Efectele iremediabile pe care le are arsura solara asupra pielii

Daca inrosirea pielii cauzata de o arsura solara este un proces reversibil, pielea recapatandu-si in cateva zile culoarea, exista si efecte iremediabile pe care o asemenea arsura le are asupra pielii, de aceea este foarte importanta protectia solara.

Arsurile solare sunt cauzate de expunerea pielii la radiatiile UV, fara a o proteja cu ajutorul unei lotiuni cu factor SPF ori a unor haine care sa blocheze radiatiile care intra in contact cu aceasta. Exista doua tipuri de radiatii solare: radiatiile UVA si radiatiile UVB – ambele sunt daunatoare pielii, insa numai radiatiile UVA cauzeaza arsuri solare, distrugand stratul protector al pielii prin uciderea celulelor din epiderm.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In momentul in care pielea este rosie si inflamata, raul a fost deja facut, iar ADN-ul celulelor de la nivelul pielii a fost deja afectat de radiatii. ADN-ul afectat de radiatiile solare nu va fi niciodata complet reparat, daunele provocate de radiatii fiind, de cele mai multe ori, ireversibile.

Efectele iremediabile ale arsurilor solare asupra pielii

Imbatranirea prematura – studiile facute in ultimii ani au confirmat faptul ca, in proportie de 80%, expunerea la radiatiile UV este vinovata pentru imbatranirea prematura a pielii. Cu cat te alegi cu mai multe arsuri solare din cauza ca nu te protejezi corespunzator, cu atat mai repede se vor vedea semnele imbatranirii pe pielea ta. Radiatiile UV distrug colagenul si elastina, care sunt esentiale in mentinerea pielii ferme si catifelate in ciuda trecerii anilor.

Petele pigmentare – petele pigmentare apar, de cele mai multe ori, din cauza arsurilor solare repetate la nivelul pielii. Acestea apar in urma producerii excesive, in anumite zone ale pielii, de melanina, pigmentul folosit de piele pentru a se proteja de radiatiile UV. Spre deosebire de o arsura solara obisnuita, care apare imediat in urma expunerii la soare, petele pigmentare apar in urma arsurilor solare repetate, in decursul a cativa ani. Hiperpigmentarea apare, in general, in zonele expuse cel mai mult la radiatiile solare precum fata, spate ori maini.

In cazurile fericite, petele pigmentare pot disparea de la sine in timp, insa in unele situatii acestea nu dispar decat cu ajutorul procesurilor precum peelingul chimic ori terapia cu laser.

Petele pigmentare pot fi prevenite prin evitarea expunerii pielii la soare in intervalul orar 10-14, dar si prin folosirea lotiunilor de plaja cu factor de protectie de minimum 30.

 

Citeste si Remedii naturiste pentru arsurile solare

 

Cresterea riscului de cancer de piele – un alt efect pe care arsurile solare il au pe termen lung consta in cresterea riscului de cancer de piele, printre care si cel de melanom, care este cel mai periculos tip de cancer de piele. Odata ce ADN-ul pielii este afectat de radiatiile UV, acesta nu mai poate fi reparat, efectele fiind ireversibile. Studiile arata ca arsurile solare pe trunchi sunt, in mod deosebit, asociate cu risc crescut de melanom.

Avand in vedere ca efectele pe care radiatiile solare le au asupra structurii ADN-ului sunt ireversibile, protectia solara ar trebui sa fie o prioritate atunci cand ne expunem pielea radiatiilor UV. Lotiunile cu factor de protectie UV, hainele din materiale naturale care acopera pielea, precum si evitarea expunerii in intervalul orar 10-16 sunt metode sigure prin care putem preveni arsurile solare.

Orice portiune de piele poate suferi arsuri solare, chiar si acelea care sunt acoperite de haine – asta daca tesaturile sunt subtiri si permit patrunderea radiatiilor UV. Ochii sunt, de asemenea, expusi riscului de arsuri solare. Este important de retinut ca norii nu blocheaza radiatiile UV decat in proportie de 20%, ceea ce inseamna ca te poti alege cu arsuri solare si in zilele innorate.

Iata ce factori cresc riscul de arsuri solare:

  • Pielea deschisa la culoare
  • Lucratul in aer liber pe perioade lungi
  • Expunerea in mod regulat la radiatiile UV fara protectie solara
  • Vacantele petrecute in locuri insorite sau la altitudini foarte mari.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Studiul “History of severe sunburn and risk of skin cancer among women and men in 2 prospective cohort studies”, publicat pe www.ncbi.nlm.nih.gov, autori: Shaowei Wu, Eunyoung Cho, Wen-Qing Li, Martin A. Weinstock, Jiali Han, Abrar A. Quereshi

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0