Diabetul insipid: simptome, tipuri, tratament

Despre diabetul insipid
- Ce este diabetul insipid
- Simptome ale diabetului insipid
- Diferentele dintre diabetul insipid si diabetul zaharat
- Tipuri de diabet insipid
       - Diabet insipid central
       - Diabet insipid nefrogenic
       - Diabet insipid gestational
       - Diabet insipid dipsogenic
- Cauzele si factorii de risc pentru diabetul insipid
- Despre hormonul antidiuretic ADH
- Metode de diagnosticare a diabetului insipid
       - Analize si teste pentru diagnosticarea diabetului insipid
       - Teste pentru determinarea tipului de diabet insipid
- Complicatii ale diabetului insipid

Tratarea diabetului insipid
- Tratamentul pentru diabetul insipid neurogen
- Tratamentul pentru diabetul insipid nefrogen
- Tratamentul pentru diabetul insipid gestational
- Tratamentul pentru diabetul insipid dipsogenic

Managementul diabetului insipid de catre pacient

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Despre diabetul insipid

Diabetul inspid este o forma rara de diabet care nu are legatura cu diabetul zaharat (cel legat de cantitatea de glucoza prezenta in sange), dar chiar si asa, cel insipid prezinta unele dintre semnele si simptomele diabetului zaharat.

Ce este diabetul insipid

Diabetul insipid este, simplu spus, urinarea excesiva (sau poliuria) si complicatiile acesteia, cauzate de un hormon antidiuretic numit vasopresina. O alta definitie a diabetului inspid este ca el reprezinta o afectiune neobisnuita in care rinichii nu pot impiedica excretia apei. Totodata, diabetul insipid este o boala caracterizata de mari cantitati de urina diluata si o senzatie crescuta de sete. Cantitatea de urina produsa poate fi chiar si de 20 de litri pe zi.

Simptome ale diabetului insipid

Cele mai intalnite semne si simptome ale diabetului insipid sunt:

• sete extrema;

• excretia unei cantitati excesive de urina diluata.

In functie de severitatea bolii, cantitatea de urina eliminata poate fi si de aproape 15 litri pe zi daca persoana bea multe lichide. In mod normal, un adult va urina, in medie, mai putin de 3 litri pe zi.

Alte semne ale diabetului insipid includ:

• nevoia de a se trezi noaptea pentru a urina;

• udarea patului.

Bebelusii si copiii mici care au diabet insipid pot prezenta urmatoarele semne si simptome:

• iritabilitate inexplicabila sau plans care nu poate fi consolat in niciun fel;

• probleme cu somnul;

• febra;

• varsaturi;

• diaree;

• crestere intarziata;

• pierdere in greutate.

Diferentele dintre diabetul insipid si diabetul zaharat

Desi termenii "diabet insipid" si "diabet zaharat" par similari, bolile nu sunt inrudite. Diabetul zaharat (care poate fi de tip 1 sau de tip 2) este o forma mai intalnita de diabet, care are legatura cu prezenta unei cantitati foarte mari de glucoza (zahar) in sange. Pe de alta parte, diabetul insipid este afectiune neobisnuita care provoaca un dezechilibru al apei in organism. Acest dezechilibru duce la o senzatie de sete persistenta chiar si dupa ce persoana bea lichide (numita polidipsie) si la excretia unei cantitati mari de urina (numita poliurie).

Tipuri de diabet insipid

Modul in care sistemul tau sufera de acest dezechilibru determina ce forma de diabet insipid ai, pentru ca exista mai multe tipuri ale acestei afectiuni.

Diabet insipid central

Cauza diabetului insipid central la adulti este, de obicei, o deteriorare/un dezechilibru in glanda pituitara sau in hipotalamus. Aceasta deteriorare intrerupe productia normala, stocarea si eliberarea de ADH, hormonul antidiuretic numit si vasopresina. Deteriorarea sau afectarea se datoreaza, in principal, unei interventii chirurgicale, unei tumori, unei afectiuni (cum ar fi meningita), inflamatiei sau unei lovituri la cap. In cazul copiilor, cauza poate fi o boala genetica (mostenita). In unele cazuri, cauza diabetului insipid central este necunoscuta.

Diabet insipid nefrogenic

Diabetul insipid nefrogenic apare atunci cand exista un defect in anumite structuri ale rinichilor, acele structuri care fac ca apa sa fie excretata sau reabsorbita. Acest defect face ca rinichii pacientului sa nu raspunda asa cum ar trebui la hormonul antidiuretic (ADH). Acest defect se poate datora unei boli genetice (mostenite) sau unei boli renale cronice. Anumite medicamente (cum ar fi litiul sau antiviralele) pot cauza diabetul insipid nefrogenic.

