Cum iti afecteaza obezitatea sistemul respirator

Obezitatea este caracterizata de grasimea corporala in exces – mai exact, de un indice de masa corporala mai mare de 30 (iti poti calcula indicele de masa corporala aici, gratuit). Obezitatea este asociata cu o serie de afectiuni cronice precum diabetul ori afectiunile cardiace, insa e important sa stii ca si sistemul respirator este foarte afectat de kilogramele in plus.

Pe masura ce greutatea si, implicit, indicele de masa corporala creste, capacitatea pulmonara scade. Astfel, aerul inspirat este restrictionat si asa apar o serie de probleme respiratorii, incepand de la sindromul de apnee in somn, pana la respiratie greoaie la efort ori chiar astm.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Modul in care este grasimea distribuita este, de asemenea, important atunci cand vorbim despre gradul de afectare pulmonara. De exemplu, grasimea acumulata in zona abdominala este cea care afecteaza cel mai tare functiile respiratorii. Pe de alta parte, grasimea corporala depozitata in partea de jos a corpului (la nivelul fesierilor, al picioarelor) are impactul cel mai redus asupra sanatatii pulmonare.

Grasimea din jurul abdomenului afecteaza direct modul in care se misca diafragma, reducand mobilitatea acesteia, deci limitand si capacitatea pulmonara.

O problema cu care majoritatea pacientilor obezi se confrunta este dispneea. Dispneea, adica respiratia ingreunata, mai ales la efort, afecteaza peste 80% dintre persoanele supraponderale.

Boala pulmonara obstructiva cronica, cunoscuta si sub denumirea de BPOC, apare si ea foarte des in randul persoanelor supraponderale. Aceasta boala poate sa accentueze dispneea, facand efortul fizic si mai greu de abordat.

Riscul de astm este mai mare din cauza obezitatii, mai ales in randul copiilor. Insa kilogramele in plus nu cresc numai riscul de astm, ci fac totodata aceasta afectiune mai greu de tinut sub control. Persoanele obeze care sufera de astm pot avea crize specifice astmului mai des decat persoanele normoponderale care sufera de aceasta afectiune. Scaderea in greutate imbunatateste controlul astmului, precum si capacitatea pulmonara.

Sindromul de obezitate-hipoventilatie poate afecta si el pacientul care sufera de obezitate. Asta pentru ca acesta are o capacitate pumonara redusa, fapt ce favorizeaza hipoxia si slaba oxigenare a corpului.

Obezitatea creste riscul pacientului de a dezvolta embolism pulmonar – o complicatie care apare cand se formeaza un cheag de sange care blocheaza vasele de la nivel pulmonar. Embolismul pulmonar creste riscul de deces al pacientului si reprezinta, asadar, o urgenta medicala.

Din cauza ingustarii si scurtarii cailor respiratorii, sucurile gastrice extrem de acide pot patrunde in plamani. Astfel, poate aparea pneumonia de aspiratie. Din fericire, aceasta este tratabila, insa creste riscul de abces pulmonar si pe cel de inflamare a unui plaman.

 

 

Din pacate, complicatiile ce pot aparea la nivelul aparatului respirator pe fondul obezitatii pot afecta calitatea vietii pacientului obez, iar uneori ii pot pune chiar si viata in pericol. Pentru reducerea riscului de complicatii pulmonare, se recomanda combaterea obezitatii.

Kilogramele in plus pot fi eliminate cu ajutorul regimului alimentar si al sportului. In caz de obezitate morbida, se poate folosi si chirurgia bariatrica, pentru reducerea volumului stomacului persoanei obeze in vederea scaderii in greutate.

Recomandari dietetice pentru combaterea obezitatii:

  • E indicat sa se limiteze aportul caloric zilnic, astfel incat organismul sa fie obligat sa arda din depozitele de grasime acumulate.
  • Se vor consuma alimentele sanatoase, fara grasimi nesanatoase. Dieta se va baza in special in legume, fructe, cereale integrale, carne slaba, peste si fructe de mare.
  • Se vor elimina din dieta alimentele cu o densitate calorica mare, bogate in continutul de grasimi si de zaharuri. Printre acestea se numara: alimentele procesate, produsele semi-preparate, alimentele de tip fast-food, dulciurile, sucurile.
  • Consumul de alcool va fi limitat, intrucat bauturile alcoolice au o densitate calorica mare.


Recomandari cu privire la practicarea sportului:

  • Se recomanda minimum 30 de minute de miscare pe zi la inceput, iar pe masura ce pacientul capata antrenament, durata antrenamentului se va prelungi.
  • Sportul se va practica zilnic, pana la atingerea greutatii dorite, iar apoi pentru mentinere se va practica in cel putin 5 zile din 7.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Studiul “Effects of obesity on respiratory mechanics at rest and during exercise”, publicat in Egypt Journal of Bronchology, autori: Shoukri A.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0