10 proteine de origine animala care nu iti vor sabota dieta

proteine-animale-slabe

Proteinele ne ajuta sa ne simtim satuli si ni se pare dificil sa renuntam la ele cand tinem o dieta.Proteinele si respectiv cei 20 de aminoacizi esentiali reprezinta baza importanta a regenerarii tesuturilor de la orice nivel organic, dar si "caramizile" sistemului imunitar. Atunci cand le consumam, creierul nostru primeste semnale de la nivelul sistemului digestiv prin care este instiintat ca exista un aport suficient din acest grup de nutrienti. Astfel ar putea fi descrisa pe scurt  instalarea senzatiei de satietate. Si acest mecansim functioneaza si in cazul aportului de proteine de origine vegetale- leguminoase( naut, fasole, mazare, linte, seminte, quinoa, edamame, soia). O tema controversata ramane  cea legata de aportul proteineor de origine vegetala, despre care se considera in trecut ca ar fi  proteine incomplete sau parțial complete intrucat nu ar conține toți aminoacizii esențiali sau în cantități limitate, dar ca  singurele proteine complete de origine vegetală s-ar regasi totusi in soia. 

in realitate o dietă vegetariană bazată pe oricare dintre proteinele vegetale in  combinație cu amidonuri neprelucrate (orez, porumb, cartofi, fasole), cu adaos de legume și fructe, seminte si uleiuri vegetale diverse  pot furniza toate proteinele, aminoacizii, grăsimile esențiale, mineralele și vitaminele necesare, mai putin  vitamina B12.

In plus, proteinele din leguminoase  nu cresc nivelul IGF-1 la fel de mult ca proteinele din carnea de vită, de exemplu, motiv pentru care se considera ca proteinele din surse animale pot reprezenta atunci cand sunt consumate zilnic sau in exces, un posibil factor  cancerigen, pe cand  consumul de leguminoase este asociat cu un risc mai scăzut de cancer. Proteinele de origine vegetala sunt mai benefice  și pentru rinichi, precum și pentru longevitate.

Insa cum echilibram nevoia de proteine cu aportul scazut de grasimi necesar unui regim de slabit? Solutia poate fi reprezentata de  proteinele slabe, de origine animala pe care sa le alternam cu cele de origine vegetala. Proteinele de calitate le gasim in mai multe produse de origine animala decat v-ati astepta si le putem consuma de exemplu dimineata- ou, lactate slabe si apoi, intr-o singura masa, pranz sau cina.  Trebuie doar sa stim sa alegem corect si sa nu le consumam in exces atunci cand ne planificam o dieta corectoare din punct de vedere al siluetei si trebuie sa eliminam excesul de grasime. In plus, pe principiul alegerii calitatii,in defavoarea cantitatii, sa incercam sa alegem proteine animale din surse cat mai biologice pentru a evita introducerea in organism de hormoni si pesticide rezultate din cresterea intensiva industriala a animalelor.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

1. Carnea de vita care provine de la picioarele din spate ale animalului

Orice friptura din soldul vitei este mai slaba decat una care provine din partea din fata a animalului. Asadar, cereti-i macelarului sa va pastreze aceste bucati de carne si preparati-le la gratar sau la cuptor, cu multe condimente savuroase.

2. Carnea de porc care provine din partea din spate a animalului

Ca si in cazul vitei, si carnea de porc este mai slaba in zona picioarelor si soldurilor din spate.

3. Albusurile de ou

Un albus de ou mediu contine aproximativ 17 calorii, zero grasimi si peste 3,5 grame de proteine. De altfel, in albus se gasesc mai mult de jumatate dintre proteinele din ou, dar si majoritatea cantitatii de potasiu, magneziu si riboflavina. Putem opta la micul dejun pentru o omleta dietetica, gatita fara ulei  in care sa sacrificam galbenusurile, pastrand doar unul singur, eventual.

4. Scoici

O portie medie de scoici gatite la abur are mai putin de 100 de calorii, dar este o sursa excelenta de proteine: 17 grame.

5. Pieptul de pui

Carnea de pui de tara este una dintre cele mai accesibile variante de proteina animala sanatoasa. Un piept de pui mic, fara piele, are aproximativ 128 de calorii si 26 de grame de proteine.

 
 

6. Pastrav

Un pastrav curcubeu mic, sau o jumatate de pastrav mai mare, contine aproximativ 128 de calorii, 1,3 grame de grasimi naturate, 1,5 grame de grasimi polinesaturate (inclusiv omega 3) si 20 de grame de proteine de calitate.

7. Creveti

O portie mica de creveti (70 - 80 de grame), pe care o puteti combina cu o salata, contine aproximatic 84 de calorii si 20 de grame de proteine.

8. Midii

Si midiile sunt o sursa excelenta de proteine de origine animala. 100 de grame de midii contin aproximativ 145 de calorii si 16 grame de proteine.

9. Piept de curcan

Desi nu este inca atat de populara, carnea de curcan este putin mai slaba decat cea de pui. Comparativ, puteti obtine cam aceeasi cantitate de proteine din ambele tipuri de carne, daca le gatiti corect, fara prajeala si grasimi.

10. Somonul de Alaska

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Somonul este unul dintre cei mai sanatosi pesti, in special datorita aportului de grasimi sanatoase, respectiv acizi grasi esentiali omega3, DHA si EPA. 80 de grame de somon contin 156 calorii, 1,7 grame de grasimi saturate, 1,4 grame de grasimi polinesaturate (inclusiv omega 3) si 23 de grame de proteine.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0