Simptome "ciudate" si subtile, care ar putea indica prezenta diabetului de tip 2

Se poate intampla ca diabetul de tip 2 sa aiba semne si simptome pe care oamenii le trec de multe ori cu vederea. Pentru un diagnostic corect, insa, este important sa nu ignoram semnalele pe care ni le transmite corpul si sa mergem la medic atunci cand simtim ca ceva nu este in regula.

 

Pe langa simptomele deja cunoscute - setea constanta si nevoia frecventa de a urina - exista si alte semne subtile ce indica faptul ca in organism exista un dezechilibru. Din acest motiv, multi dintre oamenii care dezvolta diabet de tip 2 nu stiu ca sunt bolnavi pana cand un test de sange le arata valori anormale ale glicemiei.

In multe cazuri, diabetul este o boala "tacuta", iar pacientii nu au simptome la debut ori au semne pe care le trec cu vederea.

 

Diabetul ar putea fi cauza vederii incetosate

Daca pacientul are probleme si nu poate citi indicatoarele de pe strada, s-ar putea ca problema sa nu fie ochelarii de vedere. Vederea incetosata care apare in stadiile incipiente ale bolii poate fi un simptom reversibil, spun specialistii. O persoana cu diabet poate avea vederea incetosata din cauza fluctuatiilor nivelului de lichid, care fac ca ochii sa se umfle (edem).

Gingiile inflamate sau infectate pot "trada" diabetul

Boala parodontala sau parodontita ar putea fi un semn precoce al diabetului de tip 2, potrivit unei cercetari1 publicate in BMJ Open Diabetes Research & Care. Cercetatorii au descoperit ca persoanele cu parodontita, in special cei cu forme severe ale bolii, au avut o rata mai mare de ocurenta a diabetului (atat diagnosticat, cat si nediagnosticat) si de ocurenta a prediabetului decat persoanele fara afectiuni ale gingiilor. Specialistii spun ca inflamatia cauzata de boala parodontala se bazeaza pe aceeasi factori care sunt responsabili de hiperglicemia care cauzeaza instalarea diabetului.

Senzatii ciudate in zona talpilor si picioarelor

Aproximativ 10%-20% dintre pacientii care sunt diagnosticati cu diabet au deja, intr-o anumita masura, o deteriorare a nervilor periferici asociata cu aceasta boala. In stadiile incipiente, acest semn poate fi cu greu observat. Persoana poate sa simta o senzatie ciudata, de furnicatura, in picioare sau poate sa aiba pierderea sensibilitatii in zona aceasta. Aceste furnicaturi si senzatii "ciudate" se pot datora si altor factori, cum ar fi tocurile inalte, insa ar putea fi cauzate de afectiuni precum diabetul, asa ca este important sa ii spui medicului daca te confrunti cu asa ceva.

Decolorarea pielii poate fi un semn subtil al diabetului

Este posibil ca in stadiul incipient al bolii, pacientul sa observe ca anumite zone de pe corp au o culoare mai inchisa, cum ar fi pliurile pielii si axilele, zona inghinala si pliurile din zona gatului. Aceste arii in care pielea este inchisa la culoare sunt cauzate de rezistenta la insulina, care este o trasatura a diabetului de tip 2.

Potrivit medicilor endocrinologi, cu mult timp inainte ca persoana sa fie diagnosticata cu diabet, ea poate observa o decolorare a pielii (cand tegumentele se inchid la culoare), in zona cefei. Conditia se numeste acanthosis nigricans si este, de regula, un semn al rezistentei la insulina (o pierdere a sensibilitatii la hormonii pe care organismul ii foloseste pentru a regla nivelul glucozei).

Ore la rand de somn, in timpul zilei

Intr-o ampla analiza2, s-a aratat persoanele care dorm mai mult in timpul zilei (mai mult de 1 ora) sau au stari de somnolenta ziua au un risc mai mare sa sufere de diabet de tip 2, in comparatie cu cei care au dormit mai putin sau nu au dormit deloc in timpul zilei.

Faptul ca dormi la orele amiezei nu poate fi o cauza a diabetului, spun autorii analizei, insa tot ei subliniaza ca ar putea fi un semnal de alarma ce indica prezenta unei probleme, cum ar fi privarea de somn, depresia ori sindromul de apnee in somn - toate acestea fiind conditii asociate cu un risc crescut de diabet.

Completeaza pentru a afla daca diabetul tau este tinut sub control. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, primesti un consult de specialitate gratuit, ce poate include si analize de sange pentru determinarea stadiului curent de evolutie a diabetului!

Sursa foto: Shutterstock

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie:

  1. 1. Studiul "Periodontitis as a possible earlysign of diabetes mellitus", publicat in BMJ Open Diabetes Research & Care, autori: Wijnand J Teeuw, Madeline X F Kosho, Dennis C W Poland, Victor E A Gerdes, Bruno G Loos.
  2. 2. Analiza "J-curve relation between daytime nap duration and type 2 diabetes or metabolic syndrome: A dose-response meta-analysis", publicata in Scientific reports, autori: Tomohide Yamada, Nobuhiro Shojima, Toshimasa Yamauchi, Takashi Kadowaki.

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0