Ce boli influențează mirosul corporal?

Schimbările în ceea ce privește mirosul corporal nu sunt de obicei motive de îngrijorare, fiind adesea rezultatul modificărilor stilului de viață, cum ar fi o dietă nouă. Cu toate acestea, în unele cazuri, o schimbare bruscă a mirosului corporal poate fi un semn al unei afecțiuni grave.

Transpirația combinată cu prezența bacteriilor pe piele este cauza principală a mirosului neplăcut al corpului, dar nu toate mirosurile sunt la fel. Oamenii au două tipuri de glande sudoripare: ecrine (pe tălpile și pe palme, precum și pe frunte și obraji), care produc o transpirație apoasă și fără miros și apocrine (în zona axilelor și în jurul organelor genitale) care produc un lichid gros, transparent, care poate mirosi destul de puternic atunci când se combină cu bacteriile de pe piele.

Există mai multe cauze posibile ale modificării mirosului corporal, printre care:

Exercițiul fizic

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Când o persoană face sport, transpirația corpului o ajută să mențină o temperatură constantă. Când această transpirație se amestecă cu bacteriile de pe piele și apoi se usucă, apare mirosul neplăcut. Alte motive pentru care cineva poate transpira mai mult decât ar fi normal includ: excesul de greutate sau obezitatea, prezența într-o cameră unde este foarte cald sau afară când temperaturile sunt foarte ridicate sau stresul.

Anumite alimente

Unele alimente pot duce la modificarea mirosului corporal. Conținutul ridicat de fibre din crucifere (varză, conopidă, kale etc.) conferă gazelor intestinale un miros asemănător cu cel al oului, iar consumul de sparanghelul duce adesea la formarea de urină urât mirositoare. Alimente precum usturoiul, ceapa, chimenul și curry-ul pot provoca, de asemenea, modificări ale mirosului corpului. Compușii sub formă de sulf pe care organismul îi elimină pe măsură ce descompun aceste alimente pot reacționa cu transpirația de pe piele, producând un miros corporal neplăcut.

Efecte secundare ale unor medicamente

Unele medicamente pot provoca transpirație excesivă, ceea ce poate duce la schimbări ale mirosului corporal. Este vorba despre desipramină, nortriptilină, pilocarpină, protriptilină, suplimente de zinc.

Anumite boli

În unele cazuri, modificările bruște ale mirosului corporal apar din cauza unei afecțiuni, cum ar fi:

Hiperhidroza

Persoanele cu hiperhidroză transpiră excesiv. O persoană poate avea hiperhidroză primară, ceea ce înseamnă că transpirația se întâmplă de la sine sau această transpirație excesivă poate fi un simptom al unei alte afecțiuni medicale. Poate fi, de asemenea, un efect secundar al unor medicamente.

Trimetilaminuria

Trimetilaminuria este o afecțiune genetică rară. Corpul unei persoane care se confruntă cu această boală nu reușește să descompună un compus chimic numit trimetilamină. Prezența acestui compus are efecte negative asupra transpirației, urinei și respirației, persoana emanând un miros asemănător cu cel al oului putred sau al gunoiului.

Diabetul

Mirosul corporal poate fi un semn al diabetului la unele persoane și apare atunci când există prea multă glucoză în sânge. Alte simptome ale diabetului includ: nevoia persoanei de a urina mai des, setea excesivă, foamea extremă, oboseala severă, vederea încețoșată, vindecarea prea lentă a rănilor.

O boală renală

Uneori, mirosul corporal poate fi un semn al bolilor renale, ceea ce înseamnă că rinichii sunt deteriorați și incapabili să filtreze sângele așa cum trebuie. Alte simptome ale afecțiunilor renale includ: oboseală extremă, dificultăți de concentrare, tulburări de somn, piele uscată, mâncărime, senzația de a urina mai des decât de obicei, urină spumoasă, picioare umflate.

Cum se poate trata mirosul corporal

Societatea Internațională de Hiperhidroză oferă următoarele sfaturi persoanelor care sunt îngrijorate de transpirația excesivă și de mirosul neplăcut al corpului:

  • Să se spele regulat cu săpun antibacterian 
  • Să folosească un antiperspirant sau un deodorant natural 
  • Să mențină zona afectată a pielii curată și uscată.

De asemenea, se recomandă ca persoanele care au probleme cu mirosul picioarelor să folosească, după ce s-au spălat, antiperspirante sau pudre speciale pentru a controla umiditatea. Șosetele vor fi schimbate zilnic, iar încălțămintea va fi purtată alternativ (o pereche de pantofi nu va fi încălțată mai multe zile la rând, se recomandă purtarea alternativă a două perechi de încălțăminte).

Când e nevoie de un consult medical

Oricine suspectează că o schimbare bruscă a mirosului corporal este cauzată de o problemă de sănătate ar trebui să discute cu un medic. Chiar dacă unele cauze nu pun probleme mari (precum schimbarea alimentației), altele, precum bolile renale sau diabetul zaharat sunt afecțiuni grave și necesită îngrijiri medicale.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Medical News Toady - What causes a sudden change in body odour?
https://www.medicalnewstoday.com/articles/sudden-change-in-body-odor
MedExpress - 7 things your body odor might be trying to tell you
https://www.medexpress.com/about/newsroom/2019-press-releases-media-coverage/medexpress-unusual-body-odor.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0