Diabet insipid gestational

Diabetul insipid gestational este rar si apare doar in timpul sarcinii, atunci cand o enzima produsa de placenta - sistemul de vase de sange si alte tesuturi care permite schimbul de nutrienti si de produse secundare ("deseuri") intre mama si bebelus - distruge hormonul antidiuretic (ADH) din organismul mamei.

Diabet insipid dipsogenic

Polidipsia primara este tot o boala din acest spectru. Aceasta afectiune, cunoscuta si sub numele de diabet insipid dipsogenic sau polidipsie psihogena, poate determina excretia unor volume mari de urina diluata. In loc sa fie o problema legata de productia sau deteriorarea vasopresinei (ADH sau hormonul antidiuretic), cauza principala a bolii este mai degraba consumul de lichide in exces.

Prelungirea consumul excesiv de apa in sine poate deteriora rinichii si poate supria hormonul antidiuretic ADH, ceea ce face ca organismul sa nu poata concentra urina. Diabetul insipid dipsogenic poate fi rezultatul unei senzatii anormale de sete, cauzate de deteriorarea mecanismului de reglare a setei, situat in hipotalamus. Polidipsia primara a fost, de asemenea, legata de bolile mintale.

Cauzele si factorii de risc pentru diabetul insipid

In timpul zilei, rinichii tai filtreaza tot sangele de mai multe ori. In mod normal, mare parte din apa este reabsorbita si doar o cantitate mica de urina concentrata este excretata. Diabetul inspid apare atunci cand rinichii nu pot concentra in mod normal urina, iar o cantitate mare de urina diluata este excretata. Diabetul insipid cauzat de o lipsa a hormonului antidiuretic (ADH) este numit diabet insipid central.

Cand diabetul insipid este cauzat de o insuficienta renala (cand rinichii nu mai raspund la ADH), afectiunea se numeste diabet insipid nefrogenic. Cuvantul "nefrogenic" inseamna ca este legat de rinichi.

Diabetul insipid central poate fi cauzat de o deteriorare a hipotalamusului sau a glandei pituitare, ca rezultat al:

• problemelor genetice;

• loviturilor la cap;

• infectiei;

• problemei cu celulele care produc hormonul antidiuretic (ADH), din cauza unei boli autoimune;

• pierderii alimentarii cu sange a glandei pituitare;

• interventiei chirurgicale;

• tumorilor din glanda pituitara sau din apropierea acestei glande.

Diabetul insipid nefrogenic implica un defect aparut in rinichi. Drept rezultat, rinichii nu raspund la hormonul ADH. La fel ca in cazul diabetului insipid central, diabetul insipid nefrogenic este foarte rar. Diabetul insipid nefrogenic poate fi cauzat de:

• anumite medicamente, cum ar fi litiul;

• problemele genetice;

• un nivel mare de calciu prezent in corp (hipercalcemia);

• bolile renale, cum ar fi boala polichistica renala (rinichiul polichistic).

Factorii de risc pentru diabetul insipid

Diabetul insipid nefrogenic care este prezent la nastere sau la scurt timp dupa ce femeia naste are, de obicei, o cauza genetica ce altereaza permanent capacitatea rinichilor de a concentra urina. Diabetul insipid nefrogenic afecteaza, de obicei, persoanele de sex masculin, desi femeile pot transmite gena la copiii lor.

Despre hormonul antidiuretic ADH

Cantitatea de apa excretata in urina este controlata de hormonul antidiuretic (ADH). ADH este numit si vasopresina. Hormonul antidiuretic ADH este produs intr-o parte a creierului numita hipotalamus. El este apoi stocat/depozitat si eliberat (secretat) din glanda pituitara. Aceasta este o mica glanda situata chiar la baza creierului. De exemplu, exista forme de diabet insipid (precum cel central) care sunt cauzate de o problema aparuta in hipotalamus, o sectiune importanta a creierului. Aceasta sectiune nu poate sa se opreasca din producerea hormonului antidiuretic (ADH), cunoscut si ca vasopresina.

Acest hormon ADH sau vasopresina le spune rinichilor sa opreasca productia de urina si este un hormon eliberat/secretat atunci cand exista o cantitate relativ scazuta de apa in corp. Daca hormonul antidiuretic ADH nu este produs, rinichii vor continua sa produca urina, ceea ce rezulta in drumuri frecvente la toaleta si duce la un risc mai mare de deshidratare.

