Este diabetul de tip 2 cauzat de anumite gene?

Diabetul zaharat este o afectiune complexa si mai multi factori sunt implicati pentru ca o persoana sa dezvolte la un moment dat diabetul de tip 2. Obezitatea si stilul de viata sedentar indeplinesc un rol cand vine vorba de aceasta boala, insa si genetica poate influenta riscul de imbolnavire.

 

Antecedente familiale de diabet

Daca ai fost diagnosticat cu diabet de tip 2, exista o probabilitate destul de mare sa nu fi singura persoana cu diabet din familia ta. Ai un risc mai mare de a dezvolta boala daca un parinte sau un frate / o sora are aceasta afectiune.

 

Mai multe mutatii genetice, arata studiile, au fost asociate cu dezvoltarea diabetului de tip 2. Aceste mutatii genetice pot interactiona cu mediul in care traiesti si pot interactiona si unele cu altele, pentru a-ti creste si mai mult riscul.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Exista dovezi ample (1) care arata ca diabetul de tip 2 are o puternica baza genetica. Riscul pe durata intregii vieti de a dezvolta boala este de aproximativ 40% la urmasii unui parinte diagnosticat cu diabet de tip 2, este mai mare daca mama este cea afectata de boala si riscul se apropie de 70% daca ambii parinti au diabet, potrivit unui studiu. In studiile prospective, oamenii de stiinta au demonstrat ca istoricul familial (daca este vorba de rude de gradul intai) este asociat cu un risc dublu de a dezvolta diabet de tip 2 in viitor.

Rolul mostenirii genetice in diabetul de tip 2

Diabetul de tip 2 este cauzat atat de factori genetici, cat si de factori de mediu. Oamenii de stiinta au asociat mai multe mutatii genetice de un risc mai mare de a face diabet. Atentie, insa: nu orice persoana care are o mutatie genetica in organism va face diabet. Chiar si asa, oamenii de stiinta au observat ca multi pacienti cu diabet au una sau mai multe dintre aceste mutatii genetice.

Este dificila separarea riscului genetic de riscul pe care il aduc cu ei factorii de mediu. Cel din urma este adeseori influentat de membrii familiei tale. De pilda, parintii care au obiceiuri alimentare sanatoase au o probabilitate mai mare de a transmite aceste obiceiuri urmatoarei generatii (copiilor lor). De cealalta parte, genetica joaca un rol important in determinarea masei corporale (greutatii), asa ca uneori nu putem da vina doar pe comportamentele pe care le avem sau le-am invatat de la parinti.

Care sunt genele responsabile pentru dezvoltarea diabetului de tip 2

Studiile efectuate pe gemeni sugereaza ca diabetul de tip 2 ar putea fi asociat cu genele din ADN-ul fiecaruia dintre noi. Pana in prezent, numeroase mutatii genetice s-au dovedit ca influenteaza riscul de diabet de tip 2. Contributia fiecarei gene, spun oamenii de stiinta, este, in general, mica, insa chiar si asa, fiecare mutatie genetica suplimentara pe care un pacient o are pare sa ii cresca si mai mult riscul de a dezvolta diabet.

 
 

Un studiu clinic (2) a fost efectuat pe o populatie de gemeni de acelasi sex monozigoti si dizigoti, cat si pe subiecti care nu erau gemeni. Cercetatorii au observat ca gemenii varstnici, in comparatie cu persoanele care nu aveau frate geaman, prezentau un risc mai mare de obezitate abdominala, erau mai rezistenti la insulina si mai intoleranti la glucoza, dupa cum a iesit la iveala in urma analizei hemoglobinei glicozilate (Hb A1c). Mai important, oamenii de stiinta au spus ca gemenii aveau o prevalenta mai mare de diabet de tip 2, impreuna cu o incidenta cu 60% mai mare a diabetului de tip 2, in comparatie cu persoanele ce nu faceau parte dintr-o pereche de gemeni.

Revenind la ceea ce spun specialistii de peste Ocean, in general, mutatiile aparute in oricare dintre genele implicate in controlul glicemiei pot creste riscul unei persoane de a dezvolta diabet de tip 2. Aici sunt incluse genele care controleaza productia de glucoza (zahar), productia si reglarea insulinei, modul in care nivelurile de glucoza sunt simtite/percepute in organism.

Genele asociate cu riscul de diabet de tip 2 sunt:

  • ABCC8, care ajuta la reglarea insulinei;
  • TCF7L2, care afecteaza secretia de insulina si productia de glucoza;
  • CAPN10, care este asociata cu riscul de diabet de tip 2 la persoanele mexican-americane;
  • GCGR, un hormon pancreatic, glucagonul, implicat in reglarea glucozei;
  • GLUT2, care ajuta la transportul glucozei catre pancreas.

 

In unele tari, exista teste speciale disponibile, pentru a se afla unele dintre mutatiile genetice asociate cu diabetul de tip 2. Testarea genetica poate scoate la iveala mutatiile aparute la nivelul anumitor gene, care pot creste intr-o anumita masura riscul de a dezvolta aceasta forma de diabet.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  1. Studiul "Genetic Screening for the Risk of Type 2 Diabetes. Worthless or valuable?", publicat in Diabetes Care, autori Valeriya Lyssenko si Markku Laakso.
  2. Studiul "Increased Risk of Type 2 Diabetes in Elderly Twins", publicat in Diabetes, autori: Pernille Poulsen, Louise G. Grunnet, Kasper Pilgaard, Heidi Storgaard, Amra Alibegovic, Mette P. Sonne, Bendix Carstensen, Henning Beck-Nielsen, Allan Vaag.

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0