Riscul de diabet, mai mare la femeile cu ovare polichistice

Sindromul ovarelor polichistice (PCOS) este o afectiune extrem de raspandita la femeile aflate la varsta fertila, iar un studiu nou sugereaza ca acesta ar putea reprezenta un risc mai mare de diabet de tip 2.

Cercetarea a fost realizata de oamenii de stiinta din Danemarca, iar concluziile au fost publicate la sfarsitul lunii august.

Specialistii americani de la Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC) raporteaza ca sindromul ovarelor polichistice (PCOS) este principala cauza a infertilitatii feminine, iar pana la 5 milioane de femei din Statele Unite sunt afectate de aceasta afectiune.

Femeile cu sindromul ovarelor polichistice (PCOS) au adeseori rezistenta la insulina, care este o afectiune in care muschii, grasimea si ficatul nu raspund in mod corespunzator la acest hormon, asa ca organismul continua sa produca o cantitate si mai mare din acest hormon.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Productia excesiva de insulina este un factor de risc pentru diabetul de tip 2, dar autorii noului studiu recunosc ca exista insuficiente studii facute la nivelul populatiei care sa fi analizat legatura dintre sindromul ovarelor polichistice si diabetul de tip 2.

Femeile tinere cu sindromul ovarelor polichistice au un risc mai mare

Noul studiu danez isi propune sa umple golurile existente cu informatii noi. Tocmai de aceea, cercetatorii din Danemarca au examinat informatiile oferite de Registrul National al Pacientilor Danezi, precum si dosarele medicale de la Spitalul Odense University Hospital. In total, oamenii de stiinta au analizat 9.639 de femei (inainte de instalarea menopauzei) care au fost diagnosticate cu sindromul ovarelor polichistice.

Cercetatorii au testat nivelurile glucozei, testosteronului, trigliceridelor si ale colesterolului la toate participantele la studiu. Oamenii de stiinta au comparat starea de sanatate a femeilor ce sufereau de sindromul ovarelor polichistice cu femei sanatoase (care nu aveau acest sindrom). In total, au analizat datele de la 54.680 de femei.

Echipa de cercetatori a adaptat studiul si pentru alti potentiali factori de risc pentru diabetul de tip 2, cum ar fi varsta, indicele de masa corporala (IMC), utilizarea contraceptivelor orale si numarul de nasteri in cazul fiecarei femei.

In acest studiu, oamenii de stiinta au constatat ca riscul de a dezvolta diabet este de patru ori mai mare si ca diabetul este diagnosticat cu patru ani mai devreme in cazul femeilor cu sindromul ovarelor polichistice, comparativ cu femeile din grupul de control. Mai exact, femeile care sufera de sindromul ovarelor polichistice au primit un diagnostic de diabet de tip 2 la varsta de 31 de ani, in medie, iar femeile care nu au acest sindrom au fost diagnosticate cu diabet de tip 2, in medie, la varsta de 35 de ani.

In ceea ce priveste alti factori de risc pentru diabetul de tip 2, sindromul ovarelor polichistice a fost in mod direct legat de nivelurile indicelui de masa corporala, ale insulinei, glucozei si trigliceridelor. Autorii studiului subliniaza ca indicele de masa corporala si nivelurile glucozei in sange sunt cei mai buni

indicatori care prezic diabetul de tip 2 in randul femeilor cu sindromul ovarelor polichistice. Varsta inaintata, pe de alta parte, nu ar trebui sa fie considerata un bun indicator, avand in vedere ca femeile din studiul actual au fost diagnosticate cu diabet inainte de 40 de ani.

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0