Cum alegem forma ochelarilor

Dincolo de partea estetica, ochelarii (fie ei de vedere sau de soare), trebuie sa aiba o mare parte practica, data de forma ramei, dar si de calitatea lentilelor.

Forma ramei in functie de forma fetei

Pentru o fata patrata, cel mai bine se potrivesc ochelarii rotunzi-ovali, subtiri. Pentru a nu scoate in evidenta colturile fetei, este bine de evitat ramele patrate sau cu unghiuri evidente.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cel mai usor de accesorizat este o fata ovala pe care se potriveste orice fel de rama. Trebuie doar sa fii atent la marimea ochelarilor, sa fie una potrivita cu fata. 

Persoanelor cu chip rotund le sunt recomandate ramele late, ovalare. Fata ascutita se imbina cel mai bine cu o rama rotunda, iar cea alungita cu o rama groasa, masiva.

Ochelarii cu port permanent

In functie de activitatile la care vrei sa ii folosesti, ochelarii trebuie sa acopere cat mai bine suprafata ochilor, iar ideal, privirea ar trebui sa fie prin centrul lentilei.

Daca medicul ti-a recomandat sa porti ochelarii permanent, atunci asigura-te ca ai gasit o rama care sa-ti placa sa o porti in fiecare zi. Sigur ca exista un sfat care spune ca, asa cum ai in medie 7 perechi de pantofi, este bine sa ai mai multe perechi de ochelari. Nu mergi la alergat cu sandalele de la nunta, nu-i asa? La fel, pentru diverse activitati pe care le practici mai des, te poti orienta catre diverse perechi de ochelari de vedere.

Pentru ochelarii de distanta sau de port permanent, se recomanda o rama inalta, care sa ajunga pana in zona sprancenelor. Astfel, campul vizual nu este alterat, iar atunci cand vrei sa privesti intr-o parte, este suficient sa schimbi directia privirii, nu neaparat si capul.

Ochelarii pentru zona de aproape

Ochelarii de aproape sau “de citit” vor sta mai inspre varful nasului, astfel ca lentilele trebuie sa fie mai inguste in inaltime, pentru a putea privi pe deasupra lor. In cazul persoanelor care au nevoie de ochelari doar pentru aproape, acestia se vor purta intr-un toc la indemana, asadar si greutatea acestora conteaza.

 

 

Rame de plastic sau de metal?

Materialul ramei poate fi din plastic sau metal, dupa cum prefera fiecare. Plasticul este mai usor, insa metalul poate fi reglat mai bine. Ultimele tendinte sunt ramele mari, din plastic, insa nu sunt intotdeauna cea mai buna alegere – daca ai radacina nasului subtire, s-ar putea sa-ti alunece in fata si sa privesti gresit prin lentila (nu prin centrul ei).

Ramele din metal, desi poate mai grele, au in zona nasului accesorii de plastic (“puferi”), care se regleaza pe forma nasului tau si s-ar putea sa-ti fie mai comod sa porti astfel de rame. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Avand la indemana o multitudine de optiuni, putem spune ca numai cine nu vrea sa poarte ochelari nu-si gaseste o rama pe plac. Insa un lucru este clar – ochelarii de vedere se poarta din ce in ce mai mult chiar si de catre cei care nu au probleme de vedere, semn ca ramele au devenit un accesoriu la moda!

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0