Cum abordam sangerarile si cand mergem la medic?

Sangerarare sau hemoragia este cunoscuta drept pierderea de sange si se refera la sangerarea interna (hemoragia interna) sau externa (hemoragia externa).

Hemoragia poate sa apara aproape oriunde la nivelul corpului. In mod normal, hemoragia interna are loc atunci cand un vas de sange s-a spart sau un organ s-a rupt. Hemoragia externa apare ca urmare a unei taieturi in piele sau atunci cand sangele iese pe gura, nas, vagin sau rect.

Cauzele frecvente ale hemoragiei

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Hemoragia este un simptom des intalnit, care poate fi cauzat de diferite incidente sau in anumite imprejurari. Posibilele cauze includ:

Hemoragia traumatica

Hemoragia traumatica este cauzata de ranire. Ranile pot varia in gravitate, insa majoritatea pot cauza un anumit grad de hemoragie. Cel mai des intalnite cazuri de hemoragie traumatica sunt:

● escoriatii sau zgarieturi care nu penetreaza pielea

● hematoame sau vanatai

● laceratii sau incizii

● plagi intepate de obiecte precum un ac sau un cutit

● plagi prin strivire

● plagi prin impuscare

Probleme medicale

De asemenea, exista o serie de probleme medicale care cauzeaza hemoragie. Acestea sunt mai rare decat cele care cauzeaza hemoragia traumatica dar totusi pot aparea. Problemele medicale care pot cauza hemoragia sunt:

● hemofilia

● leucemia

● boli ale ficatului

● menoragia

● trombocitopenia

● boala Von Willebrand

● deficitul de vitamina K

● traumatismul cerebral

● obstructia intestinala

● insuficienta cardiaca congestiva

● cancerul de plamani

● bronsita acuta

Medicamente

Anumite medicamente pot creste riscul de hemoragie sau chiar pot cauza hemoragia. In mod normal, vei fi prevenit in legatura cu acest lucru si vei fi sfatuit ce sa faci in momentul in care aceste medicamente iti vor fi prescrise.

Medicamentele care pot cauza hemoragie includ:

● anticoagulantele

● antibioticele folosite pe termen lung

● radioterapia

 

 

Cand poate fi o urgenta medicala

Daca hemoragia este grava, solicita de urgenta un echipaj medical care sa te transporte la cea mai apropiata unitate spitaliceasca. Trebuie sa ceri asistenta medicala de urgenta daca suspectezi ca ai hemoragie interna, deoarece aceasta iti pune viata in pericol.

Persoanele care sufera de tulburari hemoragice sau iau medicamente anticoagulante trebuie sa ceara asistenta medicala de urgenta pentru ca hemoragia sa fie oprita cat mai repede.

Cere ajutor medical de urgenta in cazul in care:

● persoana a intrat in stare de soc sau are febra

● hemoragia nu poate fi tinuta sub control aplicand presiune pe rana

● rana necesita aplicarea unui garou

● hemoragia a fost cauzata de ranirea grava

● rana ar putea avea nevoie de copci

● obiecte straine in interiorul ranii

● rana da semne de infectie (este umflata, supureaza sau s-a inrosit)

● rana a fost provocata de un animal sau de un om

Cand apelezi serviciile de urgenta, vei fi sfatuit cum sa procedezi si vei fi anuntat in cat timp va ajunge ambulanta. In majoritatea cazurilor, vei fi sfatuit sa aplici presiune pe rana si sa linistesti pacientul. De asemenea, vei putea fi sfatuit sa-l asezi pe pacient in pozitie orizontala pentru a reduce riscul de a lesina.

Tratamentul hemoragiei

Pentru tratarea hemoragiei este important sa se identifice ce anume o cauzeaza, apoi sa se actioneze pentru a o opri cat mai repede cu putinta. Daca hemoragia este cauzata de o afectiune, este necesar tratament medical de urgenta.

Primul ajutor in caz de hemoragie traumatica

Hemoragia traumatica externa poate fi tratata, dar asigura-te ca soliciti ajutor de urgenta in cazul in care pacientul indeplineste criteriile mentionate mai sus sau daca ai nevoie de ajutor pentru a opri hemoragia.

