Mancatul in exces poate duce la obezitate si alte probleme de sanatate

Obezitatea este din ce în ce mai des întâlnită, atât în rândul adulților, cât și în rândul copiilor. Această afecțiune vine la pachet cu o serie de riscuri pentru sănătate, începând cu riscul cardiovascular și până la infertilitate sau diabet de tip 2. Iată care sunt efectele mâncatului în exces și ce se poate face pentru a-l combate.

Principala cauza a obezității constă în mâncatul excesiv. Concret, este vorba despre consumul mai multor calorii decât organismul are nevoie pentru activitățile zilnice. Pe termen lung, mâncatul în exces poate avea efecte devastatoare pentru sănătate, crescând riscul de diabet, hipertensiune dar și obezitate. Mâncatul excesiv poate lua forma unor pofte cu care ne răsfățăm prea des, dar poate fi și o alimentație compulsivă. Mâncatul compulsiv poate fi privit că o dependență alimentară, folosită în încercarea de a face față stresului cotidian.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Mâncatul în exces: efecte negative asupra sănătății

Mâncatul excesiv poate avea efecte devastatoare asupra sănătății, precum:

Supragreutate sau obezitate și toate riscurile asociate

Kilogramele în plus se acumulează pe măsură ce mâncăm mai mult decât poate organismul să consume într-o zi. Astfel, mâncatul în exces în mod regulat poate duce la supragreutate (câteva kilograme în plus), dar și la obezitate (multe kilograme în plus). Problemele de greutate vin cu o serie de efecte negative pentru sănătate, începând de la riscul cardiovascular și până la riscul de osteoartrită. 

Mai mult decât atât, și din punct de vedere emoțional supragreutatea, respectiv obezitatea, pot fi traumatizante pentru individ, care poate dezvolta tendința de izolare, o stimă de sine scăzută, anxietate sau chiar depresie.

Stres emoțional

Mâncatul în exces poate crea stres emoțional, prin atașamentul excesiv pe care individul îl dezvoltă față de mâncare. Acest atașament îi creează numai neajunsuri, începând de la frustrare și până la insomnii.

Dezechilibre electrolictice

Consumul excesiv de alimente cauzează dezechilibre electrolitice, dar și alte probleme metabolice, care fac pacientul să se simtă trist, frustrat și nemulțumit. Acesta va fi copleșit de lucruri banale precum atribuțiile de la locul de muncă ori treburile casnice și nu va ști care este cauza.

Colesterol mărit

Consumul excesiv de alimente poate determina creșterea valorilor colesterolului rău, care la rândul său favorizează ateroscleroza și mărește astfel considerabil riscul cardiovascular.

Reflux gastroesofagian

Consumul exagerat de mâncare crește aciditatea organismului, ducând astfel la apariția bolii de reflux gastroesofagian.

Funcționare deficitară a organelor

Mâncatul în exces poate cauza funcționarea deficitară a organelor. De pildă, rinichii, dar și ficatul, devin predispuse îmbolnăvirii în urma consumului prea mare de alimente. Acestea sunt suprasolicitate și nu mai reușesc să facă față funcțiilor pe care le au de îndeplinit.

Dureri musculare, osoase și articulare

Cum spuneam, mâncatul în exces poate duce la supragreutate sau la obezitate. Kilogramele în plus pun presiune suplimentară pe sistemul osos, dar și pe articulații, crescând astfel riscul de dureri cronice, dar și de afecțiuni precum osteoartrita sau durerile lombare cronice.

Cum scapi de mâncatul în exces și de obezitate?

Pentru a preveni afecțiunile și complicațiile asociate cu obezitatea și cu mâncatul în exces, trebuie să înveți cum să adopți un stil de viață sănătos, care să te ajute să revii la o greutate normală și să fii mai sănătos.

Dacă simți că nu poți controla de unul singur nevoia de a mânca în exces, apelează la ajutorul medicului de familie sau al unui nutriționist. Fii sincer cu tine și îți vei da seama dacă nu cumva ai nevoie și de consiliere psihologică. Cu suport din partea unor persoane avizate, vei reuși să slăbești sănătos, dar și să previi revenirea la obiceiurile alimentare nesănătoase.

Autocontrolul este esențial atunci când vine vorba despre mâncare, iar dacă simți că l-ai pierdut, trebuie să faci tot ce îți stă în putință pentru a-l recăpăta. Cu cât abordezi mai devreme problema mâncatului în exces, cu atât vei reuși mai rapid să o rezolvi.

Idei pentru a combate mâncatul în exces

Oamenii mănâncă în exces din diverse motive - unii nu știu să-și facă planuri de mese hrănitoare, alții sunt foarte stresați și ocupați, alții pur și simplu fac mai multe lucruri deodată și nu-și dau seama cât de mult mănâncă și când ar trebui să se oprească. Iată câteva idei despre cum ai putea evita mâncatul în exces:

Lasă distragerile deoparte

Oamenii fac adesea alte lucruri în timp ce mănâncă – se uită la televizor, stau pe telefon, trimit e-mail-uri  - și mănâncă fără să fie atenți la ce au în față și dacă le mai este foame sau nu. O revizuire a mai multe studii a concluzionat că alimentația în acest mod ar putea duce la o creștere moderată a aportului alimentar imediat și o creștere mai semnificativă a cantității pe care oamenii o mănâncă mai târziu în cursul zilei.

