Mituri despre supraponderalitate si obezitate

Supraponderalitatea și obezitatea sunt, adesea, tratate cu superficialitate de persoanele afectate. Ei bine, acestea sunt probleme cât se poate de serioase, care pot pune sănătatea în pericol. Iată care sunt cele mai des întâlnite mituri despre kilogramele în plus, fie că e vorba despre supraponderalitate sau despre obezitate.

Obezitatea este una dintre cele mai mari probleme de sănătate la nivel global, care acoperă toate nivelurile de venit. Specialiștii în nutriție sunt de părere că produsele și reclamele cu care suntem bombardați de industria alimentară se fac vinovate pentru rata tot mai mare a obezității în rândul oamenilor din toate mediile sociale și categoriile de vârstă – pentru că un număr tot mai mare de tineri și de copii ajung să aibă această problemă.

A avea un indice de masă corporală ridicat este un factor de risc pentru mai multe dintre principalele cauze de deces la nivel mondial, inclusiv boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet și diferite tipuri de cancer. Primul pas spre obezitate este supraponderalitatea, deci a avea câteva kilograme în plus, de aceea este important ca aceasta să fie combătută pentru a nu se ajunge la obezitate.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Afirmații false despre supraponderalitate și obezitate

Iată câteva mituri care circulă despre supraponderalitate și obezitate, care sunt, însă, false:

Este posibil să fii supraponderal sau obez și să fii perfect sănătos - FALS! 

Nu există obezitate sănătoasă. Chiar dacă ești sănătos din punct de vedere metabolic, adică ești supraponderal, însă în formă, tot ai un risc cardiovascular mai mare decât cel al pacienților sănătoși din punct de vedere metabolic, însă cu o greutate normală. Dacă ești supraponderal de scurt timp, poate că problemele de sănătate nu au început deocamdată să se vadă la analize sau în starea ta fizică, dar dacă nu ajungi la o greutate normală, vei începe să observi efecte nocive.

Ai moștenit obezitatea de la rudele tale – FALS!

Este adevărat că poate exista o predispoziție pentru îngrășare moștenită genetic, însă aceasta nu se adeverește decât dacă individul consumă mai multe calorii decât ar avea nevoie organismul, favorizând astfel acumulările de grăsimi. Mai ales persoanele care știu că au predispoziție în acest sens, având părinți sau bunici care suferă de obezitate, ar trebui să fie vigilente în ceea ce privește dieta și stilul de viață adoptate. De obicei, este vorba mai degrabă de obiceiurile alimentare nesănătoase care se transmit în familie, dar care nu sunt de necombătut.

Persoanele supraponderale nu au autocontrol – FALS!

Cu toate că alegerea unor alimente hipercalorice și mâncatul în exces pot cauza acumularea kilogramelor în plus, există și o serie de factori de mediu sau afecțiuni care pot contribui la instalarea supraponderalității. Reclamele la fast-food-uri și dulciuri, prețurile mai mici ale mâncării nesănătoase, precum și mâncatul prea mult, ca obicei social, pot contribui la apariția obezității. De asemenea, și afecțiuni precum hipotiroidismul pot duce la supraponderalitate și obezitate.

Trebuie să scapi de multe kilograme pentru a-ți îmbunătăți starea de sănătate – FALS! 

Studiile făcute pe această temă au arătat că și o scădere cu 5-10% din greutatea totală îmbunătățește sănătatea, reducând tensiunea arterială, nivelul de colesterol, precum și riscul de diabet sau de afecțiuni cardiovasculare. Bineînțeles, pentru a reduce complet riscurile pentru sănătate asociate cu obezitatea ar trebui să ajungi la indicele de masă corporală ideal pentru categoria din care faci parte.

Problema nu este că mâncăm prea mult, ci că suntem prea sedentari – FALS! 

Este adevărat că activitatea fizică este foarte importantă în prevenirea și combaterea obezității, însă dacă este asociată cu o alimentație adecvată. Dacă faci mișcare dar mănânci în continuare preparate de tip fast-food sau de patiserie cu mii de calorii, nu vei obține rezultatele dorite în ce privește silueta. Este adevărat că prin mișcare poți arde câteva sute de calorii pe zi, dar în niciun caz nu poți compensa miile de calorii consumate din cauza dietei nesănătoase. Așadar, supraponderalitatea și obezitatea apar din cauza mâncatului în exces combinat cu prea puțină mișcare.

Obezitatea poate fi combătută prin educație – FALS!

Este adevărat că dacă știm mai multe despre riscurile la care ne expune obezitatea, suntem mai tentați să ne ferim de ea sau să o tratăm dacă avem deja de-a face cu kilogramele în plus. Însă un studiu efectuat în SUA a arătat că peste 44% dintre medicii de gen masculin sunt supraponderali. De asemenea, un alt studiu realizat la Școala de Asistente din Maryland a arătat că 55% dintre asistente suferă de supraponderalitate sau de obezitate. Se poate concluziona, astfel, că nu neapărat lipsa educației alimentare are ca urmări supraponderalitate și obezitate.

