Cum iti afecteaza solarul pielea

Bronzul obtinut la solar este o alternativa la indemana pentru cei care si-au programat concediul abia la finalul verii si isi doresc sa se bronzeze. Din pacate insa, bronzul obtinut la solar iti pune sanatatea in pericol.

Radiatiile UV, indiferent ca vin direct de la soare sau din lampile din solarul de la salon, sunt la fel de periculoase pentru piele, cauzand pete, imbatranire prematura, riduri, dar si risc crescut de cancer de piele. Potrivit specialistilor americani, pericolul este mai mare pentru persoanele tinere intrucat expunerea excesiva la soare in timpul adolescentei creste riscul de melanom.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ceea ce este cu adevarat ingrijorator este ca persoanele tinere sunt mai atrase de bronzul de solar. Din nefericire, atat adolescentele, cat si parintii lor, au senzatia ca bronzul de solar este mai sanatos decat expunerea directa la soare. Unele tipuri de radiatii UV au capacitatea de a modifica structura ADN-ului, creand predispozitie pentru cancer de piele.

Un alt lucru ingrijorator este faptul ca, de regula, persoanele care merg la solar nu obisnuiesc sa foloseasca inainte de a se expune radiatiilor UV un produs cu factor de protectie impotriva acestor radiatii.

 

 

Riscuri la care te expui atunci cand te bronzezi la solar

Atunci cand alegi sa mergi la solar pentru a-ti inchide culoarea pielii te expui urmatoarelor lucruri:

  • Departamentul pentru Sanatate Publica, dar si Agentia Internationala pentru Cercetare a Cancerului sustin ca radiatiile ultraviolete emise de lampile din solar sunt, la fel ca si cele emise direct de soare, cancerigene.
  • Studiile au scos la iveala faptul ca lampile din solar emit atat radiatii UVA, cat si radiatii UVB. De asemenea, in unele cazuri radiatiile din solar sunt mai puternice decat cele emise de soare.
  • Potrivit cercetatorilor, in SUA bronzul artificial obtinut la solar se face vinovat de pana la 400.000 de cazuri de cancer de piele anual.
  • Mersul la solar inainte de implinirea varstei de 35 de ani creste cu 59 de procente riscul de melanom, forma de cancer de piele care cauzeaza cele mai multe decese. Riscul creste cu fiecare expunere la radiatiile UV din solar.
  • Studiile au dovedit faptul ca expunerea la radiatiile UV din solar cauzeaza daune permanente structurii ADN, accelerand imbatranirea prematura, dar afectand si sanatatea ochilor, creand predispozitie pentru cataracta sau melanom ocular.
  • In cadrul departamentelor de urgenta din spitalele americane, in perioada 2003-2012, s-au tratat peste 3.200 de afectiuni provocate de solar, incepand de la arsuri la nivelul pielii si pana la pierderea cunostintei sau afectiuni la nivelul ochilor.
  • Atat radiatiile UVA, cat si radiatiile UVB interactioneaza cu modul in care functioneaza sistemul imunitar, crescand riscul aparitiei unor boli.

 

Cum sa iti protejezi pielea

Pentru a reduce riscul de imbatranire prematura, de aparitie a petelor pigmentate ori de cancer de piele, ar trebui sa respecti cu strictete urmatoare reguli, mai ales pe timp de vara:

  • Evita sa mergi la solar pentru a limita expunerea la radiatii UVA si UVB
  • Acopera-ti pielea cu lotiune cu factor de protectie cu 30 de minute inainte de expunerea la soare
  • Limiteaza expunerea la soare intre orele 10-16 in zilele de vara
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0