Limitarea distragerii atenției în timpul mesei și mâncatul calm și în liniște permite organismului să se concentreze asupra sarcinii în cauză. Pentru a face acest lucru, ar trebui lăsate deoparte computerele, tabletele, telefoanele și televizoarele la ora mesei. 

Mănâncă fără grabă

Se pare că oamenii care mănâncă mai încet au un indice de masă corporală (IMC) mai scăzut și mănâncă și mai puțin la o masă. Mâncatul încet oferă creierului mai mult timp să își dea seama că stomacul este plin și să trimită semnalul pentru a nu mai mânca. Dacă mănânci mai încet, se instalează mai repede senzația de sațietate și te simți ca și cum ai mânca mai mult decât în realitate. Pe când dacă mănânci repede porția pe care o ai în față, creierul nu apucă să-și dea seama dacă ai mâncat destul sau nu și te vei simți sătul abia după ce ai consumat o cantitate prea mare de alimente.

Într-un studiu, participanții care au mâncat lent 400 de ml de supă de roșii au raportat că se simt mai sătui după masă decât cei care au mâncat aceeași porție rapid. După un interval de 3 ore, cei care au mâncat încet și-au amintit și porția ca fiind mai substanțială decât au făcut-o cei din al doilea grup.

Mănâncă mai multe alimente cu fibre și proteine

Consumul de fibre solubile și insolubile te face să te simți mai sătul pentru mai mult timp, ceea ce te va împiedica să te supraalimentezi. Fibrele sunt un tip de carbohidrați din plante care se găsesc în multe alimente, cum ar fi în cereale integrale, fasole, mazăre, linte, legume frunzoase (spanac, varză, mangold etc.), majoritatea nucilor și semințelor, fulgii și tărâțele de ovăz, multe fructe, în special fructele de pădure. 

La fel, dacă mănânci proteine – carne slabă, brânză, iaurt, ouă, tofu, nuci -  la fiecare masă, acestea îți vor ține bine de foame. Nu este vorba de cantități exagerate de proteine, ci suficiente pentru câte kilograme ai. Un bărbat are nevoie de aproximativ 56 g de proteine, o femeie cam de 46 g, copiii cu vârste cuprinse între 9 și 13 ani au nevoie de 34 g, iar copiii cu vârste de 2-3 ani de 13 g. O femeie gravidă sau care alăptează necesită 71 g de proteine pe zi. Atenție, aceste recomandari sunt pentru persoanele care au activități fizice minime! Dacă ești mai activ fizic, ai nevoie de cantități mai mari de proteine (1,3 g de proteine per kilogram de greutate corporală, zilnic).

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Ca exemplu, dacă la micul dejun mănânci un bol cu fulgi de ovăz și iaurt, cu bucăți de fructe și câteva nuci, o să te saturi și n-o să-ți fie foame pentru multe ore. Sau, dacă mănânci o omletă cu broccoli, frunze de spanac, ceapă verde, mărar, tofu și pâine integrală, te vei simți sătul și nu ți se va face foame așa de repede.

Limitează alcoolul

Dacă obișnuiești să bei alcool regulat, e bine să știi că și acesta poate fi vinovat de mâncatul excesiv de care suferi. Deși cercetătorii nu au descoperit mecanismul exact, au observat că alcoolul provoacă foame. În plus, alcoolul are și multe calorii, deci poți acumula kilograme și pe această cale, fără să-ți dai seama.

Gestionează stresul

Stresul pare să contribuie la supraalimentare și obezitate. După un eveniment stresant, nivelurile hormonale crescute te fac să te simți înfometat, pentru a încuraja organismul să înlocuiască energia pierdută. Iar dacă suferi de stres cronic, acesta poate duce la foame persistentă, mâncat în exces și creștere excesivă în greutate.

Se pare că metoda cea mai bună de reducere a stresului este mișcarea, deci, dacă te mobilizezi să faci activități fizice regulate, s-ar putea să constați că faci mai bine față stresului. Încearcă și activități mai relaxante, cum ar fi yoga sau exercițiile de repirație, precum și socializarea cu oamenii dragi. O excursie la pădure, lectura unei cărți bune sau o baie caldă și aromaterapie sunt, de asemenea, modalități de a combate stresul și de a-ți crește buna dispoziție.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Harvard T.H. Chan - 3 Strategies to prevent overeating
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2015/01/13/3-strategies-to-prevent-overeating/
Dr. Axe - How to Stop Overeating: 7 Natural Ways to Try Now
https://draxe.com/health/how-to-stop-overeating/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0