Un nou studiu arata ca majoritatea dependentelor de opioide apar dupa interventiile chirurgicale

Noi cercetari avertizeaza ca unii pacienti operati carora li se prescriu opioide pentru reducerea durerilor post-operatorii se confrunta cu un risc crescut de a dezvolta dependenta de opioide pe termen lung.

Analiza a examinat peste 36.000 de pacienti operati care au folosit opioide timp de jumatate de an. Niciunul dintre acestia nu mai urmase un tratament cu opioide inainte de procedura chirurgicala.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

„Am descoperit ca intre 5 si 6% dintre pacientii care nu mai folosisera opioide inainte de operatie au continuat sa recurga la acestea mult timp dupa perioada de recuperare considerata normala in cazul unei interventii chirurgicale” a precizat autorul studiului, dr. Chad Brummett. Acesta este directorul departamentului de cercetare in materie de dureri la Scoala de Medicina a Universitatii Michigan. „In plus, ratele privind utilizarea in caz de dureri cronice au fost aceleasi atat pentru pacientii cu operatii majore, cat si pentru cei cu operatii minore, ceea ce sugereaza ca pacientii continua sa foloseasca aceste analgezice si pentru altceva decat durerea aparuta dupa o interventie chirurgicala” a mai adaugat acesta.

Studiul a aratat ca riscul cel mai mare a fost in randul fumatorilor, al pacientilor care au avut probleme cu alcoolul si/sau medicamentele in trecut, in randul celor diagnosticati anterior cu depresie si anxietate si in cazul celor cu istoric de dureri cronice.

Riscul a fost cu 30% mai mare pentru pacientii fumatori si cei cu istoric de abuz de alcool si/sau medicamente. Iar riscul crescut s-a ridicat la aproape 50% in cazul pacientilor cu artrita, a declarat cercetatorul. Rezultatul este ca „prescriptiile medicale de analgezice eliberate pentru interventiile chirurgicale reprezinta o cauza majora de noi utilizari de opioide pentru dureri cronice pentru milioane de americani in fiecare an” a spus Brummett.

Anual, peste 50 de milioane de interventii chirurgicale au loc in Statele Unite, au subliniat autorii studiului. In majoritatea cazurilor, medicamentul pentru controlarea durerilor este un medicament opioid, precum Vicodin sau Oxycontin. Brummett sustine ca nu este neobisnuit ca pacientilor sa li se prescrie timp de o saptamana aceste medicamente pentru durerile post-operatorii.

Dar Statele Unite se confrunta cu o epidemie de analgezice opioide, peste 10 milioane de persoane folosind prescriptii medicale pentru opioide din motive nemedicale in 2014, potrivit U.S Department of Health and Human Services (Departamentului de Sanatate si Servicii Umane din SUA). Intre timp, din 1999, numarul prescriptiilor medicale pentru opioide este de patru ori mai mare, desi nu s-a inregistrat o crestere proportionala a nivelului de durere in randul pacientilor din Statele Unite, a mai adaugat agentia.

Media pacientilor care au participat la studiu a fost de 45 de ani. Aproximativ doua treimi au fost femei, trei sferturi au fost caucazieni, toti au suferit o interventie chirurgicala intre 2013 si 2014. Circa 80% au suferit interventii chirurgicale minore, precum indepartarea venelor varicoase sau o gama de interventii chirurgicale minim invazive. Restul de 20% au suferit interventii chirurgicale majore, precum histerectomii sau colectomii. Chiar inainte de operatii, pacientilor li s-au prescris un numar de 30 pana la 45 de tablete de medicamente opioide.

Dar dupa interventiile chirurgicale, aproximativ 6% atat dintre pacientii care au suferit interventii chirurgicale minore, cat si dintre cei care au suferit interventii chirurgicale majore au obtinut alte trei prescriptii medicale, ajungand la o medie totala de aproximativ 125 de pastile pe parcursul unei perioade post-operatorii intre 3 si 6 luni, potrivit raportului. In schimb, in randul grupului de barbati si femei care nu s-au operat si carora nu li s-au prescris medicamente opioide in ultimul an, mai putin de 0,5% au urmat tendinta similara de abuz de opioide pe termen lung.

Constatarile au fost publicate online pe 12 aprilie in JAMA Surgery.

Brummett a admis ca gestionarea durerilor este importanta. Iar „opioidele inca sunt niste medicamente foarte bune pentru tratarea durerilor acute dupa operatii sau accidente”, a mai adaugat acesta. „Totusi, in zilele sau saptamanile dupa operatie, pacientii ar trebui sa reduca treptat doza de opioide, chiar daca inca mai au sa dureri” a precizat acesta. „Daca durerile devin cronice, trebuie sa recurga la ingrijiri medicale suplimentare si sa ia in considerare alte medicamente si alternative la opioide”.

Un studiu recent a aratat ca dependenta de opioide poate aparea doar dupa cinci zile. „Medicii trebuie sa fie precauti in ceea ce priveste prescrierea de opioide si sa aiba in vedere riscurile potentiale ale acestora dupa interventiile chirurgicale” a mai declarat Brummett. O sugestie: testarea pacientilor cu ajutorul unor chestionare, pentru stabilirea istoricului de „durere, dispozitie si functionare”.

Anita Gupta, membru in departamentul de relatii internationale al Scolii Woodrow Wilson din cadrul Universitatii Princeton, a precizat ca pacientii si medicii ar trebui sa petreaca mai mult timp discutand fata in fata. „Ar fi trebuit sa facem teste de mult timp. Nu toti pacientii sunt la fel.” a spus Gupta. „Fiecare pacient are nevoie de tratamente diferite” a explicat aceasta. „Algoritmi care recomanda reducerea consumului de biscuiti si bifarea casetelor nu reprezinta un mod adecvat de tratare a tuturor pacientilor care sufera o gama larga de interventii chirurgicale”.

Gupta este de acord ca „in lipsa altor alternative, opioidele raman principalele medicamente pentru tratarea durerilor. Dar pacientii operati sunt foarte complecsi. Iar gestionarea eficienta si sigura a durerilor necesita ingrijiri centrate mai mult pe pacient, prin urmare, atunci cand prescriem opioide o facem in mod responsabil”.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0