Un nou studiu restrans sugereaza ca antioxidantul resveratrol, care se gaseste in vinul rosu, arahide si fructe de padure, ar putea imbunatati sanatatea vaselor de sange in randul persoanelor cu diabet de tip 2.
Potrivit studiului, suplimentele de resveratrol au diminuat rigiditatea arterelor in randul persoanelor cu diabet de tip 2. Rigidizarea arterelor, cunoscuta ca ateroscleroza, creste riscul de infarct si accident vascular cerebral. „In urma tratarii persoanelor cu diabet cu resveratrol, s-a observat o tendinta a ameliorarii rigidizarii. Iar in randul persoanelor cu un nivel ridicat de rigidizare, au existat mai multe beneficii” a precizat liderul echipei de cercetare, dr. Naomi Hamburg. Aceasta este sefa sectiei de biologie vasculara in cadrul Scolii de Medicina a Universitatii Boston.
Desi cercetarile sugereaza ca ar putea exista modalitati de imbunatatire a anormalitatilor aparute la nivelul vaselor de sange in randul persoanelor cu diabet de tip 2, este prea devreme pentru a recomanda resveratrol in acest scop, a declarat Hamburg. „Am avea nevoie de un studiu de durata pentru a vedea daca se reduc ratele de atacuri de cord si accident vascular cerebral” a adaugat aceasta. „Dar cred ca exista dovezi in sprijinul unor cercetari viitoare.” Deocamdata, Hamburg a precizat ca „recomandarea generala este de a urma un regim alimentar bogat in fructe si legume.”
Pe masura ce inaintam in varsta, arterele devin rigide, ceea ce poate conduce la un risc crescut de boli cardiace. In cazul persoanelor cu diabet de tip 2 si obezitatea, acest proces incepe mai devreme si poate avea consecinte mai grave, a spus aceasta. Cea mai mare artera a corpului uman este aorta, care transporta sangele de la inima spre restul corpului. Pentru desfasurarea studiului, cercetatorii au masurat grosimea peretelui aortei a 57 de pacienti cu diabet de tip 2 (obezi si in medie, in varsta de 56 de ani). Oamenii de stiinta au efectuat analize pentru a masura sanatatea vaselor de sange.
Unii pacienti au primit suplimente de resveratrol, in timp ce restul au primit placebo. Per total, studiul a aratat o tendinta de diminuare a rigidizarii aortei in cazul participantilor care au primit suplimente de resveratrol, dar procentul a fost nesemnificativ din punct de vedere statistic.
Cu toate acestea, in cazul a 23 de pacienti care aveau un grad de rigidizare a aortei deosebit de ridicat la inceputul studiului, 100 de miligrame (mg) de resveratrol pe zi timp de doua saptamani au redus rigidizarea cu aproape 5%. Aceasta dozare a fost urmata de 300 mg de doze pe parcursul a doua saptamani, ceea ce a redus rigidizarea cu 9%, au mai precizat cercetatorii.
Cercetatorii au descoperit ca rigidizarea aortei a crescut in randul celor care au urmat un tratament pe baza de placebo timp de patru saptamani. In cazul studiilor pe animale, Hamburg sustine ca s-a demonstrat ca resveratrolul activeaza o gena (SIRT1) care ar intarzia procesul de imbatranire si dezvoltarea anumitor boli. Pentru a vedea daca si in cazul oamenilor se intampla acelasi lucru, cercetatorii au prelevat probe din invelisul vaselor de sange a sapte pacienti si au analizat activitatea genei SIRT1. Acestia au descoperit ca activitatea genei a crescut usor dupa administrarea de suplimente de resveratrol.
Ceea ce nu demonstreaza ca resveratrolul activeaza gena longevitatii, doar ca exista o asociere. Cu toate acestea, un alt cercetator a salutat noile descoperiri.
„Stim ca persoanele care consuma vin rosu si mananca nuci traiesc mai mult, dar de ce?” a declarat dr. Bryon Lee, profesor de medicina la Universitatea California din San Francisco. „Este foarte interesant ca oamenii de stiinta incep sa gaseasca raspunsuri ale acestui mister.”
Acest studiu a aratat ca un antioxidant natural din aceste alimente poate inversa modificarile legate de varsta care apar la nivelul arterelor, a precizat Lee, care nu a participat la studiu. „Surprinzator, efectul a fost observat dupa doar cateva saptamani de tratament. Cine stie ce efect ar avea asupra arterelor si organelor un tratament prelungit cu antioxidanti.” a spus acesta.
Majoritatea persoanelor isi ia necesarul de resveratrol din regimul alimentar zilnic. Cu toate acestea, Hamburg a tinut sa sublinieze ca dozele de resveratrol din cadrul studiului au fost mult mai mari decat cele existente intr-un pahar de vin rosu, principala sursa alimentara de antioxidanti.
Sursa articol: New York Times
Sursa foto: Shutterstock