De ce artroza si artrita nu sunt acelasi lucru?

Cand spui „artroza“ sau „artrita“, ai senzatia ca cei doi termeni suna la fel, ca sunt similari. Intr-adevar, atat artroza, cat si artrita iti afecteaza oasele, ligamentele si articulatiile.

De asemenea, cele doua au in comun multe simptome asemanatoare, inclusiv rigiditatea articulara si durerea, dar diferenta dintre ele este importanta si nu trebuie sa cadem in capcana ideii ca ar insemna acelasi lucru.

Artrita este un termen-umbrela. El este folosit pentru a descrie  cateva afectiuni care provoaca inflamatia in articulatiile pacientului. In unele cazuri, inflamatia poate, totodata, sa ti afecteze pielea, muschii si organele. Exemple de artrita sunt: osteoartrita, artrita reumatoida si guta. Osteoartrita este o inflamatie care cuprinde atat articulatia, cat si partea osoasa din jur.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Artroza este un alt nume folosit pentru osteoartrita, un tip de artrita. Este cel mai comun tip de artrita, potrivit National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases din Statele Unite. Artroza este cauzata de uzura normala si de deteriorarea normala a articulatiilor si a cartilajului.

Cartilajul este tesutul acela alunecos, care acopera extremitatile oaselor si care ajuta articulatiile sa se miste. In timp, cartilajul se poate deteriora, se uzeaza si poate sa dispara complet de pe oase. Acest lucru are drept rezultat un contact direct, adica osul se freaca de os in interiorul articulatiilor pacientului, provocandu-i acestuia durere, rigiditate articulara si uneori umflarea genunchiului sau a zonei afectate.

Artroza poate afecta orice articulatie din corpul nostru. Cel mai probabil, ea poate sa afecteze articulatiile de la maini, gat, genunchi si solduri. Din pacate, riscul de a dezvolta o forma de artroza creste o data cu inaintarea in varsta.

Care sunt simptomele in artrita, inclusiv in artroza?

Simptomele artritei pot varia, de la o forma la alta a bolii. Doua dintre cele mai comune simptime sunt durerea si rigiditatea articulatiilor. Alte simptome frecvente ale artritei sunt:

  • articulatiile sunt umflate;
  • pielea inrosita in zona articulatiilor afectate;
  • o paleta limitata de miscari in articulatiile afectate.
  • Cele mai comune simptome in artroza, indeosebi, sunt:
  • durerile articulare
  • rigiditatea articulara
  • sensibilitate in preajma articulatiilor afectate
  • flexibilitate in articulatiile afectate
  • oasele se freaca unele de altele in articulatiile afectate (cartilajul este complet distrus)
  • apar osteofitele sau mici proeminente osoase care se pot dezvolta in jurul articulatiilor afectate.

Care sunt factorii de risc in artrita, inclusiv in artroza?

Campanie DOC-Time RMN

Riscul de a dezvolta artroza, cat si riscul de a face unele dintre celelalte tipuri de artrita pot fi influentate de:

  • varsta: artroza si multe alte tipuri de artrita sunt mai frecvente la varstnici;
  • sexul: femeile sunt mult mai predispuse sa dezvolte artroza, cat si artrita reumatoida; barbatii, insa, sunt mai predispusi sa faca guta.
  • greutatea: kilogramele in plus pun mai multa presiune pe articulatiile afectate de boala, iar acestea cresc riscul de distrugere a articulatiilor si riscul de artroza; persoanele supraponderale au un risc crescut de a dezvolta anumite tipuri de artrita;
  • accidentele si infectiile pot deteriora articulatiile, crescand riscul de artroza; de asemenea, acesti factori cresc si sansele de a face alte tipuri de artrita;
  • cartilajul deformat ori cu malformatii, precum si articulatiile inegale reprezinta factori care cresc riscul de artroza;
  • ocupatia - activitatile profesionale in care se pune multa presiune pe articulatii cresc riscul de artroza;
  • genetica - un pacient are mai multe sanse de a dezvolta artroza daca are in familie pe cineva care a avut aceasta boala; mostenirea genetica, de asemenea, poate influenta sansele de a dezvolta alte tipuri de artrita, cum este artrita reumatoida.

Artroza si artrita nu sunt acelasi lucru

Artrita este un termen medical care descrie inflamatia de la nivelul articulatiilor, care provoaca durere si rigiditate in miscare; astfel, articulatiile devin rigide, nu se mai misca la fel de usor ca inainte.

Artroza este o afectiune degenerativa normala, asociata cu imbatranirea, care afecteaza cartilajul, iar acesta, in timp, se uzeaza, provocand durere, pierderea mobilitatii articulatiilor si pierderea rezistentei musculare.

Tipuri de artrita: osteoartrita; artrita reumatoida; artrita infectioasa; artrita reumatoida juvenila.

Tipuri de artroza: primara (se dezvolta in cartilajul sanatos si poate fi cauzata de o trauma sau de o microtrauma); secundara (apare in cartilajul care era deteriorat anterior si continua sa creasca in intensitate).


 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0