Vindecarea dificila si lenta a ranilor, simptom in diabet

Diabetul are numeroase complicații dacă este lăsat netratat sau dacă este neglijat. Tocmai de aceea, este esențial să înțelegem simptomele diabetului, iar astăzi ne îndreptăm atenția în direcția vindecării lente a rănilor la diabetici.

Unul dintre simptomele diabetului este faptul că rănile și tăieturile se vindecă mai lent decât la persoanele sănătoase. Plăgile sau rănile care au nevoie de mai mult de câteva săptămâni pentru a se vindeca ar putea să se infecteze și să necesite un tratament medical, iar adesea ele indică o boală precum diabetul.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Atunci când te tai din greșeală sau te arzi, corpul tău începe un proces în trei etape, ca să repare pielea afectată. În primul rând, un răspuns imun determină rana să se inflameze pentru a preveni infecțiile. În al doilea rând, noi celule se formează deasupra rănii sau plăgii și, la final, se formează țesutul cicatricial pentru a vindeca rana. Unele răni se vindecă ușor, în vreme ce altele pot să aibă nevoie de mai mult timp, în special dacă sunt severe sau dacă persoana are o stare precară de sănătate.

Vindecarea lentă a rănilor -  Cauze

Există un număr mare de factori care pot întârzia sau complica procesul de vindecare a rănilor, printre care și:

  • diabetul zaharat;
  • un nivel scăzut al HGH (hormonul de creștere uman);
  • artrita reumatoidă;
  • bolile vasculare sau arteriale;
  • deficiența de zinc.

Factori care afectează vindecarea rănilor la pacienții cu diabet

Sunt câțiva factori care afectează vindecarea persoanelor cu diabet zaharat, printre care se numără:

Nivelul ridicat de zahăr din sânge

Nivelul ridicat de zahăr din sânge încetinește vindecarea rănilor la nivel celular:

  • Crescând inflamația în celule
  • Împiedicând oxigenul și nutrienții să ajungă la celule
  • Afectând funcționarea normală a sistemului imunitar
  • Lezând nervii. 

Diabetul poate provoca leziuni ale nervilor (neuropatie), care sunt destul de întâlnite la nivelul mâinilor și picioarelor. Nivelurile necontrolate de glucoză dăunează nervilor. Leziunile nervoase fac ca membrele pacientului să devină mai puțin sensibile la durere. Din cauza pierderii acestei senzații, pacientul nu mai sesizează apariția veziculelor, rănilor sau infecțiilor, ceea ce înseamnă că rana se poate agrava, îngreunând vindecarea acesteia odată ce este observată.

Circulație deficitară a sângelui

Persoanele cu diabet zaharat au un risc crescut de a dezvolta boli vasculare periferice (PAD), o afecțiune a circulației deficitare a sângelui. Vasele de sânge se îngustează, sângele se îngroașă din cauza glicemiei crescute și nu mai are cum să ajungă la extremități. Iar toate acestea afectează procesul de vindecare a rănilor.

Valorile ridicate ale glucozei serice, cauzate de diabet, pot, în timp, să afecteze nervii (neuropatia diabetică) și pot duce la o deficitară circulație a sângelui și disfuncție microvasculară, determinând o oxigenare redusă a țesuturilor. 

Disfuncțiile vaselor de sânge observate la pacienții diabetici reprezintă, de asemenea, reducerea migrației leucocitelor în rană, care devine mai vulnerabilă la infecții. Un lucru esențial de menționat este că neuropatia periferică poate duce la amorțeală a zonei și la reducerea capacității pacientului de a simți durerea, ceea ce poate duce la cronicizarea rănilor care nu sunt imediat observate și tratate corespunzător.

Diabetul și rănile care se vindecă lent

Rănile sau ulcerele de pe picioare sunt frecvente la persoanele cu diabet. Numeroase studii au arătat că până la 34 la sută dintre persoanele cu diabet suferă de răni la nivelul piciorului și că acestea sunt responsabile pentru aproximativ 25 la sută dintre cazurile de spitalizare ale acestora1.

În plus, modificările funcțiilor motorii și simpatice duc la deformarea fizică a piciorului și creșterea presiunii plantare, precum și la uscarea excesivă a pielii care poate favoriza și mai mult crăpăturile și rănile care trec, de multe ori, neobservate de către pacient. 

Acest lucru poate face ca rănile să rămâne deschise și să nu se vindece nici după luni de zile, crescând astfel riscul de:

  • infecții fungice;
  • infecții bacteriene;
  • cangrenă (țesuturile se necrozează).

Diabetul apare atunci când glicemia este prea mare. În timp, acest lucru poate provoca probleme de sănătate, cum ar fi boli de inimă, leziuni ale nervilor, probleme oculare și boli de rinichi. Dacă pacientul își tine glicemia sub control, acest lucru îl poate ajuta să reducă acum riscul rănilor care se vindecă prea lent, cât și pe viitor. Rănile care se vindecă lent pot fi un simptom al unui diabet nediagnosticat, mai ales dacă sunt prezente și alte simptome.

Vindecarea dificilă și lentă a rănilor (inclusiv tăieturile, juliturile, bășicile de pe piele) poate fi deosebit de problematică dacă acestea afectează picioarele unei persoane cu diabet și dacă rănile sau leziunile nu sunt tratate în mod corespunzător. Astfel, rănile care se vindecă lent pot crește riscul de amputare a acelui membru. Prin urmare, este important ca pacienții cu diabet să își verifice picioarele (laba piciorului) zilnic și să raporteze medicului orice semne de deteriorare sau de leziuni care nu par să se vindece.

