Cum previi degeraturile in zilele geroase

Degeraturile sunt leziuni ce apar din cauza inghetarii unor tesuturi, in urma expunerii la temperaturi scazute si vant puternic. Cele mai afectate zone atunci cand vine vorba despre degeraturi sunt degetele de la maini, degetele de la picioare, urechile si nasul, asta pentru ca aceste parti ale corpului sunt cele mai expuse.

Degeraturile pot deteriora permanent unele tesuturi, asa ca e important sa le prevenim, luandu-ne masurile de precautie necesare.

Metode de preventie a degeraturilor

  • Informeaza-te cu privire la starea vremii inainte de a iesi din casa si imbraca-te adecvat.
  • Imbraca-te in mai multe straturi, asta pentru ca aerul dintre straturile de haine izoleaza impotriva frigului. Ultimul strat de haine trebuie sa fie impermeabil, pentru a mentine umezeala la distanta.
  • Poarta intotdeauna o caciula care sa iti acopere complet urechile, atunci cand este ger afara. Indicate sunt caciulile din lana sau cele antivant.
  • Poarta intotdeauna un fular la gura, care sa iti acopere si nasul. Fularul trebuie sa fie tot din lana. Poti opta si pentru un guler antivant precum cele folosite de catre schiori.
  • Inlocuieste manusile normale cu cele cu un singur deget. Astfel, degetele se vor incalzi intre ele si caldura va fi mentinuta la nivelul mainilor pentru o perioada indelungata.
  • Poarta sosete flausate, groase. Poti purta doua perechi, ai insa grija ca incaltarile sa nu te stranga din cauza ca porti mai multe perechi de sosete. Incaltarile prea stranse pe picior favorizeaza aparitia degeraturilor, asta pentru ca circulatia sanguina este ingreunata.
  • Ia-ti la tine haine de rezerva pentru a te schimba daca ti se uda hainele de pe tine. Hainele ude reprezinta un aliat de pret pentru degeraturi.
  • Hraneste-te bine si hidrateaza-te constant. Consuma bauturi calde precum ciocolata calda sau ceaiul indulcit – acestea te ajuta sa te incalzesti rapid.
  • Misca-te incontinuu. Activitatea fizica iti mentine temperatura corpului ridicata. Nu te epuiza cu exerctii prea solicitante.

Simptomele degeraturilor

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Degeraturile apar in 3 etape: primul stadiu, stadiul intermediar si stadiul avansat.

Primul stadiu – pielea devine palida sau se albeste si apar mancarimile la nivelul acesteia.

Stadiul intermediar – pielea se intareste, devine lucuioasa, cu aspect de ceara si, atunci cand se dezgheata, se formeaza basici umplute cu fluid incolor sau chiar cu sange.

Stadiul avansat – pielea este foarte rece si foarte tare, se inchide la culoare, capatand o nuanta de albastru, care apoi se transforma in negru.

Degeraturile sunt foarte periculoase pentru ca, pe masura ce se agraveaza, zona cu pricina iti amorteste asa ca nu mai simti niciun disconfort. De aceea este important sa monitorizezi aspectul si culoarea pielii cu regularitate.

Ce e de facut daca ai degeraturi

Daca suspectezi ca te-ai pricopsit cu degeraturi, in primul rand mergi intr-un loc incalzit. Nu iti freca pielea degerata si nu iti pune mainile sau picioarele in apa fierbinte sau pe un calorifer incins.

Pune-ti comprese caldute pe zonele afectate. Pe masura ce zonele cu pricina se vor dezgheta, vei resimti dureri la nivelul lor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Mergi la cel mai apropiat spital daca, dupa ce ti se dezgheata membrele degerate observi ca:

  • Pielea si-a schimbat culoarea sau s-a intarit
  • Zonele cu pricina raman inghetate
  • Ai dureri extrem de mari in zonele respective
  • Apar basici la nivelul pielii

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0