Rolul psihoterapiei in tratarea obezitatii

Psihologii sunt de părere că obezitatea nu este numai o consecință a mâncatului în exces, ci și o urmare a faptului că pacientul formează o legătură anormală cu mâncarea. Astfel, ședințele de psihoterapie pot fi o parte necesară în procesul de tratare a obezității.

Mai bine de un miliard de oameni din întreaga lume sunt obezi - 650 de milioane de adulți, 340 de milioane de adolescenți și 39 de milioane de copii -, potrivit unui raport din 2022 al Oragnizației Mondiale a Sănătății (OMS). Din păcate, aceste numere sunt în creștere, ceea ce indică o nevoie de măsuri pentru tratarea obezității la nivel mondial, atât la nivel comunitar, prin programe ale autorităților sanitare, cât și individual, prin alegeri mai sănătoase de stil de viață.

Pe lângă aspectul inestetic cauzat de kilogramele în plus, care le face pe multe persoane să se simtă rușinate și să le scadă stima de sine, obezitatea vine și cu o serie de efecte nocive pentru sănătate. Riscul de boli cardiovasculare, cel de afecțiuni articulare ori de diabet sunt doar câteva pericole la care te expui dacă suferi de obezitate și nu faci nimic pentru a remedia această problemă. De aceea, tratarea obezității ar trebui să fie o prioritate în viața persoanei afectate.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Relația cu mâncarea, de vină pentru obezitate?

Dacă nutriționiștii sunt de părere că numărul mare de calorii consumate este de vină pentru obezitate, psihologii analizează problema și mai în profunzime și sunt de părere că percepția pe care o are individul asupra mâncării este, de fapt, responsabilă pentru problemele de greutate. Acest lucru înseamnă că nevoia de a mânca mai mult decât trebuie este de natură psihologică.

Pentru a combate obezitatea mai ușor și mai eficient, pacientul nu trebuie să se concentreze numai asupra dietei și asupra numărului de calorii consumate, ci și asupra motivelor pentru care simte nevoia de a mânca în exces. Descoperind mecanismul care îl determină să mănânce compulsiv, pacientului îi va fi mai ușor să își controleze pornirile. De aceea, ședințele de psihoterapie pot fi de un real ajutor.

Motive pentru care oamenii mănâncă prea mult

Unii oameni mănâncă mai mult decât ar trebui din cauza unor traume avute în trecut, în timp ce alții sunt determinați să mănânce în exces de influențele sociale. Multe persoane folosesc mâncarea pentru a-și controla emoțiile. De pildă, în cazul mâncatului compulsiv, pacientul caută confort și alinare în alimentele consumate. Într-o asemenea situație, bineînțeles că individul va da greș indiferent de dieta ținută, întrucât neglijează cauza problemei și o tratează superficial, doar prin dietă. Stresul este un alt factor care poate influența negativ o persoană în ce privește alimentația, determinând-o să mănânce mai mult decât are nevoie organismul.

Reclamele la mâncare pot avea un impact negativ

La capitolul influențe sociale care ne fac să mâncăm nesănătos și în exces intră atât acțiunile celor din jur (dacă majoritatea membrilor unei gospodării au obiceiuri alimentare nesănătoase, îi va fi greu unui membru anume să mănânce sănătos), cât și impactul pe care îl au reclamele de la tv asupra noastră. 

De exemplu, unele reclame conturează ideea potrivit căreia ciocolata este un răsfăț pe care îl meriți. Fiind expus la o asemenea reclamă în mod repetat, poți să devii convins de faptul că ciocolata este o recompensă pe care o meriți după o zi istovitoare de muncă, de exemplu. 

Reclamele la chipsuri te fac să crezi că acestea sunt gustări potrivite pentru întâlnirile cu prietenii, dar, să recunoaștem, majoritatea consumatorilor nu le cumpără doar la ocazii, pentru a le împărți cu prietenii, ci le cumpără pentru ei înșiși și le consumă stând pe canapea la un film.

Ședințele de psihoterapie pot „repara” relația pacientului cu mâncarea

În loc să privim obezitatea ca pe o afecțiune, ar trebui să o privim ca pe o manifestare a unei probleme de natură psihică. În acest sens, un psiholog poate ajuta pacientul să înțeleagă relația pe care o are cu mâncarea, dar și să o modifice în favoarea lui. În acest fel, persoana nu va mai fi nevoită să țină diete stricte pentru a scăpa de kilogramele în plus (după care să se îngrașe la loc, poate chiar mai mult), ci își va modifica treptat stilul de viață, reușind astfel să slăbească la modul sănătos, dar și să își mențină apoi greutatea normală pe termen lung.

Terapia cognitiv-comportamentală, de ajutor în tratarea obezității

Terapia cognitiv-comportamentală este un gen de psihoterapie care poate ajuta pacientul să își gestioneze diverse probleme schimbând modul în care acesta gândește și se comportă. Este utilizată des pentru a trata anxietatea și depresia, dar poate fi utilă și pentru alte probleme de sănătate mintală și fizică. Cu alte cuvinte, terapia cognitiv-comportamentală modifică tiparele de gândire eronate ale pacientului, ajutându-l pe acesta să privească lucrurile altfel și să corecteze tendințele greșite pe care le are. Așadar, acest tip de psihoterapie poate fi folosit cu succes în combaterea obezității.