Evitarea alimentelor ultra procesate te ajută să previi supragreutatea

Consumul de alimente foarte procesate este legat de un risc mai mare de supraponderalitate și obezitate. Alimentele bogate în grăsimi, sare și zahăr nu sunt doar nesănătoase, dar stimulează și supraalimentarea. Cu cât mănânci mai des, cu atât vrei să mănânci mai multe.

Așadar, evită chipsurile, dulciurile din comerț, produsele de patiserie și fast-food, brânza topită, mezelurile pline de aditivi, prăjelile și introdu în alimentația de zi cu zi alimente integrale – legume crude și gătite, fructe proaspete, leguminoase fierte, carne slabă, ouă, pâine integrală, ulei de măsline.

Activitatea fizică contribuie la prevenirea kilogramelor în plus

Alimentația sănătoasă și activitatea fizică regulată merg întotdeauna mână în mână cu scăderea riscului de obezitate și chiar în combaterea acesteia dacă ai deja afecțiunea sau dacă ești supraponderal. Exercițiile fizice, chiar și în cantități moderate, pe lângă o alimentație hrănitoare, cu un număr adecvat de calorii, pot ajuta în mare măsură la menținerea greutății corporale normale. 

Activitățile aerobe precum mersul pe jos, drumețiile și dansul sau cele mai viguroase precum alergarea, înotul și ciclismul cresc consumul de energie, contribuind, prin urmare, la arderea grăsimilor și la creșterea masei musculare. Dacă ai mai mult mușchi decât grăsime, arzi mai multe calorii, iar exercițiul fizic ajută la arderea caloriilor chiar și în repaus, după ce nu mai faci mișcare.

Somnul suficient te menține în formă

Insomnia poate duce la supraponderalitate și obezitate în multe moduri diferite. Potrivit Școlii de Sănătate Publică a Universității Harvard, oamenii care nu au parte de suficient somn devin prea obosiți pentru a face exerciții fizice, scăzând partea „calorii arse” din ecuația de modificare a greutății. 

Persoanele care nu dorm bine tind să consume mai multe calorii de-a lungul zilei, pur și simplu pentru că sunt treze mai mult timp și au mai multe oportunități de a mânca, dar și pentru că au o stare fizică neplăcută care le îndeamnă să mănânce orice, fără să țină cont de calorii. Mai mult, insomnia perturbă echilibrul hormonilor cheie care controlează apetitul, grelina și leptina, astfel încât persoanele care au probleme cu somnul pot fi mai înfometate decât ar trebui.

Timpul petrecut în fața ecranelor contribuie la îngrășare

În zilele noastre, aproape toată lumea se face vinovată de petrecerea a prea mult timp în fața telefoanelor sau a calculatoarelor, indiferent că se uită la tot felul de filmulețe sau că stau pe rețelele de socializate. Cu cât petreci mai mult timp în fața telefonului, computerului sau televizorului, însă, cu atât mai puține șanse ai de a deveni activ fizic. La acestea se adaugă și faptul că statul cu ochii în ecrane până la ora culcării poate afecta și cantitatea de somn pe care o obții, deoarece lumina ecranelor tulbură somnul.

Cere sfatul medicului dacă ai dificultăți în gestionarea greutății

Vizitele la medicul de familie ar trebui făcute regulat, nu doar nevoie, deci, chiar dacă te simți bine, dar ești îngrijorat că te-ai putea confrunta cu obezitatea, cere sfatul medicului. Acesta îți poate evalua starea actuală de sănătate, îți poate spune care sunt riscurile pentru sănătate ale kilogramelor în plus și îți poate prezenta opțiuni de pierdere în greutate. 

Nu este nicio rușine dacă până acum nu ai avut ocazia să îți faci o educație alimentară adecvată și să afli cum trebuie să îți compui mesele, ce alimente e bine să mănânci mai des, ce alimente să consumi mai rar și câtă mișcare să faci. Multe persoane nu au primit în familie sfaturi legate de alimentație și nu au avut modele pentru un stil de viață sănătos, dar acest lucru nu înseamnă că la maturitate nu te poți informa și nu poți face schimbările necesare pentru a fi mai în formă și a avea o stare mai bună de sănătate.

Medicul de familie sau un medic nutriționist sunt persoanele de la care poți cere sfaturi și care te pot ajuta să previi supragreutatea sau să scapi de kilogramele în plus dacă deja au început să se adune pe măsură ce ai înaintat în vârstă. Greutatea corporală prea mare nu este normală la nicio vârstă pentru că, așa cum spuneam, crește riscul pentru diverse boli și le poate agrava pe cele deja existente.
 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHLBI - What Are Overweight and Obesity?
https://www.nhlbi.nih.gov/health/overweight-and-obesity
Harvard T.H. Chan - Obesity Prevention Strategies 
https://www.hsph.harvard.edu/obesity-prevention-source/obesity-prevention/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0