In primul rand, incearca sa calmezi pacientul si sa il linistesti. Hemoragia poate fi inspaimantatoare, asadar linistirea pacientului este esentiala pentru a evita intrarea acestuia in stare de soc.

Asaza pacientul in pozitie orizontala pentru a reduce riscul ca acesta sa lesine, apoi, daca este posibil, incearca sa ridici partea corpului care este afectata de hemoragie.

Indeparteaza cu grija resturile si particulele straine din rana. Nu te atinge insa de obiectele mari din rana – precum cutite, sageti sau alte arme – deoarece indepartarea acestora face mai mult rau si poate agrava hemoragia. In acest caz, foloseste bandaje si tampoane pentru a mentine aceste obiecte in loc si pentru a absorbi hemoragia.

Foloseste o carpa curata, bandaje, imbracaminte sau mainile pentru a aplica presiune direct pe rana. Mentine o presiune moderata pana cand hemoragia scade, apoi se opreste.

Nu inlatura tamponul cand hemoragia s-a oprit. Infasoara orice banda adeziva sau tesatura in jurul tamponului pentru a-l tine fixat pe rana.

Aplica o compresa rece pe rana.

Nu ridica tamponul pentru a vedea daca hemoragia s-a oprit pentru ca acest lucru ar putea face ca rana sa sangereze din nou.

Nu schimba tamponul de pe rana chiar daca sangele se scurge prin material. Pune alt material peste si continua sa aplici presiune.

Nu schimba pozitia niciunui pacient care a suferit o rana la cap, gat, spate sau picior.

Nu aplica presiune in cazul unei rani oculare.

Garourile ar trebui folosite doar in ultima instanta. In mod ideal, garoul ar trebui aplicat pe o persoana experimentata. Daca este nevoie de aplicarea unui garou, respecta urmatorii pasi:

● Identifica locul unde urmeaza sa aplici garoul. Acesta ar trebui aplicat pe membru intre inima si locul in care se produce hemoragia.

● Confectioneaza un garou din bandaje, pe cat posibil. Infasoara-le in jurul membrului si fa o jumatate de nod. Asigura-te ca ai suficient material pentru a face un al doilea nod liber.

● Introdu o tija intre cele doua noduri.

● Rasuceste tija pentru a strange bandajul.

● Fixeaza tija cu banda adeziva sau panza.

● Verifica garoul o data la zece minute. Daca hemoragia a incetinit indeajuns pentru a fi controlabila aplicand presiune pe rana, desfa garoul si aplica presiune direct.

Tratamentul medical al hemoragiei

Daca hemoragia este cauzata de o rana grava, sangerarea nu poate fi controlata, ori daca este vorba despre hemoragie interna, ai nevoie de tratament medical de urgenta.

In mod normal, paramedicii vor incerca sa opreasca hemoragia inainte de a ajunge la spital. In unele cazuri, tratarea hemoragiei se va efectua pe loc sau pe o targa si va fi in functie de cauza acesteia.

In cazuri rare, se poate apela la chirurgie pentru a opri hemoragia.

Consecintele netratarii hemoragiei

Daca hemoragia este cauzata de ranire sau de un accident, ar putea fi oprita printr-un simplu prim-ajutor. In mod normal, rana se va vindeca in mod natural, fara sa fie nevoie de tratament ulterior.

Insa oricine sufera o hemoragie inexplicabila trebuie sa apeleze la medic. Daca hemoragia este cauzata de o problema medicala, iar afectiunea nu este identificata si diagnosticata, sangerarea ar putea reaparea. Orice sangerare care este lasata sa continue fara tratament medical ar putea cauza exanguinarea (sangerarea pana la moarte).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In mod normal, o persoana ar trebui sa piarda intre o treime si jumatate din cantitatea de sange din corp pentru a muri din acesta cauza. Sangerarea pana la moarte este totusi o cauza foarte neobisnuita de deces. Exanguinarea poate avea loc insa si fara hemoragie externa; hemoragia interna catastrofala poate fi cauza unei pierderi masive de sange, cum este de exemplu in cazul anevrismelor.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0