Metode de diagnosticare a diabetului insipid

Pentru ca semnele si simptomele diabetului insipid pot fi provocate de alte afectiuni, medicul tau va efectua o serie de teste. Daca medicul tau determina ca ai diabet insipid, el va trebui in acelasi timp sa determine ce tip de diabet insipid ai, deoarece tratamentul este diferit pentru fiecare forma a bolii.

Analize si teste pentru diagnosticarea diabetului insipid

Unele dintre testele pe care medicii le folosesc in mod frecvent pentru a diagnostica si pentru a determina tipul de diabet insipid (si in unele cazuri, chiar si cauza diabetului insipid), sunt:

• Testul prin privarea de apa. Acest test confirma diagnosticul si ajuta medicul sa determine cauza diabetului insipid. Sub supraveghere medicala, pacientul va fi rugat sa inceteze sa mai bea lichide o perioada de timp, astfel incat medicul lui sa poata masura schimbarile aparute in ceea ce priveste greutatea corporala, cantitatea de urina si concentratia de urina, precum si concentratia sangelui atunci cand lichidele sunt interzise.

De asemenea, medicul tau poate sa masoare nivelul hormonului antidiuretic ADH in sange sau poate sa administreze un hormon ADH sintetic in timpul acestui test. Testul prin privarea de apa este facut sub supraveghere atenta la copii si la femeile insarcinate, pentru ca specialistii sa se asigure ca pacientul nu pierde mai mult de 5% din greutatea corpului in timpul testului.

• Sumarul de urina - analiza urinei este examinarea fizica si chimica a urinei pacientului. Daca urina acestui pacient este mai putin concentrata (ceea ce inseamna ca volumul de apa este relativ mare in comparatie cu celelalte substante excretate), acest lucru ar putea fi din cauza diabetului insipid.

• Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM). Numita si imagistica prin rezonanta magnetica nucleara (RMN), aceasta tehnica medicala poate fi folosita pentru a diagnostica diabetul insipid. Un RMN la nivelul capului este o procedura non-invaziva care foloseste un camp magnetic puternic si unde radio pentru a construi imagini detaliate ale tesuturilor creierului. Medicul va dori ca pacientul sa efectueze un RMN sau IRM pentru a depista anomalii in interiorul sau in preajma glandei pituitare.

Teste pentru determinarea tipului de diabet insipid

Screeningul genetic este un test folosit pentru a determina anumite tipuri de diabet insipid. De exemplu, daca medicul tau suspecteaza o forma mostenita (genetica) de diabet insipid, el isi va indrepta atentia catre istoricul tau familial, daca au existat membri in familie cu poliurie, asa ca iti poate sugera teste genetice pentru a diagnostica aceasta forma de diabet insipid.

Complicatii ale diabetului insipid

1. Deshidratarea

Cu exceptia polidipsiei primare, care determina organismul sa retina prea multa apa, diabetul insipid poate face ca organismul pacientului sa retina prea putina apa pentru a functiona in mod corespunzator, iar pacientul poate sa fie deshidratat. Deshidratarea poate provoca:

• uscaciunea gurii;

• modificari in elasticitatea pielii;

• tensiune arteriala mica (hipotensiune);

• un nivel ridicat de sodiu in sange;

• febra;

• dureri de cap;

• batai rapide ale inimii;

• pierderea in greutate;

2. Dezechilibrul electrolitic

Diabetul insipid poate, de asemenea, sa provoace un dezechilibru electrolitic. Electrolitii sunt minerale care se gasesc in sangele nostru, cum ar fi sodiul si potasiul, si care mentin echilibrul lichidelor din corpul nostru. Un dezechilibru electrolitic poate provoca simptome precum:

• oboseala sau letargie;

• greata;

• pierderea apetitului;

• crampe musculare;

• confuzie.

Tratarea diabetului insipid

Tratamentul diabetului insipid depinde de forma acestei boli de care sufera pacientul. Optiunile de tratament pentru cele mai comune tipuri de diabet inspid includ:

Tratamentul pentru diabetul insipid neurogen

Diabetul insipid central (numit si diabet inspid neurogen) este caracterizat de o secretie scazuta a hormonului antidiuretic (ADH sau vasopresina). Deoarece cauza acestei forme de diabet insipid este o lipsa (o rezerva scazuta) a hormonului antidiuretic (ADH), tratamentul consta, de obicei, intr-un hormon sintetic numit desmopresina. Pacientul poate lua desmopresina sub forma unui spray nazal, fie ca tablete cu administrare orala, fie sub forma de injectie. Hormonul sintetic va elimina senzatia crescuta de a urina.

