Obezitatea si astmul – care este legatura dintre kilogramele in plus si respiratie?

Nu exista metode care sa impiedice astmul sa se instaleze, insa exista un factor de risc care poate fi eliminat – greutatea excesiva.

Pacientii supraponderali sau obezi au adesea respiratie suieratoare, gafaie si obosesc extrem de repede la efort fizic. Ceea ce nu stiu, insa, multi dintre ei este ca astmul poate fi responsabil pentru aceste simptome, nu doar greutatea excesiva.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Oamenii de stiinta au cercetat legatura dintre astm si obzitate. Astfel, s-a descoperit ca acumularea kilogramelor in plus creste riscul de astm, adica persoanele supraponderale sunt mai predispuse acestei afectiuni respiratorii decat persoanele cu un indice de masa corporala in limitele normale. Mai mult decat atat, pacientii obezi sunt adesea diagnosticati in mod gresit atunci cand vine vorba despre probleme respiratorii, medicii avand tendinta de a pune problemele de respiratie pe seama obezitatii, neglijand astfel posibilitatea de a fi vorba despre astm.

Un alt studiu facut de cercetatorii americani a aratat ca adolescentii si copiii supraponderali au sanse duble de a dezvolta astm, comparativ cu cei cu o greutate considerata normala.

Medicii banuiesc ca de vina pentru aceasta situatie ar putea fi faptul ca plamanii pacientilor obezi se afla sub presiunea kilogramelor in plus si de aceea acestia au inspirul mai scurt. Acest lucru duce la ingustarea cailor respiratorii si favorizeaza aparitia astmului.

Obezitatea - factor de risc, dar si agravant, al astmului

Obezitatea este asociata atat cu predispozitia pentru astm, cat si pentru agravarea simptomelor acestei afectiuni respiratorii, atunci cand ea exista deja.

Statistic vorbind, rata obezitatii este mai mare in randul persoanelor supraponderale, decat in randul persoanelor normoponderale.

Kilogramele in plus cresc riscul de astm in mai multe feluri. In primul rand, grasimea excesiva pune presiune sporita pe zona pieptului, dar si pe cea abdominala, ingreunand astfel respiratia. Pe de alta parte insa, tesuturile adipoase produc substante cu efect inflamator, care afecteaza intreg organismul, inclusiv plamanii.

Un alt aspect important de mentionat consta in faptul ca pacientii supraponderali raspund diferit la tratamentul pentru astm, in comparatie cu pacientii cu o greutate normala. Un studiu arata ca obezitatea reduce eficacitatea corticosteroizilor administrati din spray-ul inhalator, care au rolul de a dilata caile respiratorii in timpul unei crize de astm.

Trebuie mentionat si faptul ca pacientii supraponderali sufera adesea de alte afectiuni medicale, care pot interactiona cu astmul. Pacientii cu un indice de masa corporala mai mare de 30 pot suferi de depresie mai des, iar despre depresie se stie ca poate accentua manifestarile specifice astmului.

Apneea in somn, de asemenea intalnita frecvent in randul pacientilor supraponderali si obezi, agraveaza si ea severitatea simptomelor astmului.

 

 

Cum te ajuta scaderea in greutate

Reducerea greutatii este un prim pas extrem de important atat pentru sanatate, cat si pentru controlul astmului. Studiile au aratat ca pacientii obezi care sufera de astm au inregistrat o ameliorare a afectiunii respiratorii dupa ce au pierdut kilogramele in plus.

Regimul alimentar si sportul sunt metode eficiente de reducere a greutatii. Pacientii care sufera de astm pot declansa o criza specifica bolii in urma efortului fizic sustinut. De aceea, acestia nu trebuie sa isi suprasolicite corpul in timpul activitatilor sportive. E indicat ca intotdeauna pacientul astmatic sa aiba un spray la indemana, pentru situatiile in care debuteaza spontan un episod astmatic. Acestia ar trebui sa evite activitatile sportive de tip cardio, care le accelereaza pulsul foarte mult, crescand totodata riscul de declansare a unei crize de astm.

Medicii recomanda adesea pacientilor cu astm scaderea in greutate, astfel incat simptomatologia bolii respiratorii sa fie ameliorata, iar pacientul sa raspunda si mai bine la tratament.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0