13 lucruri importante de știut despre obezitate

Obezitatea afectează din ce în ce mai mulți oameni din întreaga lume. Dincolo de aspectul estetic al acesteia, există o serie de riscuri pentru sănătate la care supraponderalitatea ne expune, pe care mulți dintre noi avem tendința de a le neglija.

Numărul cazurilor de supraponderabilitate și obezitate continuă să crească atât în rândul adulților, cât și al copiiilor. Află mai multe despre obezitate, pentru a înțelege la ce riscuri te expune pe tine, dar și pe cei dragi ție. Combate obezitatea pentru a trai sănătos.

1. Obezitatea este diferită de supraponderalitate 

Ambele condiții sunt nesănătoase, însă e important să înțelegi diferența dintre acestea. Indicele de masă corporală este unitatea de măsură care diferențiază o greutate normală de supraponderalitate și obezitate. Acesta măsoară depozitele de grăsime, în funcție de raportul înălțime-greutate. Dacă indicele de masă corporală se situează între 25 și 29,9, atunci ești supraponderal. Dacă, însă, indicele de masă corporală depășește 30, ai de-a face cu obezitatea. Potrivit nomogramelor, un index normal este situat între 18,5 și 24,9. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

2. Trebuie să îți calculezi indicele de masă corporală pentru a afla dacă ai probleme cu greutatea 

Câteva kilograme în plus nu îți pun sănătatea în pericol, însă mai multe kilograme în plus îți pot pune chiar și viața în pericol. Indicele de masă corporală se calculează prin împărțirea greutății (exprimată în kilograme) la înălțimea (exprimată în metri) la pătrat. Poți folosi calculatorul de indice de masă corporală de pe DOC.RO pentru a îți calcula indicele – calculatorul îl găsești aici

3. Supraponderalitatea și obezitatea produc mai multe decese anual decât subponderabilitatea 

O mare parte din populația lumii trăiește într-o țară în care sunt mai mulți oameni supraponderali decât subponderali. De aceea, rata deceselor cauzate de afecțiuni precum diabetul sau bolile cardiace ischemice apărute pe fondul obezității este în permanență în creștere.

4. Obezitatea afectează și copiii 

Tot mai mulți copii au de-a face cu supraponderalitatea și obezitatea, în mare parte din cauza popularității fast-food-ului și a lipsei sportului. Din 1975 până în 2016, prevalența copiilor și adolescenților supraponderali sau obezi cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani a crescut de peste patru ori, de la 4 % la 18 % la nivel mondial.

5. Obezitatea reprezintă un pericol real pentru sănătate 

Mulți dintre noi tratăm superficial problema obezității, însă aceasta ne poate crea probleme de sănătate extrem de serioase. Obezitatea crește riscul de afecțiuni cardiace, de diabet de tip 2, de hipertensiune, infarct, probleme respiratorii, dar și de anumite tipuri de cancer.

6. Obezitatea poate afecta calitatea vieții 

Obezitatea vine adesea la pachet cu dureri de spate cronice, cu osteoartrită, apnee în somn dar și cu tulburări psihice precum stima de sine scăzută, tendința de izolare, depresia sau anxietatea.

7. Obezitatea poate afecta fertilitatea cuplului 

Kilogramele în plus pot îngreuna încercările femeii de a rămâne însărcinată și afectează totodată cantitatea de spermă sănătoasă în cazul bărbatului.

 

 

8. Tratarea obezității nu înseamnă numai scăderea în greutate 

Obezitatea poate fi combătută prin modificarea stilului de viață, a obiceiurilor alimentare și a rutinei zilnice. Tratarea obezității presupune educarea pacientului, astfel încât acesta să înțeleagă la ce riscuri îl expune aceasta. De asemenea, există o serie de complicații pe care obezitatea le poate avea, iar medicul este cel care trebuie să facă investigații în acest sens și să ofere pacientului soluții.

9. Activitatea fizică poate preveni obezitatea 

Există mai multe cauze ale obezității, însă lipsa activității fizice s-a descoperit ca fiind cel mai puternic indicator al instalării acesteia. Joburile de birou sau cele care implică multe ore de condus, stilul de viață sedentar și lipsa timpului liber sunt de vină pentru lipsa activității fizice din viața noastră.

10. Și dieta joacă însă un rol important în prevenirea obezității 

Prin dieta adoptată putem menține o greutate optimă. Astfel, se recomandă limitarea consumului de grăsimi nesănătoase, consumul de fructe, legume, cereale integrale, nuci și semințe, precum și limitarea consumului de zaharuri și sare. Obezitatea apare ca urmare a unui dezechilibru dintre caloriile consumate și cele arse. Asta înseamnă că o dietă hieprcalorică asociată cu lipsa activității fizice poate cauza acumularea kilogramelor în plus.

11. Lipsa somnului este una din cauzele obezității 

Cercetările au constatat că o  durată prea scurtă a somnului duce la modificări metabolice care pot fi legate de obezitate. Studiile au evidențiat, de asemenea, o asociere între lipsa somnului și excesul de greutate corporală. Această asociere a fost raportată la toate grupele de vârstă - dar a fost deosebit de pronunțată la copii. Se crede că somnul în copilărie și adolescență este deosebit de important pentru dezvoltarea creierului. Astfel, la tineri, lipsa somnului poate afecta negativ funcția unei regiuni a creierului cunoscută sub numele de hipotalamus. Aceasta reglează apetitul și resursele de energie.

12. Obezitatea are și un impact economic asupra societății 

Costurile anuale de îngrijire medicală legate de obezitate în Statele Unite, în 2019, au fost estimate la aproape 173 miliarde de dolari. Costurile medicale directe pot include servicii de prevenire, diagnosticare și tratament. Costurile indirecte se referă la îmbolnăvire și deces, dar includ pierderea sau scăderea productivității la locul de muncă, cât și absențele din motive de sănătate legate de obezitate. 

13. Intervenția chirurgicală poate fi folosită pentru reducerea greutății, dacă pacientul suferă de obezitate morbidă sau de o altă formă severă de obezitate. 

Operația bariatrică funcționează prin limitarea cantității de alimente pe care o poți mânca confortabil sau prin împiedicarea organismului de a absorbi alimente și calorii. Uneori poate face ambele.

Tipurile de intervenții chirurgicale pentru pierderea în greutate includ:

  • Operația de bypass gastric. În cadrul acestei proceduri, chirurgul creează o mică pungă în partea superioară a stomacului care se conectează direct la intestinul subțire. Alimentele și lichidele trec prin pungă și ajung în intestin, ocolind cea mai mare parte a stomacului. 
  • Bandaj gastric reglabil laparoscopic (LAGB). Această intervenție are scopul de a separa stomacul în două pungi cu ajutorul unei benzi.
  • Operația de manșon gastric. Această procedură îndepărtează o parte din stomac.
  • Diversia bilio-pancreatică. Această procedură îndepărtează cea mai mare parte a stomacului.

 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.   

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Obesity - https://www.who.int/health-topics/obesity#tab=tab_1 
Overweight & obesity - https://www.cdc.gov/obesity/index.html 
Obesity - https://www.nhs.uk/conditions/obesity/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0