Obezitatea și complicațiile cardiovasculare

Obezitatea afectează din ce în ce mai mulți oameni, la nivel mondial. Se știe despre aceasta că are efecte majore asupra sănătății cardiovasculare – iată la ce riscuri cardiace te expune obezitatea!

Supraponderabilitatea și obezitatea sunt factori de risc puternici pentru apariția bolilor cardiovasculare, în special a hipertensiunii arteriale și a bolilor coronariene. În mod similar, alte modificări ale compoziției corporale tipice obezității pot duce, de asemenea, la modificări hemodinamice și structurale inițiale ale inimii.

Adesea asociată cu hipertensiunea, diabetul și dislipidemia, depre care se știe că sunt precursori ai bolii cardiovasculare, obezitatea agravează morbiditatea și crește riscul de deces.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Obezitatea este caracterizată de acumularea excesivă de țesut adipos, în urma consumării mai multor calorii decât sunt necesare organismului. Diagnosticul de obezitate se stabilește dacă indicele de masă corporală depășește 30. Îți poți calcula indicele de masă corporală pe DOC.RO, chiar aici

Excesul de greutate poate duce la acumularea de material gras în artere (vasele de sânge care transportă sângele către organele tale). Dacă arterele care transportă sângele către inimă se deteriorează și se înfundă, se poate ajunge la un atac de cord. Dacă acest lucru se întâmplă în arterele care transportă sângele către creier, poate duce la un accident vascular cerebral sau la demență vasculară. Structura miocardică alterată crește riscul de fibrilație atrială și de moarte cardiacă subită.

Modificarea stilului de viață și pierderea ulterioară în greutate îmbunătățesc atât sindromul metabolic, cât și inflamația sistemică asociată și disfuncția endotelială. Cu toate acestea, studiile clinice de pierdere în greutate pe cale medicală nu au demonstrat o reducere a ratei bolilor coronariene. În schimb, studiile prospective care au comparat pacienții supuși unei intervenții chirurgicale bariatrice cu pacienți fără intervenții chirurgicale, cu obezitate, au demonstrat o reducere a riscului de boală coronariană în cazul intervenției chirurgicale.

Obezitatea și inflamația în bolile cardiovasculare

Obezitatea favorizează inflamația sistemică, iar inflamația poate determina adipogeneza. Inflamația sistemică cronică, împreună cu o acumulare crescută de țesut adipos epicardic, a fost observată la persoanele cu obezitate. 

Inflamația sistemică promovează exprimarea unui fenotip proinflamator în grăsimea epicardică, în special în țesutul adipos din jurul arterelor coronare. Inflamația cronică și acumularea de grăsime epicardică este puternic asociată cu prezența, severitatea și progresia bolii coronariene, independent de adipozitatea viscerală. În plus, grăsimea epicardică la persoanele obeze este mai predispusă la lipoliză, ceea ce duce la eliberarea de acizi grași și inflamație reactivă.

Cea mai frecventă afecțiune miocardică la persoanele cu obezitate este HFpEF, caracterizată prin fibroză ventriculară și scăderea distensibilității, alături de creșterea modestă a volumului cardiac, niveluri relativ scăzute ale peptidei natriuretice și afectarea funcției renale. Chiar și o supraîncărcare modestă a volumului duce la supraumplere cardiacă și la creșterea disproporționată a presiunilor de umplere cardiacă.

Ce complicații cardiovasculare poate avea obezitatea

Hipertensiunea 

Tensiunea arterială mărită apare adesea pe fondul obezității. Statistic vorbind, două treimi din pacienții care suferă de obezitate au risc crescut de hipertensiune sau au dezvoltat deja această complicație. Cu toate că mecanismul prin care obezitatea cauzează hipertensiune nu se cunoaște, specialiștii suspectează mecanismul neuroendocrin ca fiind vinovat. Pentru reducerea tensiunii în cazul pacienților obezi, ajungerea la o greutate normală este esențială.

Dislipidemia 

Dislipidemia este caracterizată de o scădere a colesterolului HDL (colesterol “bun”), o creștere a colesterolului LDL (colesterol “rău”), precum și de creșterea nivelului de trigliceride din sânge. Dislipidemia este asociată adesea cu rezistența la insulină și, implicit, cu riscul de diabet de tip 2. De asemenea, dislipidemia crește riscul de ateroscleroză, caracterizată de îngustarea și îngroșarea arterelor. Ateroscleroza vine, la rândul ei, cu risc crescut de accident vascular cerebral sau infarct.

