Celulele pancreatice ar putea duce la crearea unor noi tratamente pentru diabet

Oamenii de stiinta au avut succes in stimularea celulelor care produc insulina, iar rezultatele promitatoare ar putea duce la crearea de noi tratamente, chiar mai bune, pentru diabetul zaharat.

Cercetatorii de la "Vanderbilt Diabetes Research and Training Center" si colaboratorii de la Universitatea Stanford au descoperit noi perspective in privinta mecanismelor moleculare ale proliferarii celulelor in insulele pancreatice umane (insulele lui Langerhans - o aglomerare de celule care se gasesc in pancreas, care produc o serie de hormoni, printre care si insulina). Aceasta informatie ar putea duce la crearea unor noi tratamente pentru diabet, scrie medicalxpress.com.

Atat in diabetul de tip 1, cat si in diabetul de tip 2, celulele beta pancreatice (adica acele celule care produc insulina) si care se gasesc in asa numitele insule pancreatice, in acest organ, sunt fie distruse, fie devin disfunctionale, ceea ce duce la o deficienta de insulina. Sa nu uitam ca insulina este hormonul responsabil de reglarea nivelurilor glucozei (zaharului) in sange.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Acest studiu - una dintre primele demonstratii ale capacitatii de a stimula cresterea celulelor beta pancreatice umane intr-un model animal viu - este descris intr-o lucrare care a fost publicata in septembrie in "Journal of Clinical Investigation".

Cercetatorii au luat mostre viabile de insule pancreatice (celule) obtinute atat de la copii cu varsta de 10 ani sau mai mici, cat si de la adulti cu varste de la 20 pana la 60 de ani. Insulele pancreatice au fost transferate intr-un model de soarece de laborator, care nu avea sistem imunitar, lucru care le-a permis celulelor umane sa supravietuiasca si sa functioneze pe o perioada de cateva luni. Aceste tipuri de celule (insule pancreatice) au avut o rata crescuta de proliferare dupa ce au fost transferate in modelul de soarece, indicand faptul ca acest lucru a fost o proprietate intrinseca a celulelor pancreatice juvenile (obtinute de la copii) si nu a mediului pancreatic.

De la studiile anterioare, oamenii de stiinta stiau deja ca rata de crestere si dezvoltare a celulelor beta pancreatice scade o data cu varsta, iar acest studiu a investigat mai in profunzime aceasta dependenta de varsta.

Folosind un hormon (numit GLP-1 sau glucagon-like peptide-1), s-a demonstrat pe o perioada de 4 saptamani ca proliferarea celulelor beta pancreatice a fost stimulata doar in cazul insulelor pancreatice juvenile, dar nu si in cazul celulelor obtinute de la adulti. Comparand insulele pancreatice de la adulti si de la copii, s-a descoperit ca receptorii GLP-1 erau similari atat la insulele pancreatice juvenile, cat si la cele de la adulti, sugerand astfel ca mai multe cai metabolice din interiorul celulelor umane obtine de la copii au fost responsabile de raspunsul diferit in cazul insulelor pancreatice adulte.

Acum oamenii de stiinta spun ca vor sa inteleaga mai bine acea diferenta dintre celule, deoarece daca pot intelege pe deplin mecanismele de functionare, atunci vor putea recrea acele mecanisme in cazul insulelor pancreatice adulte, pentru a putea creste noi celule beta pancreatice. Daca oamenii de stiinta ar putea stimula in sugranta acea crestere de celule adulte care sa produca insulina, acest lucru ar fi o descoperire majora. Ceea ce spera oamenii de stiinta este ca acest lucru va duce la o noua perspectiva asupra lucrurilor care se intampla la nivel molecular, astfel incat, pe viitor, ei sa poata folosi acele informatii si cunostinte pentru a trata mai bine diabetul zaharat.

 

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0