Obezitatea si complicatiile cardiovasculare

Obezitatea afecteaza din ce in ce mai multi oameni, la nivel mondial. Se stie despre aceasta ca are efecte majore asupra sanatatii cardiovasculare – iata la ce riscuri cardiace te expune obezitatea!

Adesea asociata cu hipertensiunea, diabetul si dislipidemia, depre care se stie ca sunt precursori ai bolii cardiovasculare, obezitatea agraveaza morbiditatea si creste riscul de deces.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Obezitatea este caracterizata de acumularea excesiva de tesut adipos, in urma consumarii mai multor calorii decat sunt necesare organismului. Diagnosticul de obezitate se stabileste daca indicele de masa corporala depaseste 30. Iti poti calcula indicele de masa corporala pe DOC.RO, chiar aici

Ce complicatii cardiovasculare poate avea obezitatea

Hipertensiunea – tensiunea arteriala marita apare adesea pe fondul obezitatii. Statistic vorbind, doua treimi din pacientii care sufera de obezitate au risc crescut de hipertensiune sau au dezvoltat deja aceasta complicatie. Cu toate ca mecanismul prin care obezitatea cauzeaza hipertensiune nu se cunoaste, specialistii suspecteaza mecanismul neuroendocrin ca fiind vinovat. Pentru reducerea tensiunii in cazul pacientilor obezi, ajungerea la o greutate normala este esentiala.

Dislipidemia – dislipidemia este caracterizata de o scadere a colesterolului HDL (colesterol “bun”), o crestere a colesterolului LDL (colesterol “rau”), precum si de cresterea nivelului de trigliceride din sange. Dislipidemia este asociata adesea cu rezistenta la insulina si, implicit, cu riscul de diabet de tip 2. De asemenea, dislipidemia creste riscul de ateroscleroza, caracterizata de ingustarea si ingrosarea arterelor. Ateroscleroza vine, la randul ei, cu risc crescut de accident vascular cerebral sau infarct.

Infarctul/ accidentul vascular cerebral – atat infarctul, cat si accidentul vascular cerebral sunt complicatii cardiovasculare ce pot fi fatale. Acestea pot aparea pe fondul obezitatii, din cauza aterosclerozei.

Acumularea de grasimi ectopice in jurul inimii – depozitele de grasime din jurul inimii, specifice pacientilor care sufera de obezitate, sunt asociate cu ateroscleroza si cardiomiopatia, care pot pune viata pacientului in pericol.

Pentru a reduce riscurile cardiovasculare asociate cu obezitatea, pacientul trebuie neaparat sa slabeasca si sa ajunga la un indice de masa corporala adecvat pentru varsta sa.

Dieta nu poate combate numai obezitatea, ci aceasta este si un factor de risc modificabil in cazul bolilor cardiovasculare.

 

 

Modificarea dietei pentru reducerea riscului cardiovascular la pacientii obezi

Dieta adoptata de pacientul obez ar trebui sa fie una saraca in grasimi vegetale si bogata in consumul de legume, fructe si cereale integrale. Sunt contraindicate zaharul (dulciuri, sucuri), grasimile nesanatoase (prajelile, carnea procesata, orice aliment procesat) dar si fainoasele (painea alba, pastele, aluaturile).

O dieta sanatoasa este saraca in grasimi saturate, sare si carbohidrati rafinati, dar bogata in legume si fructe. Un adult sanatos ar trebui sa consume cel putin 500 g de legume si fructe proaspete pe zi. Cerealele integrale sunt recomandate si ele, iar pestele ar trebui si el sa faca parte din alimentatie – ideal ar fi cel putin 2 portii pe saptamana. Nucile sunt, de asemenea, indicate intrucat contin acizi grasi sanatosi, ce reduc riscul cardiovascular. Insa trebuie sa se consume in cantitati limitate intrucat contin multe calorii.

Bineinteles, foarte important este sa se restrictioneze numarul de calorii consumate zilnic. In momentul in care aportul caloric este redus, organismul isi foloseste din depozitele de grasime acumulate, eliminand astfel kilogramele in plus.

Activitatea fizica este si ea foarte importanta. Daca este combinata cu dieta, poate ajuta pacientul care sufera de obezitate sa ajunga la greutatea recomandata de medic.

Ideea este sa se creeze deficit caloric atat prin dieta, cat si prin miscare, pentru a stimula procesul de slabire. 

Impactul obezitatii asupra sanatatii inimii, pe scurt

  • Obezitatea in sine e un factor de risc pentru boala cardiovasculara
  • Creste riscul de hipertensiune, de diabet de tip 2
  • Afecteaza modul in care organismul foloseste insulina
  • Afecteaza nivelul de lipide din sange

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0