Cum poți ajuta procesul de vindecare a rănilor dacă ai diabet

Partea bună este că există câteva lucruri pe care le poți face pentru a îmbunătăți procesul de vindecare a rănilor în cazul în care ești diagnosticat cu diabet. 

Adoptă o dietă sănătoasă

O alimentație bogată în fructe, legume și proteine de calitate ajută la reglarea nivelului de glucoză și oferă organismului vitaminele și substanțele nutritive esențiale pentru a stimula procesul de vindecare. Vitamina C, carbohidrații și proteinele adecvate sunt mai mult decât necesare dacă ai diabet. Indicat ar fi să discuți cu un medic specializat în diabet care te-ar putea sfătui cu privire la dieta potrivită pentru tine. 

Verifică-ți zilnic pielea

Cu cât depistezi din timp o rană, cu atât mai repede previi apariția infecțiilor care s-ar putea transforma în probleme grave. De aceea, verifică-ți zilnic pielea în vederea identificării de noi leziuni și anomalii, mai ales dacă ai neuropatie diabetică.

Schimbă cât mai des pansamentele

Pansamentele ajută la protejarea unei răni de infecții, iar schimbarea lor zilnică este vitală în acest caz. În plus, pansamentele mențin rana umedă. Acest lucru este important întrucât rănile umede se vindecă mai repede decât cele uscate. În plus, umiditatea este un mediu prielnic pentru creșterea de noi celule. 

Îndepărtează celulele moarte

Celulele moarte din și din jurul unei răni susțin creșterea bacteriilor care agravează o infecție. Din acest motiv, este posibil să ai nevoie de o procedură care poartă numele de debridarea plăgilor, prin care se îndepărtează țesutul mort, deteriorat sau infectat. Rolul acestei proceduri medicale este de a accelera vindecarea unei răni. Este important de menționat că această procedură este necesară doar atunci când o leziune nu se vindecă de la sine. 

Renunță la fumat

Fumatul afectează ritmul de vindecare al rănilor, așa că renunțarea la acest obicei ajută la îmbunătățirea circulației sângelui, dar te și ferește de multe afecțiuni potențial fatale, cum este cancerul de plămâni.  

Reducerea riscului de răni sau tăieturi

Există câteva lucruri simple pe care le poți face pentru a te proteja de răni. Controlul nivelului de glucoză din sânge este primul și cel mai important pas pentru a reduce riscul de tăieturi și răni pe piele, picioare și în gură. 

Sfaturi pentru îngrijirea picioarelor și a pielii în diabet

O rutină de îngrijire a pielii poate să țină la distanță problemele pielii și ale picioarelor. Prin urmare, ține cont de aceste recomandări dacă ai diabet:

  • Asigură-te că apa din duș sau din cadă nu este prea fierbinte;
  • Ai grijă să ai mereu pielea curată și uscată;
  • Folosește săpunuri și șampoane blânde, iar după duș aplică mereu pe piele o cremă hidratantă, cât timp pielea este încă umedă. Evită să hidratezi  zona între degetele de la picioare, deoarece umiditatea suplimentară poate susține infecțiile fungice.
  • În timpul lunilor reci și uscate, hidratează mai des pielea cu o cremă onctuoasă. În această perioadă, util ar fi să faci baie/duș mai rar și să folosești un umidificator.
  • Taie-ți drept unghiile de la picioare.
  • Mișcă-ți degetele de la picioare și ține-ți gleznele ridicate pe tot parcursul zilei și nu purta șosete sau ciorapi strâmți.
  • Verifică-ți picioarele în fiecare zi pentru a sesiza din vreme orice modificări care ar putea apărea. 
  • Toți pacienții cu diabet ar trebui să meargă la o verificare anuală a piciorului de către un medic generalist sau podiatru. În cazul pacienților cu antecedente de infecție a piciorului diabetic controalele medicale ar trebui efectuate la trei luni.

Când să mergi la doctor

Dacă nu ai diabet și o tăietură sau o arsură are nevoie de mult timp ca să se vindece sau prezintă semne de infecție, mergi la un medic specialist, pentru că acesta să îți poată examina rana. În unele cazuri, o rană care se vindecă lent ar putea semnala o afecțiune medicală precum diabetul. Rănile și leziunile de pe picioare sau de pe orice altă parte a corpului trebuie monitorizate îndeaproape.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Management of diabetic foot ulcers”. UpToDate, 2023, Armstrong DG, de Asla R, et al.
https://www.uptodate.com/contents/management-of-diabetic-foot-ulcers  
Australian Journal of General Parctice - The diabetic foot ulcer
https://www1.racgp.org.au/ajgp/2020/may/diabetic-foot-ulcer
National Intitute of Health - Poor immune response impairs diabetic wound healing
https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/poor-immune-response-impairs-diabetic-wound-healing
Midwest Institute for Non-surgical Therapy - The Reasons Why Diabetic Wounds Are Slow To Heal
https://www.mintstl.com/blog/the-reasons-why-diabetic-wounds-are-slow-to-heal
Podiatry Associates - Why Is Wound Healing Slower with Diabetes?
https://podiatryassociates.org/why-wound-healing-slower-diabetes/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0