Dementa alcoolica – degenerarea creierului din cauza alcoolului

Dementa este afectiunea caracterizata de degradarea functiilor creierului, care in prima faza afecteaza memoria si functiile cognitive. Consumul excesiv de alcool favorizeaza instalarea dementei alcoolice, care evolueaza in mod progresiv.

Alcoolismul este o boala cu multe efecte negative fizice, dar si psihice. Sanatatea persoanelor alcoolice se degradeaza in mod constant. Intrucat persoanele alcoolice au, adesea, si o alimentatie deficitara, creierul nu poate functiona la potentialul maxim. Atunci cand creierul este privat de nutrienti importanti pentru o perioada indelungata, functiile creierului sunt afectate. In prima faza, apar problemele cu memoria pe scurta durata, care apoi se agraveaza si afecteaza considerabil calitatea vietii pacientuluisi relationarea cu persoanele din jur. Relatiile cu membrii familiei, colegii de serviciu, rude sau prieteni pot fi afectate pentru ca afectiunea impacteaza si comportamentul pacientului. Pentru ca, o persoana care se confrunta cu dependenta de alcool trebuie considerata ca o persoana bolnava, care trebuie sa primeasca ajutor cat mai curand. Mai ales ca instalarea consecintelor pot fi devastatoare, atat social dar  si in panul sanatatii.

Simptome dementa alcoolica

  • Incapacitatea de a lua decizii
  • Irascibilitate
  • Incapacitatea de a recunoaste oameni, locuri si lucruri
  • Stare de agitatie
  • Confuzie mentala
  • Tulburari de memorie
  • False amintiri
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sindromul Wernicke-Korsakoff

Cea mai des intalnita forma de dementa alcoolica este sindromul Wernicke-Korsakoff, o combinatie alcatuita din encefalopatia Wernicke si psihoza Korsakoff. Aceasta este cauzata de deficitul de tiamina (vitamina B1), care apare in urma consumului cronic de alcool.

Encefalopatia Wernike este afectiunea de scurta durata care apare in prima etapa a acestui sindrom si care reprezinta un pericol serios pentru viata pacientului. Encefalopatia Wernike este urmata de a doua faza a bolii – psihoza Korsakoff, cauzata de fapt de daunele produse de encefalopatie.

 

 

Cauze dementa alcoolica

Dementa alcoolica este declansata de consumul cronic si abuziv de alcool combinat cu nutritia deficitara. Tiamina, care face parte din complexul de vitamine B, lipseste adesea din organismul alcoolicilor si afecteaza functiile creierului. Aceasta se regaseste in alimente precum cerealele integrale, bananele, lintea si cartofii. Alcoolici au insa nevoie de suplimente de vitamina B pentru ca organismul sa absoarba cantitatea necesara.

Tratament dementa alcoolica

Pentru tratarea eficienta a dementei alcoolice, este important ca aceasta sa fie diagnosticata cat mai devreme. Cu cat este diagnosticata mai devreme aceasta afectiune, cu atat mai mari sunt sansele ca daunele facute de aceasta sa fie reversibile, nu permanente.

In primul rand, pacientul trebuie sa renunte la consumul de alcool, dar si sa adopte o dieta sanatoasa si echilibrata din punct de vedere nutritional. Pentru tratarea alcoolismului, se poate folosi un tratament medicamentos care sa sustina eforturile pacientului si sa il ajute sa scape de dependenta de alcool.

Medicul poate recomanda si suplimente pe baza de vitamina B1, adica tiamina, in tratarea dementei alcoolice. Dar si acid folic, alte vitamine din grupul B, fosfatidil serina, acizi grasi omega 3, acid alfa lipoic. Toate pot ajuta la sustinerea sistemului cerebrovascular si impiedica declinul si  evolutia dementei. Memantina este un alt medicament care poate fi folosit pentru tratarea alcoolicilor al caror creier a fost afectat de consumul excesiv de alcool.  Cu toate ca face parte, de regula,din terapia simptomatica adresata bolii Alzheimer, medicii au constatat ca este eficient si in caz de dementa alcoolica, ajutand pacientii sa isi recupereze macar partial functiile creierului, precum si amintirile.

In cazurile in care dementa alcoolica este depistata in faza incipienta si tratata, iar pacientul renunta la alcool, exista sanse mari ca functiile creierului sa fie recuperate complet. Pe de alta parte, in cazurile mai serioase, functiile creierului sunt pierdute definitiv iar pacientul si familia acestuia trebuie sa accepte aceasta situatie si sa se adapteze la noua situatie.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA
 
 
 
Ce Investigatii sunt necesare pentru depistarea consecintelor abuzului de alcool
 
In evaluarea consecintelor trebuie efectuate:
-RMN sau CT cerebrale pentru evaluarea atrofiei cerebrale si eventualelor leziuni- zone ischemice generate de accidente vasculare cerebrale ischemice tranzitorii, pe fondul hipertensiunii arteriale si a consumului de alcool
- echocardiografie pentru modificari la nivelul inimii,
- fibroelastografie pentru ficat,
- ecografia de pancreas si vena porta, caile hepato-biliare,
- teste de sange pentru evaluarea  hiperlipidemiei, glicemiei crescute ,anemii, leucopenie,trombocitopenie, hiperuricemie, hipopotasemie etc

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0