Obezitatea si astmul – care este legatura dintre kilogramele in plus si respiratie?

Astmul este o boală cronică a cărei cauză precisă nu se cunoaște. Deși nu există metode sigure care să împiedice astmul să se instaleze, există un factor de risc care poate fi eliminat: greutatea excesivă.

Pacienții supraponderali sau obezi au adesea respirație șuierătoare, gâfâie și obosesc extrem de repede la efort fizic. Ceea ce nu știu, însă, mulți dintre ei este că astmul poate fi responsabil pentru aceste simptome, nu doar greutatea excesivă.

Obezitatea crește riscul de astm

Oamenii de știință au cercetat legătură dintre astm și obezitate și s-a descoperit astfel că acumularea kilogramelor în plus crește riscul de astm, adică persoanele supraponderale sunt mai predispuse acestei afecțiuni respiratorii decât persoanele cu un indice de masă corporală în limitele normale. 

Mai mult decât atât, pacienții obezi sunt adesea diagnosticați în mod greșit atunci când vine vorba despre probleme respiratorii, medicii având tendința de a pune problemele de respirație pe seama greutății suplimentare, neglijând astfel posibilitatea de a fi vorba despre astm.

Un alt studiu științific a arătat că adolescenții și copiii supraponderali au un risc dublu de a dezvoltă astm comparativ cu cei cu o greutate considerată normală. Medicii bănuiesc că de vină pentru această situație ar putea fi faptul că plămânii pacienților obezi se află sub presiunea kilogramelor în plus și ca urmare acele persoane au inspirul mai scurt. Acest lucru duce la îngustarea căilor respiratorii și favorizează apariția astmului.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Obezitatea este și factor agravant al astmului

Obezitatea este asociată atât cu predispoziția pentru astm, cât și cu agravarea simptomelor acestei afecțiuni respiratorii, atunci când boala există deja. Statistic vorbind, rata astmului este mai mare în rândul persoanelor supraponderale decât în rândul persoanelor normoponderale.

Kilogramele în plus cresc riscul de astm în mai multe feluri. În primul rând, pe de o parte, grăsimea excesivă pune presiune sporită pe zona pieptului, dar și pe cea abdominală, îngreunând astfel respirația. Pe de altă parte, însă, țesuturile adipoase produc substanțe cu efect inflamator, care afectează întreg organismul, inclusiv plămânii.

Un alt aspect important de menționat constă în faptul că pacienții supraponderali răspund diferit la tratamentul pentru astm, în comparație cu pacienții cu o greutate normală. Un studiu a arătat că obezitatea reduce eficacitatea corticosteroizilor administrați din spray-ul inhalator, care au rolul de a dilata căile respiratorii în timpul unei crize de astm.

Trebuie menționat și faptul că pacienții supraponderali suferă adesea de alte afecțiuni, care pot interacționa cu astmul. Pacienții cu un indice de masă corporală mai mare de 30 pot suferi de depresie mai des, iar despre depresie se știe că poate accentua manifestările specifice astmului.

Apneea în somn, de asemenea întâlnită frecvent în rândul pacienților supraponderali și obezi, agravează și aceasta severitatea simptomelor astmului.

Cum te ajută scăderea în greutate dacă ai astm?

Reducerea greutății este un prim pas extrem de important atât pentru sănătate, cât și pentru controlul astmului. Studiile au arătat că pacienții cu obezitate care sufereau de astm au înregistrat o ameliorare a afecțiunii respiratorii după ce au pierdut kilogramele în plus.

Regimul alimentar și sportul sunt metode eficiente de reducere a greutății. Pacienții cu astm se pot confrunta cu o criză specifică bolii în urma efortului fizic susținut. De aceea, aceștia nu trebuie să își suprasolicite corpul în timpul activităților sportive. E indicat ca întotdeauna pacientul astmatic să aibă un inhalator la îndemână, pentru situațiile în care debutează spontan un episod astmatic. Aceștia ar trebui să evite activitățile sportive de tip cardio, care le accelerează pulsul foarte mult, crescând totodată riscul de declanșare a unei crize de astm.

Medicii recomandă adesea pacienților cu astm scăderea în greutate, astfel încât simptomatologia bolii respiratorii să fie ameliorată, iar pacientul să răspundă și mai bine la tratament.

Cum lupți împotriva obezității?

Cauza fundamentală a obezității și a excesului de greutate este un dezechilibru energetic între caloriile consumate și caloriile consumate. Cu alte cuvinte, mănânci mult mai multe calorii decât arzi. La nivel global, aportul crescut de alimente bogate în grăsimi și zaharuri și creșterea lipsei de activitate fizică din cauza naturii din ce în ce mai sedentare a multor locuri de muncă a contribuit la triplarea numărului de persoane obeze din 1975 încoace.

Obezitatea înseamnă o cantitate extrem de mare de grăsime corporală, care sporește riscul persoanei afectate de a face boli de inimă, diabet și anumite tipuri de cancer. A fi obez înseamnă a avea un indice de masă corporală egal cu 30 sau mai mare. Medicul de familie te poate ajuta cu calcularea indicelului, precum și cu un plan adecvat de revenire în formă.