Infarctul/ accidentul vascular cerebral 

Atât infarctul, cât și accidentul vascular cerebral sunt complicații cardiovasculare ce pot fi fatale. Acestea pot apărea pe fondul obezității, din cauza aterosclerozei.

Acumularea de grăsimi ectopice în jurul inimii 

Depozitele de grăsime din jurul inimii, specifice pacienților care suferă de obezitate, sunt asociate cu ateroscleroza și cardiomiopatia, care pot pune viața pacientului în pericol.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Pentru a reduce riscurile cardiovasculare asociate cu obezitatea, pacientul trebuie neaparat să slăbească și să ajungă la un indice de masă corporală adecvat pentru vârsta sa.

Dieta nu poate combate numai obezitatea, ci aceasta este și un factor de risc modificabil în cazul bolilor cardiovasculare.

Diagnosticul de boli cardiovasculare în obezitate

Evaluarea bolilor cardiovasculare poate fi dificilă la pacienții cu obezitate. EKG-ul de bază poate fi influențat de kilogramele în plus, iar pacienții cu obezitate au capacitatea de testare a efortului afectată (pe motiv de dispnee, limitări mecanice, disfuncție diastolică a ventriculului stâng). Astfel, alte modalități, cum ar fi abordările de medicină nucleară, ecocardiografia de efort sau stresul farmacologic și IRM-ul cardiac pot fi de interes în evaluarea bolilor cardiovasculare la această populație. Screeningul și coronarografia CT pot fi utilizate în diagnosticarea bolilor cardiovasculare, dar, în cele din urmă, coronarografia rămâne testul standard pentru identificarea prezenței și extinderii bolilor cardiovasculare.

 

 

Modificarea dietei pentru reducerea riscului cardiovascular la pacienții obezi

Dieta adoptată de pacientul obez ar trebui să fie una săracă în grăsimi vegetale și bogată în consumul de legume, fructe și cereale integrale. Sunt contraindicate zahărul (dulciuri, sucuri), grăsimile nesănătoase (prăjelile, carnea procesată, orice aliment procesat) dar și făinoasele (pâinea albă, pastele, aluaturile).

O dietă sănătoasă este săracă în grăsimi saturate, sare și carbohidrați rafinați, dar bogată în legume și fructe. Un adult sănătos ar trebui să consume cel puțin 500 g de legume și fructe proaspete pe zi. Cerealele integrale sunt recomandate și ele, iar peștele ar trebui și el să facă parte din alimentație – ideal ar fi cel puțin 2 porții pe săptămână. Nucile sunt, de asemenea, indicate întrucât conțin acizi grași sănătoși, ce reduc riscul cardiovascular. Însă trebuie să se consume în cantități limitate întrucât conțin multe calorii.

Bineînțeles, foarte important este să se restricționeze numărul de calorii consumate zilnic. În momentul în care aportul caloric este redus, organismul își folosește din depozitele de grăsime acumulate, eliminând astfel kilogramele în plus.

Activitatea fizică este și ea foarte importantă. Dacă este combinată cu dieta, poate ajuta pacientul care suferă de obezitate să ajungă la greutatea recomandată de medic.
Ideea este să se creeze deficit caloric atât prin dietă, cât și prin mișcare, pentru a stimula procesul de slăbire. 

Impactul obezității asupra sănătății inimii, pe scurt

  • Obezitatea în sine e un factor de risc pentru boala cardiovasculară.
  • Crește riscul de hipertensiune, de diabet de tip 2.
  • Afectează modul în care organismul folosește insulina.
  • Afectează nivelul de lipide din sânge.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.   
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Obesity paradox in cardiovascular disease: where do we stand?” - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6503652/#:~:text=Obesity%20is%20associated%20with%20an,hemodynamics%20and%20alters%20heart%20structure. 
“Obesity and Cardiovascular Disease: A Scientific Statement From the American Heart Association” - https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIR.0000000000000973
“The Impact of Obesity on the Cardiovascular System” - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30525052/ 
“Cover Story | Obesity and Cardiovascular Disease Risk” - https://www.acc.org/latest-in-cardiology/articles/2018/07/06/12/42/cover-story-obesity-and-cardiovascular-disease-risk


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0