Cum iti afecteaza obezitatea sistemul respirator

Obezitatea este caracterizată de grăsimea corporală în exces – mai exact, de un indice de masă corporală mai mare de 30. Obezitatea este asociată cu o serie de afecțiuni cronice precum diabetul ori bolile cardiace, însă e important să știi că și sistemul respirator este foarte afectat de kilogramele în plus.

În ultimele decenii, prevalența obezității a crescut dramatic, aceasta devenind cea mai frecventă boală metabolică la nivel mondial, ducând la o epidemie globală. Etiologia obezității este complexă și multifactorială și rezultă din interacțiunea genelor cu mediul, stilul de viață și factorii emoționali. Stilul de viață modern este un factor de risc puternic pentru obezitate. Scăderea nivelurilor de activitate fizică și creșterea aportului caloric sunt factori importanți de mediu care contribuie la obezitate.

Sistemul respirator este influențat negativ de obezitate

În țările europene, numărul persoanelor cu obezitate s-a triplat în ultimele două decenii, iar în SUA, aproape o treime din populație este supraponderală sau obeză. Obezitatea vine cu un risc crescut pentru diverse afecțiuni, inclusiv respiratorii. Pe măsură ce greutatea și, implicit, indicele de masă corporală crește, capacitatea pulmonară scade. Astfel, aerul inspirat este restricționat și așa apar o serie de probleme respiratorii, începând de la sindromul de apnee în somn, până la respirație greoaie la efort ori chiar astm.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Într-un studiu recent se arată că, din cauza ineficienței mușchilor respiratori, forța și rezistența pot fi reduse. Toți acești factori duc la supraîncărcare inspiratorie, care crește efortul respirator, consumul de oxigen și consumul de energie respiratorie. Este de remarcat faptul că modelele de distribuție a grăsimii corporale influențează semnificativ funcția sistemului respirator, probabil prin efectul mecanic direct al acumulării de grăsime în regiunile toracice și abdominale. 

Testele funcției pulmonare pot fi utile pentru a evalua dacă o modificare fiziologică poate fi explicată prin efectele binecunoscute ale obezității asupra sistemului respirator. Mai mult, detectarea modificărilor sistemului respirator care rezultă din obezitate poate fi importantă, deoarece câteva dintre aceste modificări pot fi inversate prin pierderea în greutate sau prin tratamentul chirurgical al obezității.

Scăderea în greutate cauzată de diferite tipuri de tratament, inclusiv dieta săracă în calorii, balonul intragastric și chirurgia bariatrică, îmbunătățește semnificativ funcția pulmonară și sindromul metabolic și reduce indicele de masă corporală.

Cum are de suferit sistemul respirator din cauza obezității?

În respirația normală, diafragma se contractă, împingând conținutul abdominal în jos și înainte. În același timp, contracția mușchilor intercostali externi trage coastele în sus și înainte. La persoanele obeze, acest mecanism este afectat, deoarece excesul de grăsime corporală care căptușește pieptul și ocupă abdomenul limitează acțiunea mușchilor respiratori. 

Aceste modificări structurale în zona toracic-abdominală limitează mobilitatea diafragmatică și mișcarea coastelor, ceea ce favorizează modificări ale dinamicii sistemului respirator și reduce complianța acestuia, ducând la afectarea mecanică a mușchilor respiratori.

Iată în câte moduri poate obezitatea să afecteze sistemul respirator:

Grăsimea abdominală limitează capacitatea pulmonară

Modul în care este grăsimea distribuită este foarte important atunci când vorbim despre gradul de afectare pulmonară. De exemplu, pe de o parte, grăsimea acumulată în zona abdominală este cea care afectează cel mai tare funcțiile respiratorii. Pe de altă parte, grăsimea corporală depozitată în partea de jos a corpului (la nivelul fesierilor, al picioarelor) are impactul cel mai redus asupra sănătății pulmonare. Grăsimea din jurul abdomenului afectează direct modul în care se mișcă diafragma, reducând mobilitatea acesteia, deci limitând și capacitatea pulmonară.

Pentru a scăpa de grăsimea abdominală, caută să faci cel puțin 30 de minute de exerciții fizice moderate, cel puțin 5 zile pe săptămână. Mersul pe jos contează, atâta timp cât este suficient de rapid încât să transpiri și să respiri mai greu, cu pulsul mai rapid decât de obicei. 

La a pierde grăsimea din jurul taliei te pot ajuta și exercițiile pentru întărirea trunchiului, cum ar fi scândura (plank), flotările sau așa-numitele „mountain climbers” (din poziția de flotări, îți tragi pe rând câte un genunchi la piept, ca și cum ai urca). În ceea ce privește alimentația, nu există o dietă magică pentru a scăpa de grasimea abdominală, dar unele alimente pot ajuta la arderea grăsimilor: spanacul, varza, salata verde, ouăle fierte, peștele.

Dispneea, o problemă des întâlnită în caz de obezitate

O problemă cu care majoritatea pacienților obezi se confruntă este dispneea. Dispneea, adică respirația îngreunată, mai ales la efort, afectează peste 80% dintre persoanele cu kilograme în plus. 

Apneea în somn, asociată cu obezitatea

Mai multe studii au arătat o corelație directă între obezitate și apnee în somn. Cu toate acestea, fiziopatologia exactă a apneei la pacienții obezi rămâne slab înțeleasă, spun oamenii de știință. Mecanismele implicate includ o creștere a circumferinței gâtului, precum și acțiunea directă a țesutului adipos asupra căilor respiratorii printr-o scădere a diametrului luminal al căilor respiratorii și o creștere a probabilității colapsului căilor respiratorii.