Unele cercetări arată că, pentru tratarea obezității, variabilele psihosociale și psihopatologice sunt elemente importante de luat în considerare datorită corelațiilor relevante dintre obezitate și factorii psihologici precum stima de sine, calitatea vieții, evenimentele stresante de viață, tulburările de alimentație, problemele de dispoziție, anxietate și trăsăturile de personalitate. 

Cum funcționează psihoterapia pentru obezitate?

Ședințele de psihoterapie pentru obezitate pot ajuta pacienții să scadă în greutate prin reducerea comportamentelor disfuncționale, concentrându-se pe procesele cognitive, prin modificarea obiectivelor nerealiste de greutate și a percepțiilor negative asupra imaginii corporale, dar și prin îmbunătățirea abilităților psihologice, cum ar fi capacitatea persoanei de a se automonitoriza (de exemplu, folosind jurnalele).

De asemenea, pacientul poate învăța să gestioneze mai bine stimulii prin restricționarea cantităților de alimente și poate învăța și alte strategii de modificare a comportamentului, cum ar fi mestecatul lent, luatul mesei în liniște, bucurându-se de ceea ce mănâncă și creșterea conștientizării plăcerii asociate cu mâncarea sănătoasă. Nu mai puțin important, psihoterapia ajută persoana cu obezitate să-și mențină obiectivele care au fost atinse inițial, prevenind posibilele recăderi și gestionând situațiile critice cu ajutorul strategii de coping (pacientul este învățat cum să facă față situațiilor de criză). 

Obezitatea se tratează, dar este nevoie de răbdare și voință

Pentru rezultate cu adevărat impresionante, este nevoie ca pacientul cu obezitate să apeleze atât la un psiholog, cât și la un nutriționist. O echipă formată din acești doi specialiști, din care poate face parte și un antrenor de fitness, va ajuta pacientul să înțeleagă unde greșește, cum se poate corecta, dar și ce alegeri alimentare sunt sănătoase pentru el. Respectând indicațiile acestor specialiști, pacientul va reuși să ajungă la o greutate sănătoasă, dar și să o mențină de-a lungul timpului, fără să fie necesar să mai țină diete drastice care mai rău îi fac.

Stilul de viață sănătos reprezintă, deci calea cea mai sigură pentru un indice de masă corporală încadrat în limitele admise. Pacientul echilibrat din punct de vedere emoțional va fi echilibrat în toate aspectele vieții sale, eliminând excesele și concentrându-se asupra alegerilor sănătoase. Pentru a face aceste schimbări este nevoie în primul rând de voință – pacientul trebuie să-și găsească singur motivația pentru care vrea să slăbească și să se mențină: nevoia de a fi mai sănătos pentru el însuși și pentru familie, recăpătarea stimei de sine, mai multă energie etc. 

Sprijinul familiei contează foarte mult

Având în vedere că gestionarea greutății pe termen lung la pacientul care a suferit de obezitate este o sarcină care se poate dovedi complicată, cu o mare probabilitate de eșec și risc de recăpătare a greutății pierdute, este important ca acesta să aibă și sprijinul moral al persoanelor apropiate, familie și prieteni, care să nu încerce să îi saboteze eforturile, ci, dimpotrivă, să-l ajute în demersul său în ce privește slăbitul și apoi menținerea greutății.

Tratarea obezității depinde de mai mulți factori

Dieta în caz de obezitate este de obicei concepută pentru a produce un deficit caloric pentru ca pacientul să înceapă în primă fază să scadă în greutate (de exemplu, 1 kg pe săptămână) și apoi pentru a menține o greutate funcțională într-un interval flexibil ca a doua etapă. 

Activitatea fizică este al doilea element important în tratarea obezității și constă în exerciții precum mersul pe jos (de exemplu, cu obiective de a realiza treptat 10.000 de pași pe zi) care pot realiza un deficit caloric deosebit de util pentru producerea pierderii în greutate și creșterea masei musculare. Este posibil ca, dacă pacientul are foarte multe kilograme în plus, medicul să nu recomande sportul în faza inițială, ci abia după ce persoana a slăbit un număr de kilograme prin dietă (pentru a evita riscul de fracturi și alte accidente).

Componenta cognitiv-comportamentală a modificării stilului de viață poate motiva pacienții să se țină de dietă și de programul de exerciții fizice și le poate oferi acele proceduri și strategii, cum ar fi automonitorizarea alimentației și stabilirea de obiective realiste și realizabile, de care au nevoie pentru a gestiona greutatea pe termen lung.
 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
WHO - World Obesity Day 2022 – Accelerating action to stop obesity
https://www.who.int/news/item/04-03-2022-world-obesity-day-2022-accelerating-action-to-stop-obesity
Frontiers - Cognitive Behavioral Approach to Treat Obesity: A Randomized Clinical Trial
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2021.611217/full
Studiul „Cognitive Behavioral Approach to Treat Obesity: A Randomized Clinical Trial”, apărut Front. Nutr., 18 February 2021, Sec. Nutrition, Psychology and Brain Health, Volume 8 - 2021 | https://doi.org/10.3389/fnut.2021.611217, autori: Amanda dos Santos Moraes
NCBI - Cognitive behavioral therapy to aid weight loss in obese patients: current perspectives
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5476722/
Studiul „Cognitive behavioral therapy to aid weight loss in obese patients: current perspectives”, apărut în Psychol Res Behav Manag. 2017; 10: 165–173, Published online 2017 Jun 6. doi: 10.2147/PRBM.S113278, autori: Gianluca Castelnuovo et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0