Legătura dintre anxietatea la adolescenți și abuzul de alcool, mai târziu în viață [studiu]

Cercetătorii de la Universitatea din Bristol spun că există o asociere între tulburarea de anxietate la vârsta de 18 ani și abuzul de alcool, trei ani mai târziu, conform datelor unui studiu efectuat pe copii născuți în anii `90.

Studiul întărește dovezile privind existența unei relații între anxietate și consumul ulterior de alcool, deoarece cercetătorii au luat în considerare și alți factori precum fumatul și consumul de canabis în rândul adolescenților, dar și anxietatea parentală și consumul de alcool.

S-au folosind în studiu chestionare și date de la peste 2.000 de participanți. Cercetătorii au descoperit că tulburarea de anxietate  la vârsta de 18 ani are legătură cu un consum excesiv de alcool. Tulburarea de anxietate generalizată a continuat să fie asociată cu consumul nociv și la 21 de ani. În medie, adolescenții cu anxietate au consumat alcool în exces, indiferent dacă au avut tendința de a bea alcool din cauza anxietății sau nu.

Crezi că suferi de anxietate?

Maddy Dyer, doctorant la Universitatea din Bristol, a menționat că cea mai importantă constatare a studiului a fost că relația dintre tulburarea de anxietate generalizată și abuzul de alcool la vârsta de 18 ani persistă până la vârsta adultă timpurie. Ajutând adolescenții să dezvolte strategii pozitive pentru a face față anxietății, în loc să bea alcool, se poate reduce riscul de abuz de alcool în viitor. Cu toate acestea, specialiștii nu pot determina dacă relația este cauzală, deoarece au folosit un proiect de studiu observațional.

Mark Leyshon, Senior Policy and Research Manager la Alcohol Change UK a declarat că cercetările lor au demonstrat că legăturile dintre problemele de sănătate mintală, precum tulburările de anxietate și alcoolul sunt comune și complexe. De exemplu, anxietatea poate fi atât un rezultat al eliminării consmului de alcool, dar și un factor de risc prin consum exagerat, după cum sugerează acest nou studiu.

Alcoolul reduce stresul?

Există ceva adevăr în ideea că alcoolul poate reduce stresul. Alcoolul este un sedativ și un depresiv care afectează sistemul nervos central. La început, băutura îți poate reduce temerile, te poate ajuta să te simți mai puțin timid, să îți ofere un impuls în starea de spirit și să te facă să te simți în general relaxat. De fapt, efectele alcoolului pot fi similare cu cele ale medicamentelor anti-anxietate.

Consumul ocazional de alcool nu este neapărat periculos, dacă medicul aprobă asta. Dar, după ce începi să bei, poți construi o toleranță la efectele destresante ale alcoolului. Acest lucru poate însemna că tu faci față mai greu anxietății și stresului.

Consumul excesiv de alcool poate avea și consecințe fizice și mentale vizibile. În timp, consumul exagerat de alcool poate duce la pierderea memoriei și chiar la leziuni ale creierului (mai ales dacă provoacă alte probleme de sănătate, cum ar fi leziuni hepatice). Aceste probleme pot crea mai multă anxietate în timp ce încerci să faci față simptomelor.

Sentimentul de relaxare pe care îl simți când bei poate fi adesea atribuit conținutului de alcool din sânge. O creștere a nivelului de alcool în sânge duce la sentimente temporare de emoție, dar sentimentele de depresie apar odată cu scăderea nivelului de alcool din sânge. 

Poate alcoolul provoca anxietate?

Consecințele pe termen lung ale abuzului de alcool pot include numeroase probleme de sănătate, inclusiv tulburări de sănătate mintală. Cercetările arată că persoanelor cu alcoolism le este greu să se recupereze după ce trec printr-un eveniment traumatic. Acest lucru se întâmplă din cauza efectelor abuzului de alcool, care poate schimba efectiv activitatea creierului. Cei care obișnuiesc să bea perioade lungi de timp pot fi predispuși să dezvolte tulburări de anxietate. Cu toate acestea, nu există dovezi care să ateste că un consum moderat de alcool provocă anxietate.

Anxietatea crescută este, de asemenea, un simptom al renunțării la alcool. Dacă ai consumat alcool în cantități mari  o perioadă lungă de timp și încetezi deodată să mai bei, anxietatea ta poate fi agravată de efectele secundare ale renunțării la alcool: mâini tremurânde, transpiraţie excesivă, ritm cardiac cu peste 100 de bătăi pe minut, halucinații, greaţă, vărsături și convulsii.

Schimbări în stilul de viață pentru a reduce anxietatea

Anxietatea poate fi tratată, dar nu este întotdeauna și curabilă. Cu toate acestea, poți face schimbări în stilul de viață pentru reduce anxietatea, precum și să înveți să îi faci față:

  • Dormi regulat, în jur de 6 până la 8 ore pe noapte.
  • Limitează cantitatea de cafeină și alcool pe care le consumi, deoarece ambele pot crește nivelul de anxietate.
  • Mănâncă mese consistente și sănătoase în fiecare zi.
  • Fă-ți timp în fiecare zi ca să te concentrezi pe tehnici de relaxare, cum ar fi meditația sau yoga.
  • Fă-ți timp în fiecare zi pentru un hobby relaxant, cum ar fi ascultarea muzicii sau pictura.

Indicat este să renunți definitiv la alcool dacă ai:

  •  tendințe anxioase sau agresive;
  •  o tulburare de sănătate mintală.

Alcoolul nu este un tratament pentru anxietate. Caută ajutor de la un profesionist în sănătate mintală dacă ai anxietate. Dacă crezi că ai o problemă cu alcoolul, solicită imediat ajutor medicul tău.

 

 

Sursa foto: Sutterstock
Bibliografie:
Studiul publicat în revista Dependența de droguri și alcool, la începutul Săptămânii de conștientizare a alcoolului (11-17 noiembrie 2019), autori Maddy Dyer, Mark Leyshon
Medicalxpress - Study: Links between teenage anxiety and later harmful drinking
https://medicalxpress.com/news/2019-11-links-teenage-anxiety.html
Healthline - Alcohol and Anxiety
https://www.healthline.com/health/alcohol-and-anxiety


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0