Bronhopneumopatia obstructivă cronică accentuează dispneea

Boala pulmonară obstructivă cronică, cunoscută și sub denumirea de BPOC, apare și aceasta foarte des în rândul persoanelor cu obezitate. Această boală poate să accentueze dispneea, făcând efortul fizic și mai greu de abordat.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Un studiu la care au luat parte 650.000 de pacienți a relevat că prevalența obezității a fost semnificativ mai mare la pacienții cu BPOC decât la cei fără. Deoarece mediatorii proinflamatori sunt prezenți atât la persoanele obeze, cât și la persoanele cu BPOC, acești mediatori pot fi legătura dintre cele două afecțiuni.

Riscul de astm este mai crescut la persoanele obeze

Riscul de astm este mai mare din cauza obezității, mai ales în rândul copiilor. Însă kilogramele în plus nu cresc numai riscul de astm, ci fac totodată această afecțiune mai greu de ținut sub control. Persoanele cu obezitate care suferă de astm pot avea crize specifice astmului mai des decât persoanele normoponderale care suferă de această afecțiune. 

Mecanismele implicate în această asociere includ hipersensibilitate bronșică crescută, declin respirator funcțional cu scăderea volumului și fluxului respirator, inflamația sistemică cronică declanșată de niveluri crescute de citokine și chemokine inflamatorii și factori derivați din adipocite. Scăderea în greutate îmbunătățește controlul astmului, precum și capacitatea pulmonară.

Sindromul Pickwick, corelat cu obezitatea

Sindromul Pickwick poate afecta de asemenea pacientul care suferă de obezitate, deoarece acesta are o capacitate pulmonară redusă, ceea ce favorizează hipoxia și slaba oxigenare a corpului.

Crește riscul de embolism pulmonar

Obezitatea crește riscul pacientului de a dezvolta embolism pulmonar – o complicație care apare când se formează un cheag de sânge care blochează vasele de la nivel pulmonar. Embolismul pulmonar crește riscul de deces al pacientului și reprezintă, așadar, o urgență medicală.

Pneumonia de aspirație, risc al obezității

Din cauza îngustarii și scurtării căilor respiratorii, sucurile gastrice extrem de acide pot pătrunde în plămâni. Astfel, poate apărea pneumonia de aspirație. Din fericire, aceasta este tratabilă, însă crește riscul de abces pulmonar și pe cel de inflamare a unui plămân.

Obezitatea trebuie tratată la medic

Din păcate, complicațiile care pot apărea în sistemul respirator pe fondul obezității pot afecta calitatea vieții pacientului obez, iar uneori ii pot pune chiar și viața în pericol. Pentru reducerea riscului de complicații pulmonare, se recomandă combaterea obezității. Kilogramele în plus pot fi eliminate cu ajutorul regimului alimentar și al sportului. În caz de obezitate morbidă, se poate folosi și chirurgia bariatrică, pentru reducerea volumului stomacului persoanei obeze în vederea scăderii în greutate.

De reținut că persoanele care suferă de obezitate, deci au foarte multe kilograme în plus, au nevoie de ajutorul medicilor pentru a reuși să slăbească sănătos și să-și îmbunătățească starea de sănătate. Un medic nutriționist poate face un plan adecvat de alimentație, care să includă alimente hrănitoare în proporțiile potrivite. Dacă medicul consideră că este cazul, îi poate prescrie pacientului unele medicamente pentru slăbire sau poate recomanda chirurgia bariatrică.

Recomandări dietetice pentru combaterea obezității

  • E indicat să se limiteze aportul caloric zilnic, astfel încât organismul să fie obligat să ardă din depozitele de grăsime acumulate.
  • Se vor consuma alimentele sănătoase, fără grăsimi nesănătoase. Dietă inițială se va baza în special pe legume, fructe, cereale integrale, carne slabă, pește și fructe de mare.
  • Se vor elimina din dietă alimentele cu o densitate calorică mare, bogate în conținutul de grăsimi și de zaharuri. Printre acestea se numără: mezelurile, produsele de patiserie, produsele semi-preparate, alimentele de tip fast-food, dulciurile, sucurile.
  • Consumul de alcool va fi limitat, întrucât băuturile alcoolice au o densitate calorică mare.
  • Se va bea apă în cantitate suficientă și pot fi de folos și unele ceaiuri de plante care să contribuie la slăbit: ceai verde sau negru, ceai de ghimbir, de urzică, de păpădie.

Recomandări cu privire la practicarea sportului

Se recomandă minimum 30 de minute de mișcare pe zi la început, cum ar fi plimbările sau dansul, iar pe măsură ce pacientul capătă antrenament, durata mișcării se va prelungi și formele de activitate fizică se pot diversifica.
Sportul se va practica zilnic, până la atingerea greutății dorite, iar apoi, pentru menținere, se va practica în cel puțin 5 zile din 7, măcar câte 30 de minute.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Science Direct - Chapter 3 - Effect of obesity on the respiratory system
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128152904000038
Studiul „Chapter 3 - Effect of obesity on the respiratory system”, apărut în Obesity Hypoventilation Syndrome, From Physiologic Principles to Clinical Practice, 2020, Pages 21-28, https://doi.org/10.1016/B978-0-12-815290-4.00003-8, autor: Stephen W.Littleton
BMC - Obesity: systemic and pulmonary complications, biochemical abnormalities, and impairment of lung function
https://mrmjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40248-016-0066-z
Studiul „Obesity: systemic and pulmonary complications, biochemical abnormalities, and impairment of lung function”, apărut în Multidiscip Respir Med 11, 28 (2016). https://doi.org/10.1186/s40248-016-0066-z, autori: Mafort, T.T., Rufino, R., Costa, C.H. et al.
CDC - Health Effects of Overweight and Obesity 
https://www.cdc.gov/healthyweight/effects/index.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0