mai multe ori este inofensiv, dar poate provoca o boală numită cisticercoză, care duce la epilepsie.

Consumul de carne de porc crudă sau insuficient gătită poate duce, de asemenea, la trichineloză, o infecție a viermilor rotunzi paraziți numită Trichinella.  Semnele, simptomele, severitatea și durata trichinelozei variază. Greața, diareea, vărsăturile, oboseala, febra și disconfortul abdominal sunt adesea primele simptome ale trichinelozei. Mai pot să apară dureri de cap, febră, frisoane, tuse, umflarea feței și a ochilor, articulații și dureri musculare, mâncărimi ale pielii, diaree sau constipație. Dacă infecția este gravă, pacienții pot întâmpina dificultăți în coordonarea mișcărilor și au probleme cu inima și respirația. În cazurile severe, se poate instala decesul.

Pentru infecțiile ușoare până la moderate, majoritatea simptomelor dispar în câteva luni. Oboseala, slăbiciunea, durerile musculare și diareea pot ține luni de zile.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Institutes of Health - Thiamin
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Thiamin-HealthProfessional/
National Library of Medicine - Pork as a source of human parasitic infection
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23402388/#:
Centers for Disease Control and Prevention - Trichinellosis FAQs
https://www.cdc.gov/parasites/trichinellosis/gen_info/faqs.html#


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0