Utilizarea modificării comportamentului și stilului de viață în gestionarea greutății se bazează pe un corp de dovezi că oamenii devin sau rămân obezi ca rezultat al obiceiurilor sau comportamentelor modificabile și că, prin schimbarea acestor comportamente, se poate pierde în greutate și pierderea poate fi menținută. Obiectivele principale ale strategiilor comportamentale pentru controlul greutății sunt creșterea activității fizice și reducerea aportului caloric prin modificarea obiceiurilor alimentare.

Adică, este nevoie să îți schimbi treptat și felul de a mânca, dar este nevoie și să introduci activitatea fizică regulată în programul tău zilnic. Nu există cure miraculoase de slăbire, totul se face cu un plan bine stabilit și cu voință.

Modificări pe care să le operezi în ce privește alimentația

1. Pregătește mese sănătoase acasă și ia-ți mâncare și la muncă

Pregătirea unor mese sănătoase și hrănitoare este pasul cel mai important pentru a pierde în greutate. Accentul trebuie pus pe un aport mai mare de legume fără amidon, fructe, proteine slabe și produse din cereale integrale (pâine integrală, paste integrale), pe cantități moderate de grăsimi sănătoase și leguminoase. De asemenea, se pune accent pe evitarea zahărului și a produselor cu zahăr și înlocuirea acestora cu îndulcitori naturali fără zahăr, cum sunt cei cu stevia, dacă se simte nevoia de dulce, precum și pe evitarea produselor din făină albă.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

O farfurie adecvată este plină pe jumătate cu legume neamidonoase, pe sfert cu proteine și pe sfert cu carbohidrați sănătoși (pâine integrală sau cartofi sau orez brun). Cel mai bine este să te sfătuiești cu medicul de familie sau cu un nutriționist pentru a vedea de câte calorii ai nevoie zilnic pentru a slăbi încet, dar constant și pentru a nu aduce prejudicii sănătății.

Ia-ți caserole cu mâncare sănătoasă și la seviciu, pentru că tentațiile sunt mai mari dacă nu ai de mâncare la tine. Te poți trezi că mănânci de la fast food sau de la patiserie, ceea ce nu te ajută să scapi de kilogramele în plus.

2. Redu consumul de alcool și băuturi cu zahăr, dar bea apă, cafea și ceaiuri

Alcoolul și băuturile cu zahăr, cum sunt multe dintre sucurile din comerț, sunt pline de zahăr și, implicit, de calorii, de aceea e nevoie să le ocolești dacă te lupți cu obezitatea. Bea, în schimb, apă simplă sau cu lămâie ori cu mentă, ceaiuri de plante neîndulcite și cafea simplă (sau, dacă le preferi dulci, pune un îndulcitor natural, fără calorii).

3. Nu mai prăji mâncarea

Prăjelile sunt ușor de făcut și au un gust bun, așa că este ușor să devii aproape dependent de ele, însă nu reprezintă o modalitate sănătoasă de a consuma alimentele. De asemenea, surplusul de ulei vine cu multe calorii. Învață-te să apelezi la alte metode de gătit în loc de prăjeli. Carnea o poți face la cuptor, alături de legume, sau fiartă, în ciorbe și supe (sau o poți scoate și pune în salate sau sandvișuri), ouăle se pot consuma fierte sau poșate, cartofii fierți sau la tavă, masați doar cu puțin ulei și cu multe condimente.

4. Mergi mai mult pe jos

Mersul pe jos este de multe ori subestimat, însă, dacă îl practici regulat, te ajută în demersul tău de a scăpa de obezitate. Fie că ieși la plimbare o jumătate de oră în pauza de prânz sau că faci pe jos o parte din drumul spre casă ori că mergi seara la o plimbare prin parc înainte de culcare, vei contribui astfel la slăbit, la o digestie mai bună, la menținerea sănătății oaselor și mușchilor și la creșterea nivelului de energie.

Dacă vrei să faci exerciții fizice mai viguroase, e necesar să ceri înainte sfatul medicului, pentru a te asigura că nu ești în pericol de fracturi sau alte probleme. În principiu, dacă ai un număr foarte mare de kilograme, medicul ar putea să-ți recomande mai întâi activități mai simple și, pe măsură ce mai slăbești, să îți permită să apelezi la forme de mișcare mai viguroase.

5. Cere sprijinul apropiaților

Când te lupți cu obezitatea, e nevoie ca familia și prietenii să te susțină în eforturile tale și să nu încerce să te abată de la planurile pe care le ai. Este posibil ca uneori să nu poți respecta chiar tot ce ți-ai propus, dar nu ai de ce să te descurajezi, deoarece este normal să se mai întâmple și așa. Important este ca, după o abatere sau un exces, să revii la programul tău de masă și mișcare, pentru a ajunge la o greutate normală și a reuși să o păstrezi.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
JACI - Obesity and asthma
https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(20)31167-2/fulltext
Studiul „Obesity and asthma”, apărut în The Journal of Allergy and Clinical Immunology, vol 146, issue 4, October 1, 2020, DOI:https://doi.org/10.1016/j.jaci.2020.08.011, autori: Sarah Miethe et al.
NCBI - Weight-Loss and Maintenance Strategies 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK221839/

 

 

 

 

 


 

Te-ar mai putea interesa și...

 


 

 

 

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0