Obezitatea si durerile articulare

Obezitatea este una dintre principalele cauze ale durerilor articulare, mai ales la nivelul soldurilor, genunchilor si glaznelor. In timp, greutatea excesiva determina uzarea cartilajelor articulare, provocand dureri severe si chiar si dificultati la deplasare.

Obezitatea accelereaza artrita, afectiune strans legata de greutatea corporala.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Osteoartrita este o afectiune cronica, progresiva, extrem de frecventa in randul pacientilor obezi. Aceasta este o afectiune degenerativa care afecteaza atat articulatiile, cat si tesuturile din jurul acestora. Orice articulatie din organism poate fi afectata de osteoartrita.

Osteoartrita apare in urma degradarii cartilajului articular. Principalele simptome prin care se manifesta osteoartrita sunt durerea in timpul miscarii, precum si inflamarea/ umflarea articulatiilor afectate. De asemenea, poate aparea rigiditatea articulara in urma perioadelor indelungi de inactivitate, precum somnul sau repausul la pat. Atunci cand cartilajul este afectat foarte tare, durerea devine permanenta, chiar si in timpul repausului. Simptomele pot diferi in functie de pacient, dar si in functie de articulatiile afectate de boala. Este posibil ca simptomele sa dispara complet pentru perioade lungi, iar apoi sa reapara.

Pe masura ce pacientul inainteaza in varsta, cartilajul devine tot mai degradat si incepe sa retina apa. Din cauza efectului de frecare de la nivelul cartilajului, articulatiile sunt predispuse uzurii. In acest fel, miscarile articulare devin limitate.

Obezitatea nu cauzeaza osteoartrita numai din cauza presiunii suplimentare pusa pe articulatii, ci si din cauza faptului ca tesutul adipos (mai ales cel din zona abdominala) afecteaza productia de hormoni precum leptina sau sau adiponectina. Acesti hormoni pot produce modificari la nivel articular, marind astfel predispozitia pacientului pentru osteoartrita. Stilul de viata sedentar specific multor pacienti cu obezitate este, de asemenea, un factor de risc pentru osteoartrita.

Reducerea greutatii reprezinta un remediu eficient pentru durerile articulare cauzate de osteoartrita si nu numai. Mai mult decat atat, pacientul care reuseste sa slabeasca isi va spori si mobilitatea articulara.

Interventia chirurgicala poate fi folosita pentru reducerea greutatii, daca pacientul sufera de obezitate morbida sau de o alta forma severa de obezitate.

Dieta este, de asemenea, obligatrie in cazul pacientului care sufera de obezitate. Adoptarea unei diete sanatoase, echilibrate, insa cu restrictii calorice, va ajuta pacientul sa elimine kilogramele in plus si astfel sa ia presiunea pusa pe articulatiile dureroase.

Practicarea sportului poate reprezenta o provocare pentru pacientii care sufera de osteoartrita sau de alte afectiuni articulare intrucat durerile si lipsa mobilitatii articulare pot face imposibila practicarea unor exercitii. Un kinetoterapeut poate ajuta pacientul obez sa invete exercitiile fizice pe care le poate practica fara sa puna si mai multa presiune pe articulatiile dureroase.

Obezitatea creste riscurile in caz de interventie chirurgicala pentru inlocuirea articulatiei. Studiile facute in domeniu arata ca pacientii obezi care sunt supusi unei asemenea interventii chirurgicale sunt mai predispusi infectiei, formarii de cheaguri de sange precum si dislocarii soldului dupa inlocuire.

 

 

Ce poate face pacientul care sufera de obezitate pentru a ameliora durerile articulare

Sa slabeasca – indiferent de metoda aleasa, pacientul trebuie sa isi reduca greutatea corporala astfel incat sa ia presiunea de pe articulatii. Chiar si eliminarea a 5 kilograme poate face diferenta atunci cand este vorba despre dureri articulare.

Miscare – miscarea, chiar daca nu neaparat exercitiile fizice intense, poate ameliora durerile articulare la pacientii obezi. Asta pentru ca sportul fortifica musculatura care sustine articulatia, reducand astfel presiunea pusa pe aceasta.

Fizioterapie si kinetoterapie -  atat procedurile specifice fizioterapiei, cat si exercitiile de gimnastica medicala de la kinetoterapie, vor ameliora durerile pacientului pe o perioada determinata. Se recomanda ca aceste proceduri sa se faca in mod regulat pentru rezultate de durata – ideal ar fi de doua ori pe an, adica odata la fiecare 6 luni. Medicul specialist in medicina recuperatorie va face schema de tratament cea mai potrivita pentru fiecare pacient in parte.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0