Cum iti ajuti partenerul sa treaca peste depresie

Depresia este o boală de care suferă atât bărbații, cât și femeile și, din păcate, această tulburare psihică nu îl afectează doar pe cel în cazuă, ci și pe apropiații săi. Partenerul de viață al celui diagnosticat cu depresie are, de asemenea, mult de suferit, aflându-se într-o situație extrem de delicată.

Nu este deloc simplu să trăiești lângă o persoană care are simptome de depresie. De regulă, partenerii celor care suferă de depresie se simt neputincioși și, uneori, chiar vinovați pentru suferința celui depresiv și se tot întreabă ce ar putea face pentru a le fi de ajutor într-un fel. Cel mai important este să înțelegi că nu poți să îți vindeci partenerul, poți doar să-i fii alături, să-l încurajezi să caute ajutor de specialitate sau să mergi chiar tu la psiholog pentru a învăța cum să îți sprijini partenerul.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Din ce cauze apare depresia?

Depresia este o tulburare mintală complexă, iar cauzele exacte ale apariției ei nu sunt pe deplin înțelese. Se consideră că interacțiunea mai multor factori poate contribui la dezvoltarea depresiei, inclusiv:

Factori genetici și biologici

Există o componentă genetică în depresie, iar persoanele cu membri ai familiei care au avut depresie prezintă un risc mai mare de a dezvolta și ele această tulburare. De asemenea, dezechilibrele chimice în creier, în special în nivelurile de neurotransmițători cum ar fi serotonina, norepinefrina și dopamina, pot juca un rol în apariția depresiei.

Factori de mediu

Experiențele de viață stresante, traumele, pierderea unei persoane dragi, conflictele interpersonale, schimbările majore în viață sau alte evenimente traumatice pot crește riscul de depresie. Factorii de mediu, cum ar fi condițiile socioeconomice precare, lipsa suportului social și izolarea, pot, de asemenea, contribui la dezvoltarea acestei tulburări.

Factori psihologici

Anumite trăsături de personalitate, cum ar fi tendința spre autocritică excesivă, pesimismul și stima de sine scăzută, pot crește vulnerabilitatea la depresie. De asemenea, anumite afecțiuni psihiatrice, cum ar fi anxietatea sau tulburările de alimentație, pot fi asociate cu un risc crescut de depresie.

Factori fiziologici

Anumite afecțiuni, cum ar fi boli cronice, tulburări hormonale (de exemplu, hipotiroidismul), dezechilibrele endocrine și modificările neurologice pot contribui și acestea la apariția depresiei.

Este important să se înțeleagă că fiecare persoană poate avea un amestec unic de factori care contribuie la dezvoltarea depresiei și că acești factori pot interacționa în mod complex. 

Cum îți dai seama că partenerul de viață e în depresie?

Detectarea depresiei la un partener de viață, indiferent de gen, poate fi o provocare, deoarece simptomele pot varia și pot fi diferite de la o persoană la alta. Cu toate acestea, există anumite semne și indicii care pot indica prezența depresiei.

  • Observi schimbări semnificative în comportamentul său obișnuit. Acestea pot include izolarea emoțională, pierderea interesului pentru activitățile pe care le îndrăgea în mod obișnuit, evitarea responsabilităților, lipsa de energie și motivație. 
  • Are schimbări de dispoziție frecvente, iritabilitate, tristețe persistentă, sentimente de neajutorare sau vinovăție excesivă. În general, femeile depresive plâng mai mult și sunt mai triste, în timp ce bărbații depresivi sunt mai nervoși și mai agresivi.
  • I s-au modificat semnificativ obiceiurile de somn, cum ar fi insomnia sau somnul excesiv, precum și apetitul alimentar, ceea ce poate duce la scăderea sau creșterea în greutate neintenționată.
  • Depresia poate afecta capacitatea de concentrare, memoria și procesul de luare a deciziilor. Atenție dacă partenerul de viață se confruntă cu dificultăți în a-și păstra atenția, în a se concentra asupra sarcinilor sau în a face alegeri simple.
  • În cazuri severe de depresie, partenerul poate face comentarii despre moarte, sinucidere sau lipsa de valoare personală. Acestea sunt semnale de alarmă importante și trebuie tratate cu seriozitate. 

Îți poți ajuta partenerul de viață dacă suferă de depresie?

Specialiștii vin cu răspunsul la întrebarea „Cu ce îl pot ajuta pe partenerul meu depresiv?”. Matthew Johnson, cercetător în cadrul Universității din Alberta, propune o soluție: „Eforturile făcute de partener pentru a diminua stresul resimțit de persoana care se confruntă cu depresia ajută la prevenirea agravării problemei, precum și la menținerea relației sănătoase.” Mai mult decât atât, studiile arată chiar că persoanele cu stimă de sine scăzută își recapătă treptat încrederea în propria persoană, ajutându-și partenerul să depășească depresia. Așadar, ambii parteneri au de câștigat de pe urma adoptării acestei strategii.

