Curs gratuit de consiliere psihologica in ingrijiri paliative

In urma statisticilor facute, s-a constatat ca peste 150.000 de pacienti din Romania ajung, anual, in situatia de a nu mai raspunde la tratament. Atat ei, familiile si apropiatii lor, cat si personalul care ii ingrijeste se gasesc fata in fata cu o realitate crunta, socanta, dureroasa, traumatizanta. Pentru ca, in asemenea imprejurari, suferinta nu-i iarta nici pe cei care ii sunt doar martori.

Patru psihologi ai Insititutului pentru Studiul si Tratamentul Traumei au elaborat prima curricula de consiliere psihologica in ingrijiri paliative din Romania. Proiectul, concretizat intr-un manual de specialitate, a fost realizat in colaborare cu Fundatia “Bucura ajutorului” si cu Centrul de ingrijiri paliative “Sfantul Nectarie” din Bucuresti, se adreseaza tuturor persoanelor implicate in sustinerea pacientilor diagnosticati cu boli in faze terminale, fie ca este vorba despre rude, apropiati, manageri, psihologi, doctori, asistente medicale, asistenti sociali, preoti ori voluntari.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ingrijirea paliativa este necesara in urmatoarele situatii: in bolile netransmisibile cronice precum cancerul, bolile cardiovasculare, bolile pulmonare obstructive cronice, insuficienta renala, bolile hepatice cronice, scleroza multipla, boala Parkinson, artrita reumatoida, bolile neurologice, boala Alzheimer si alte demente, malformatiile congenitale, bolile infectioase precum HIV/SIDA, dar si tuberculoza rezistenta la medicamente.

Diana Vasile, presedinte al Insititutului pentru Studiul si Tratamentul Traumei, Carmen Ragea, vicepresedinte al ISTT, precum si psihologii Luxita Bara si Florentina Nicolescu, specialist ISTT, au elaborat aceasta curricula, pe baza careia vineri, 27 ianuarie, intre orele 10:00 si 12:00, ISTT organizeaza, alaturi de colaboratorii sai, un curs introductiv.

Pentru a participa la cursul ISTT care se va tine la sediul Fundatiei “Bucuria ajutorului” din str. Iancu Capitanu nr. 24, sector 2, Bucuresti, trebuie sa trimiti un mail de inscriere la adresa [email protected]

Organizatia Mondiala a Sanatatii defineste ingrijirea paliativa “ca fiind o abordare menita sa amelioreze calitatea vietii pacientilor si a familiilor acestora, atunci cand se confrunta cu probleme asociate bolilor amenintatoare de viata, prin prevenirea si inlaturarea suferintei, prin identificarea precoce, evaluarea si tratamentul corect al durerii si al altor probleme fizice, psihosociale sau spirituale.”

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

*Participarea la acest prim curs este gratuita, in limita locurilor disponibile.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0