3 platouri de crudități, ideale pentru persoane la dietă

Organizezi o petrecere la care participă și persoane supraponderale care urmează o dietă? Nu intra în panică, platourile de crudități te vor scoate din impas – iată cum poți pregăti asemenea platouri fără prea mare bătaie de cap!

Atunci când organizezi o petrecere și stabilești meniul, trebuie să iei în considerare preferințele culinare ale invitaților, dacă vrei să fie o petrecere reușită. De aceea, dacă vei avea vegetarieni printre invitați, trebuie neaparat să le oferi acestora câteva variante fără carne și produse lactate. Totodată, și persoanele supraponderale vor fi luate în considerare, mai ales dacă sunt la dietă.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Pentru a împăca pe toată lumea și pentru a te asigura că nu rămâne nimeni înfometat la masă, poți pregăti câteva platouri cu crudități - gustoase, sănătoase și sărace din punct de vedere caloric, acestea te vor scoate din încurcătură.

Corpurile sănătoase sunt de toate formele și dimensiunile. În timp ce pierderea în greutate nu este mereu un punct comun pentru sănătate și nu toată lumea trebuie să-l urmărească, mâncatul sănătos pentru a pierde în greutate sau pentru a te menține, ar putea fi ceva la care dorești să lucrezi pentru a te simți cel mai sănătos și mai bine.

Împreună cu mișcarea regulată, dieta îți poate afecta rezultatele sănătății. Doar asigură-te că discuți cu un profesionist din domeniul sănătății înainte de a face schimbări drastice!

Pentru platourile de dietă, pentru persoanele invitate care au un obictiv personal de a scădea în greutate sau pentru cele care se hrănesc mai sănătos, aceste alimente pot ajuta pentru inspirație:

  • Ouă - deși un consum mai mare de ouă poate crește nivelul colesterolului LDL la unele persoane, ouăle sunt unul dintre cele mai bune alimente pe care să le consumi dacă dorești să atingi sau să îți menți o greutate mai sănătoasă. Între 7-12 ouă pe săptămână s-a dovedit a fi sigur pentru multe persoane.
  • Frunze verzi - acestea includ varza kale, spanacul, varza, varza elvețiană și alte câteva. Acestea conțin fibre și nutrienți care te mențin sătul și hidratat. Frunzele verzi sunt bogate în vitamina K, care poate interacționa cu medicamentele, cum ar fi anticoagulantele.
  • Legume crucifere - acestea includ broccoli, conopida, varza și varza de Bruxelles. Ca și alte legume, sunt bogate în fibre și tind să fie incredibil de sățioase. Mai mult, aceste tipuri de legume conțin cantități decente de proteine. De asemenea, sunt foarte hrănitoare și conțin compuși care pot reduce riscul de a dezvolta cancer.
  • Fasolea și alte leguminoase - acestea pot fi benefice pentru pierderea în greutate. Printre acestea se numără lintea, fasolea neagră, fasolea roșie dar și altele. Aceste alimente tind să fie bogate în proteine și fibre, care sunt doi nutrienți care promovează sațietatea.
  • Cartofi și alte legume rădăcinoase - acestea conțin o gamă incredibil de diversă de nutrienți - un pic din aproape tot ceea ce ai nevoie. Sunt deosebit de bogate în potasiu, un nutrient pe care majoritatea oamenilor nu îl consumă suficient. Potasiul joacă un rol important în gestionarea tensiunii arteriale.

Iată câteva idei de platouri de crudități pe care le vor devora și cei care nu au probleme cu greutatea:

Platou de legume crude cu sos de avocado și iaurt (8 persoane)

Ingrediente pentru sosul de avocado:

  • 1/3 cană de iaurt grecesc
  • ½ cană de lapte bătut
  • 1 avocado copt
  • 2 linguri de pătrunjel verde
  • 2 linguri de mărar verde
  • 1 lingură de ceapă verde marunțită
  • ½ linguriță de pudră de ceapă
  • 1 cățel de usturoi
  • sare și piper, după gust

Alte ingrediente pentru platou:

  • 1 mână de măsline kalamata
  • 1 cană de ridichi tăiate jumătăți
  • 1 mână de păstăi
  • 1 cană de roșii cherry întregi
  • 4 castraveți tăiați bețe
  • 4 morcovi tăiați bețe
  • 1-2 căni de hummus.

Mod de preparare:

Prepară sosul de avocado punând toate ingredientele în blender. Asezonează cu sare și piper după gust. Pune apoi sosul obținut într-un bol.
Spală bine legumele, usucă-le și aranjează-le pe platou. Până se usucă legumele, așează în mijlocul platoului bolul cu sosul de avocado și un bol cu hummus. 

Platou mediteranean (pentru 8 persoane)

Ingrediente:

  • 4 lipii (sau turte) tăiate în 4
  • 1 conservă de inimi de anghinare
  • 180 g de brânză feta, tăiată cuburi
  • 1 cană de roșii cherry
  • 1 cană de măsline verzi fără sâmburi
  • 1 castravete tăiat bețe
  • ½ cană de migdale crude
  • ½ cană de salată tabbouleh (pătrunjel, bulgur, roșii mărunțite fin, ceapă verde, ulei de măsline, zeamă de lămâie, apă și sare)
  • 1 cană de hummus
  • 1 cană de hummus cu ardei copți

Mod de preparare:

Aranjează pe un platou lipiile, anghinarele, brânza feta, roșiile, măslinele, castravetele, migdalele, salata tabbouleh, dar și hummusul. Înfige în unele ingrediente scobitori, pentru ca musafirilor să le fie ușor să se servească.

 

 

Platou de crudități, servit cu hummus (pentru 8 persoane)

Ingrediente:

  • 10 morcovi baby
  • 10 roșii cherry
  • 10 ridichi
  • 4 castraveți tăiați bețe
  • 1 țelină tăiată bețe
  • 1 cană de hummus
  • 1 cană de tzatziki

Mod de preparare:

Aranjează două sosiere în care pui hummusul și tzatziki-ul pe mijlocul platoului. Apoi, în jurul acestora, pune legumele spălate și uscate.

Indiferent de platoul ales, în mod cert invitații la masă vor fi impresionați în mod plăcut de alegerea făcută. Nu te grăbi să pregătești platourile de crudități cu multe ore înainte de a fi servite, întrucât legumele și sosurile vor căpăta un aspect neplăcut. Cu cât le pregătești mai aproape de momentul servirii, cu atât mai gustoase și aspectuoase vor fi.

Pentru a nu îi nemulțumi pe cei care nu sunt la cură de slăbire și vor un aperitiv mai copios, servește alături de platourile de crudități și unele de brânzeturi și de preparate din carne ori fructe de mare. În acest fel, te asiguri că există preparate pe gustul fiecăruia și că petrecerea ta va fi reușită.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Dietary Cholesterol, Serum Lipids, and Heart Disease: Are Eggs Working for or Against You?” - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5946211/ 
“Body weight loss, reduced urge for palatable food and increased release of GLP-1 through daily supplementation with green-plant membranes for three months in overweight women” - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24993695/ 
“Starchy Carbohydrates in a Healthy Diet: The Role of the Humble Potato” - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30441846/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0