Ușurează-i sarcinile zilnice

Un alt aspect important este acela că un partenerul depresiv are tendința de a refuza ajutorul, înverșunându-se chiar împotriva celui care i-l oferă. În astfel de situații, partenerul de viață trebuie să se poarte „cu mănuși”, întinzându-i o mână de ajutor, dar fără să fie prea evident faptul că îl ajută.

Pentru a oferi ajutor în tăcere, te poți ocupa de anumite îndatoriri ale partenerului depresiv, pentru a-i ușura munca. Spre exemplu, poți spăla tu vasele ori poți duce tu gunoiul, chiar dacă acestea erau, de regulă, îndatoririle sale.

Fii disponibil să asculți

Altă modalitate prin care îi poți fi de ajutor partenerului care suferă de depresie constă în a-i arată disponibilitate, oferindu-i mereu atenția atunci când vrea să spună ce are pe suflet. Asta nu înseamnă, bineînțeles, că trebuie să îl tragi de limbă în mod insistent, ci că trebuie să îl lași pe el să spună ce și când dorește și să asculți.

Drept urmare, concluzia specialiștilor este că depresia trebuie tratată cu dragoste. Astfel, cu cât partenerul este mai deprimat, cu atât mai multă dragoste și atenție trebuie să îi oferim, deși poate nici nouă nu ne este ușor să avem răbdare.

Alte lucruri pe care le poți face pentru a-ți ajuta partenerul să depășească depresia

Nu te învinovăți pentru depresia partenerului și nici nu îi lui ceva cu privire la acest subiect.

Îndrumă-ți partenerul către cabinetul unui specialist, mergi chiar cu el la un consult, dacă este de acord, apoi încurajează-l să urmeze tratamentul indicat de medic sau, dacă este vorba de un psiholog, să se străduiască să urmeze indicațiile acestuia legat de comportamente.

Ai răbdare, pentru că depresia nu e o boală care se vindecă peste noapte, ba poate dura chiar ani întregi procesul de vindecare.

Dă-i voie să aibă și zile proaste, nu îl încuraja continuu să zâmbească sau să pretindă că este fericit. Este normal pentru toți să avem zile bune și zile proaste, iar pentru un pacient diagnosticat cu depresie este cu atât mai important să știe că zilele proaste sunt și acelea în regulă.

Un alt apect important de menționat este faptul că persoanele care au un partener de viață depresiv sunt expuse ele însele unui risc mai mare de depresie, comparativ cu persoanele care nu au un asemenea partener. Așadar, dacă observi tendințe depresive la partenerul tău, ar trebui să te autoexaminezi, astfel încât să îți dai seama dacă ai dezvoltat sau nu asemenea tendințe, la rândul tău.

Înțelege că nu ești tu cel care îi poate vindeca depresia partenerului, ci tu poți doar să îl ajuți să își îndeplinească obiectivul. Nu privi această luptă ca fiind a ta, pentru că nu este. Misiunea ta este importantă, însă nu cea mai importantă. Dacă vezi că nu vrea să meargă la psiholog (pentru că mulți români sunt reticenți când e vorba de tulburările mintale, ori nu le iau în seamă ori nu au încredere că terapia îi poate ajuta), mergi tu și spune despre ce e vorba, pentru ca psihologul să te îndrume pe tine legat de ce ai putea face în cazul partenerului.

Un psiholog vă poate ajuta atât pe fiecare în parte, individual, cât și împreună, sub forma terapiei de cuplu, să vă rezolvați problemele, fie ele de cuplu sau pur și simplu alte probleme din afara cuplului.

Învață care sunt semnalele de alarmă în privința unui posibil suicid

Riscul de suicid este întotdeauna mai mare în tulburarea depresivă majoră, așa că este important să știi care sunt semnalele de alarmă și să ceri imediat ajutorul personalului medical specializat. Iată ce semne trebuie să te pună în stare de alertă în privința partenerului tău și a unei posibile intenții de suicid:

  • Partenerul vorbește despre sinucidere.
  • Partenerul se simte copleșit de viața de zi cu zi sau se simte disperat.
  • Apar schimbări vizibile în activitățile lui normale, de zi cu zi și observi modificări ale personalității.
  • Are mijloacele de a încerca să își ia viața - de exemplu, își cumpără o armă sau observi că face stocuri de medicamente.
  • Are schimbări violente de dispoziție - este foarte fericit și binedispus într-o zi, în următoarea zi este extrem de descurajat.
  • Apare retragerea socială, nu mai iese în oraș, nu mai vine niciun prieten pe la el.
  • Are un comportament riscant sau auto-distrugător: abuzează de alcool sau ia droguri, conduce mașina într-un mod nesăbuit.
  • Începe să le dea altor oameni obiecte și bunuri care îi aparțin, își pune treburile și afacerile în ordine.
  • Începe să își ia rămas bun de la cei dragi.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Depression and low mood: A guide for partners
https://web.ntw.nhs.uk/selfhelp/leaflets/DFP%20-%20A4%20SECURED.pdf
Cleveland Clinic - 5 Ways to Offer Support When Your Spouse Is Depressed 
https://health.clevelandclinic.org/5-ways-to-offer-support-when-your-spouse-is-depressed/


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0