Solarul si riscul de melanom

Expunerea la solar este deosebit de nociva pentru piele, intrucat ultravioletele sunt concentrate si directionate catre piele atunci cand este folosit solarul. Este bine de stiut ca orice sedinta de solar creste agresiunea pe care o sufera pielea. Exista studii care au aratat ca riscul de melanom creste cu fiecare sedinta de solar efectuata.

Bronzul, indiferent de maniera prin care este obtinut, este nesanatos si presupune agresarea celulelor pielii, crescand astfel riscul de cancer de piele. Totodata, bronzul accelereaza si procesul de imbatranire a pielii, cauzeaza pete maronii si determina aparitia ridurilor. Notiunea de bronz sanatos este un mit, intrucat bronzul in sine este rezultatul daunelor aduse celulelor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Solarul poate emite ultraviolete de 3 ori mai puternice decat soarele de vara. Dispozitivele mai vechi emiteau aproape in totalitate UVA, insa cele mai noi emit UVA si UVB in proportii asemanatoare cu soarele, dar asta nu inseamna ca sunt mai sigure sau mai putin daunatoare pielii.

In cursul expunerii la solar, o suprafata foarte mare de piele sufera, mai mare decat in cazul suprafetei expuse atunci cand se fac activitati in aer liber. Asta pentru ca solarul permite expunerea in totalitate a pielii la radiatiile UV.

Exista numeroase studii, pe numar mare de persoane, urmarite pe parcursul mai multor ani, care au demonstrat o crestere a frecventei aparitiei cancerelor de piele si in special a melanomului, la persoane care efectueaza sau au efectuat solar.

 

 

Un studiu a aratat ca cei care folosesc regulat solarul inainte de varsta de 35 ani au un risc cu 59% mai mare de a dezvolta melanom decat cei care nu folosesc solarul.

Indiferent de varsta la care incepe sa fie folosit solarul, o persoana care il utilizeaza poate avea cu pana la 20% mai mare riscul de a face melanom. Cu cat timpul petrecut in solar este mai mare, cu atat mai mult creste si riscul de melanom sau de alte tipuri de cancer de piele.

Studiile arata, de asemenea, si ca o singura arsura solara poate dubla sansele de a dezvolta melanom in decursul vietii.

Melanomul este cea mai rara, dar si cea mai periculoasa forma de cancer de piele. In randul tinerilor cu varste cuprinse intre 25 si 29 de ani, melanomul este cea mai comuna forma de cancer. In randul femeilor cu varste cuprinse intre 25 si 30 de ani, melanomul este tipul de cancer care provoaca cele mai multe decese.

Mai mult decat atat, bronzul de solar ne expune si la alte riscuri, printre care:

  • Cauzeaza imbatranirea prematura a pielii, aparitia ridurilor si a petelor,
  • Modifica textura pielii (pielea isi pierde fermitatea si elasticitatea in urma expunerii indelungate la radiatiile ultraviolete)
  • Creste riscul de afectiuni oculare, daca ochii nu sunt protejati in timpul sesiunilor petrecute la solar.


In ceea ce priveste productia de vitamina D, e bine sa stii ca bronzul de la solar nu reprezinta o metoda sanatoasa de a obtine vitamina D. Bronzul ataca pielea si ii poate provoaca daune permanente.

Specialistii au demonstrat ca radiatiile solare, fie ele emanate de soare, fie de lampa din solar, au potential cancerigen mare, de aceea e indicat sa ne ferim pielea de expunerea indelungata la aceste radiatii.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0