Acanthosis nigricans, petele negre de pe piele care pot semnala diabet

Acanthosis nigricans este o afectiune a pielii, caracterizata de unele zone intunecate la culoare (zone maronii sau negre), care apar in pliurile si cutele pielii.

 

Pielea afectata de Acanthosis nigricans poate sa fie ingrosata, capata o decolorare specifica. Cel mai adesea, Acanthosis nigricans afecteaza axilele (subtrat), zona inghinala si gatul.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Modificarile de pe piele la cei cu Acanthosis nigricans apar, de obicei, la persoanele care sunt obeze sau care au diabet. Copiii care dezvolta Acanthosis nigricans au un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2. Rareori, Acanthosis nigricans poate fi un semnal de alarma ce indica prezenta unei tumori canceroase intr-un organ intern, cum ar fi stomacul sau ficatul.

 

Nu este disponibil un tratament specific pentru Acanthosis nigricans. Tratamentul afectiunilor care sunt substratul acestei decolorari poate restaura o parte din culoarea si textura normala in zonele afectate ale pielii.

Ce simptome are Acanthosis nigricans

Modificarile pielii sunt singurele semne ale bolii Acanthosis nigricans. Pacientul va observa o piele intunecata, ingrosata, cu aspect ca de catifea in pliurile si cutele de pe corp, de obicei, in zona axilelor, in zona inginala (vintre) si pe gat, la ceafa. Modificarile pielii de obicei apar treptat. Pielea afectata poate, de asemenea, sa aiba un miros sau sa provoace mancarime.

Cand e bine sa mergi la medic?

Cere parerea medicului tau daca ai observat modificari pe piele - in special daca petele sau zonele intunecate la culoare apar brusc, subit. Este posibil sa ai o afectiune la baza acestor pete negre de pe piele, care necesita un tratament.

Cauzele de la baza bolii Acanthosis nigricans

Acanthosis nigricans poate fi asociata cu:

  • Rezistenta la insulina - majoritatea pacientilor care au acanthosis nigricans au, de asemenea, o rezistenta la insulina, un hormon secretat de pancreas care ii permite organismului sa proceseze zaharul.
  • Tulburari hormonale - acanthosis nigricans adeseori apare in cazul persoanelor care au chisturi ovariene, o glanda tiroida subactiva sau probleme cu glandele suprarenale.
  • Anumite medicamente si suplimente - dozele mari de niacina, anticonceptionalele, prednisonul si alte medicamente (din familia corticosteroizilor) pot cauza acanthosis nigricans.
  • Cancerul - acanthosis nigricans apare, uneori, din cauza prezentei unui limfom sau atunci cand o tumora canceroasa incepe sa creasca intr-un organ intern, cum ar fi stomacul, colonul sau ficatul.

Ce factori de risc are Acanthosis nigricans

Lista de factori de risc in cazul afectiunii acanthosis nigricans include:

  • Obezitatea - cu cat o persoana este mai grea, cu atat este mai mare riscul acesteia de a face acanthosis nigricans.
  • Rasa - studiile au aratat ca acanthosis nigricans este mai frecventa in cazul populatiei populatiei native din America de Nord (nativ-americanii).
  • Istoricul familial - unele tipuri de acanthosis nigricans par sa fie ereditare, asa ca daca ai avut pe cineva in familie cu acest tip de pete negre pe piele (care pot semnala diabet), mergi la medic.

Complicatii in Acanthosis nigricans

Persoanele care au Acanthosis nigricans (aceste pete sau zone intunecate la culoare pe piele) sunt mult mai predispuse sa dezvolte diabet de tip 2.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Completeaza pentru a afla daca diabetul tau este tinut sub control. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, primesti un consult de specialitate gratuit, ce poate include si analize de sange pentru determinarea stadiului curent de evolutie a diabetului!

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1