Pentru majoritatea pacientilor cu aceasta forma de diabet insipid, desmopresina este un medicament sigur si eficient. Daca boala este cauzata de o anomalie in glanda pituitara sau in hipotalamus (cum ar fi o tumora), medicul va trata mai intai aceasta problema. Desmopresina ar trebui sa fie considerata un medicament pe care pacientul il ia la nevoie. Asta pentru ca in cazul celor mai multi pacienti, deficienta hormonului ADH nu este completa, iar cantitatea secretata de corp poate varia de la o zi la alta.

Tratamentul pentru diabetul insipid nefrogen

Aceasta boala este rezultatul faptului ca rinichii tai nu raspund in mod corespunzator la hormonul antidiuretic ADH, asa ca desmopresina nu este o optiune de tratament. In locul acesteia, medicul tau iti poate prescrie o dieta saraca in sare, pentru a te ajuta sa reduci cantitatea de urina pe care rinichii tai o produc. De asemenea, va trebui sa bei o cantitate suficienta de apa pentru a evita deshidratarea. Medicamentul hidroclorotiazida, folosit singur sau in combinatie cu alte medicamente, poate ameliora simptomele.

Desi hidroclorotiazida este un diuretic (folosit de obicei pentru a creste eliminarea urinei), in unele cazuri acesta poate reduce volumul/productia de urina la oamenii cu diabet insipid nefrogen. Daca simptomele pe care le au cei cu diabet insipid nefrogen se datoreaza medicamentelor pe care le iau, stoparea administrarii lor poate fi de ajutor. Cu toate acestea, nu uita ca nu trebuie sa intrerupi tratamentul medicamentos fara sa vorbesti mai intai cu medicul tau.

Tratamentul pentru diabetul insipid gestational

Tratamentul in cele mai multe cazuri de diabet insipid gestational este facut cu ajutorul hormonului sintetic numit desmopresina. In cazuri rare, aceasta forma a bolii este cauzata de o anomalie la mecanismul responsabil de senzatia de sete. In aceste cazuri rare, medicii nu prescriu desmopresina.

Tratamentul pentru diabetul insipid dipsogenic

Polidipsia primara este cunoscuta si sub numele de diabet insipid dipsogenic sau polidipsie psihogena. Nu exista niciun tratament specific pentru diabetul insipid dipsogenic, cu exceptia faptului ca pacientul scade cantitatea de lichide consumate (aportul de lichide). Cu toate acestea, daca boala este cauzata de o boala mintala, tratarea acelei boli mintale poate ameliora simptomele. 

Managementul diabetului insipid de catre pacient

Stilul de viata este foarte important pentru cei cu diabet inspid. De aceea, acesti pacienti au nevoie de un plan de ingrijire sau de un management corect in ceea ce priveste diabetul insipid, mai ales daca se confrunta zi de zi cu o senzatie de sete excesiva, au gura uscata din cauza diabetului etc. Daca ai diabet insipid, exista cateva reguli pe care trebuie sa le ai in vedere pentru un management corect al bolii:

  • Trebuie sa previi deshidratarea - Atat timp cat iti iei medicamentele prescrise de medic si ai acces la apa atunci cand efectul medicamentelor se duce, vei reusi sa previi problemele grave. Planifica-ti din timp calatoriile, ia cu tine apa oriunde ai merge si ori de cate ori pleci de acasa. Si daca pleci chiar si pe distante scurte ori lungi, pastreaza o "rezerva" cu medicamente in geanta ta de voiaj sau in poseta, fie ca mergi la serviciu sau in vacanta sau in vizita.
  • Poarta o bratara medicala la mana sau un card medical special in portofel, care sa indice o alerta medicala (care sa indice oamenilor ca suferi de diabet insipid). Astfel, daca vei avea o urgenta medicala sau daca ti se face rau, un medic sau un paramedic va recunoaste imediat ca ai nevoie de tratament special. Evolutia pacientului depinde de cauza care sta la baza diabetului insipid. Atunci cand este tratata in mod corespunzator, aceasta boala nu provoaca de obicei nicio complicatie grava sau pe termen lung.


Completeaza pentru a afla daca diabetul tau este tinut sub control. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, primesti un consult de specialitate gratuit, ce poate include si analize de sange pentru determinarea stadiului curent de evolutie a diabetului!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0