De ce sa eviti solarul (si) in sezonul rece

In timpul sezonului rece, tentatia de a apela la solarul cu lampe UV pentru obtinerea unui bronz de invidiat este mai mare decat in orice alta perioada a anului. Insa nu doar tentatia este mare, ci si riscurile la care te expui daca alegi sa te lasi prada ispitei.

Bronzul pe care il obtii expunandu-te radiatiilor UV emise de lampele din solar te expune unor riscuri nedorite precum imbatranirea prematura ori cancerul de piele.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Orice schimbare a nuantei pielii est un semn ce indica o problema, nicidecum sanatate, asa cum se spune in popor. Atunci cand pielea este atacata de radiatiile UV, produce melanina pentru a se apara.

Pericolele bronzului

Expunerea la radiatiile UV creste riscul de cancer de piele, printre care si de melanom, care este cel mai periculos tip de cancer din aceasta categorie. Expunerea la radiatiile UV creeaza insa si probleme precum cataracta sau melanomul ocular.

Cu fiecare bronz pe care il obtii, riscul tau de cancer de piele creste.

Mai mult decat atat, atunci cand folosesc solarul, de cele mai multe ori femeile nu isi protejeaza pielea de radiatiile UV folosind o lotiune cu factor de protectie, asa cum fac atunci cand merg la plaja. Asta inseamna ca bronzul obtinut la solar poate sa fie chiar si mai periculos decat cel obtinut prin expunerea la razele soarelui.

Textura pielii este si ea transformata de expunerea la radiatiile emanate de soare, procesul de imbatranire fiind acelerat de aceste radiatii. Agresiunile la care pielea e expusa in timpul in care e atacata de radiatiile UV cauzeaza aparitia ridurilor intr-un ritm mai alert decat ar trebui.

Exista, totodata, si mitul potrivit caruia solarul te ajuta sa obtii doza zilnica recomandata de vitamina D pe timpul toamnei si al iernii, insa riscurile la care te expui sunt mai mari decat beneficiile intr-o asemenea situatie. O alimentatie echilibrata, care contine alimente pe baza de vitamina D, precum si timpul petrecut in aer liber in timpul zilei iti asigura cantitatea de vitamina D de care organismul are nevoie pentru a functiona normal.

 

 

Alternative sanatoase pentru bronzul artificial obtinut la solar

Poti avea pielea aramie si pe timp de iarna, fara a te expune riscurilor pe care le implica expunerea la radiatiile UV emise de lampile din solar.

Lotiunile, cremele si spray-urile autobronzante iti coloreaza pielea in doar cateva ore. Aplica produsul cosmetic autobronzant dupa ce iti exfoliezi pielea in prealabil. Reaplica-l respectand indicatiile de pe ambalaj si vei putea mentine bronzul si in lunile de iarna.

De asemenea, si produsele de make-up precum perlele bronzante sau blush-urile in nuante aurii pot fi folosite pentru a obtine efectul de ten bronzat.

Protectia solara nu trebuie neglijata nici iarna, mai ales daca esti adept al sporturilor de iarna si mergi adesea la munte pentru a schia. Cu cat altitudinea la care te afli este mai mare, cu atat mai intense sunt radiatiile UV, iar riscul de cancer de piele creste si el. Asadar, aplica o lotiune cu factor SPF chiar si in sezonul rece, mai ales daca esti la munte.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0