Neuropatia diabetică: cum o ții sub control

Neuropatia se referă la orice afecțiune care deteriorează celulele sistemului nervos (cu alte cuvinte, nervii sunt deteriorați). Aceste celule nervoase joacă un rol esențial în ceea ce privește atingerea, senzația și mișcarea.

Neuropatia diabetică se referă la tulburările nervilor sistemului nervos periferic, care sunt cauzate de diabetul zaharat. Oamenii de știință cred că valorile mari ale glicemiei (cantitatea de glucoză prezentă în sânge) în cazul unei persoane cu diabet deteriorează nervii, în timp.

În funcție de nervii afectați, simptomele neuropatiei diabetice includ durere și amorțeală la nivelul picioarelor, labelor picioarelor și mâinilor. De asemenea, poate provoca probleme la nivelul sistemului digestiv, al tractului urinar, al vaselor de sânge și al inimii. Unii oameni au simptome ușoare. Dar pentru alții, neuropatia diabetică poate fi destul de dureroasă și invalidantă.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Există mai multe tipuri de neuropatie, iar ceea ce trebuie să reținem este că neuropatia periferică este reprezentată de durerea și amorțeala din extremitățile corpului (brațe, picioare, labele picioarelor, mâinile și degetele de la picioare).

Neuropatia diabetică este o complicație gravă a diabetului care poate afecta până la 50% dintre persoanele cu diabet. Dar poți preveni adesea neuropatia diabetică sau poți încetini evoluția acesteia prin gestionarea consecventă a glicemiei și un stil de viață sănătos.

Neuropatia diabetică poate fi ținută sub control

Este bine ca pacienții să știe că neuropatia diabetică este frecvent întâlnită și că ea nu este reversibilă. Cu toate acestea, boala poate fi ținută sub control printr-o serie de măsuri pe care pacientul trebuie să le adopte, pentru a preveni complicațiile:

  • glicemia trebuie ținută în limite normale
  • prin administrarea medicamentelor prescrise de medic pentru tratamentul neuropatiei
  • prin controlul regulat pe care pacientul și-l face la picioare, pentru a depista eventualele probleme și tulburări ale nervilor periferici
  • prin discuții regulate cu medicul curant și printr-o bună colaborare cu acesta, pentru a ține sub control neuropatia diabetică.

Deteriorările nervilor periferici de pe urma diabetului nu sunt reversibile, iar asta deoarece corpul nu poate să repare, în mod natural, țesuturile nervoase care au fost distruse. Chiar dacă nu poți reface "răul" cauzat de neuropatie, există câteva modalități pentru a ține această afecțiune sub control:

  • este important să îți reduci valorile glicemiei (dacă acestea sunt prea mari)
  • este esențial să tratezi durerea în cazul nervilor periferici
  • este foarte important să îți verifici în mod regulat picioarele și labele picioarelor, pentru a te asigura că acestea nu au leziuni, răni ori infecții ori alte semne ale bolii.

Controlul glicemiei în neuropatia diabetică

Controlul glicemiei este important, deoarece așa poți preveni agravarea deteriorărilor nervilor periferici. Poți să îți menții glicemia sub control chiar mai bine prin intermediul câtorva măsuri:

Evită zahărul

Evită alimentele ce conțin mari cantități de zahăr, printre care sucurile carbogazoase, băuturile și cafeaua indulcite, sucurile de fructe și gustările procesate și bomboanele.

Ai grijă la dietă

Mănâncă alimente bogate în fibre - aceste alimente îți mențin glicemia la un nivel stabil. Mănâncă alimente care conțin grăsimi sănătoase, precum acelea care se găsesc în uleiul de măsline și în nucile românești și alete surse de proteine slabe, precum carnea de pui și cea de curcan. Mănâncă legume și proteine vegetale în mod regulat, cum ar fi fasolea boabe și tofu.

Monitorizează-ți glicemia

Monitorizează-ți glicemia conform recomandărilor medicului tău și notează-ți valorile ei. În acest mod, vei putea identifica modificările neobișnuite și "tiparul" în ceea ce privește nivelul glicemiei.

Medicamente

Ia-ți medicamentele cu administrare orală sau injectează-ți insulina întocmai cum te-a sfătuit medicul tău endocrinolog sau medicul tău curant.

Fă mișcare

Activitatea fizică moderată poate întârzia problemele în neuropatia diabetică și chiar inversa simptomele. Un adult ar trebui să întrețină o activitate fizică moderată, cel puțin 5 zile pe săptămână, câte 30 de minute de fiecare dată. Alege activități aerobice și încearcă și câteva exerciții simple cu greutăți. Acest lucru ajută și pentru echilibru și forță. Plimbările rapide sunt o modalitate excelentă de a începe dacă nu faci încă exerciții fizice în mod regulat.

Renunță la fumat (dacă este cazul) 

Fumatul este legat de un nivel scăzut de oxigen în sânge. Acest lucru înseamnă că nici țesuturile, cum ar fi vasele de sânge și nervii, nu pot primi suficient oxigen. De asemenea, creează radicali liberi care pot deteriora celulele, dăunează mucoasei vaselor de sânge, îngreunează controlul glicemiei și provoacă inflamații.

Practică exerciții de relaxare și meditație 

Practici precum yoga, masajul, meditația, exercițiile de respirație profundă, tai chi, chiar și hipnoza pot ajuta la scăderea ritmului cardiac. În plus, tensiunea arterială scade și ea, și alte semne de stres care fac ca durerea cronică și disconfortul să fie mai greu de gestionat. Rezultatele științifice sunt amestecate, dar mulți oameni consideră că aceste tipuri de tratamente complementare sunt eficiente.

De ce este îngrijirea picioarelor tale atât de importantă?

Neuropatia periferică face ca piciorul pacientului cu diabet să fie incredibil de vulnerabil, de aici rezultă și importanța extrem de mare acordată îngrijirii picioarelor și îngrijirea generală a pielii. Ambele sunt foarte importante, spun specialiștii.

Deoarece unul dintre semnele neuropatiei este pierderea simțurilor, picioarele și tălpile ar trebui verificate de pacient zilnic, pentru ca acesta să vadă dacă există tăieturi, leziuni, răni, bășicuțe, vânătăi și piele crăpată sau uscată. Dacă pacientul observă orice aspect neobișnuit, este esențial să meargă cât mai repede la cabinetul medicului specialist.

Pe lângă controlul glicemiei, este important ca pacientul diabetic să acorde o atenție sporită picioarelor și tălpilor. Nervii din zona picioarelor și tălpilor pot fi deteriorați, lucru care poate duce la o reducere a simțurilor în membrele inferioare. Asta înseamnă că diabeticii s-ar putea să nu observe dacă s-au tăiat sau au o leziune la picior sau la nivelul labei piciorului. Pentru a preveni neplăcerile, este bine:

  • să îți verifici picioarele în mod regulat, pentru a vedea dacă există răni deschise sau alte leziuni
  • să îți tai și îngrijești unghiile de la picioare
  • să îți îngrijești pielea picioarelor
  • să mergi în mod regulat la cabinetul medicului specialist în podiatrie
  • să eviți să mergi desculț.

 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.  

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Diabetes.co.uk - https://www.diabetes.co.uk/diabetes-complications/diabetes-neuropathy.html
“Glucose Control and Diabetic Neuropathy: Lessons from Recent Large Clinical Trials” - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5084623/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0