Dependenta de pastile de dormit - de ce e important sa o eviti

Insomniile se pot trata, pe termen scurt, cu pastile de dormit. Din pacate insa, de multe ori, aceste pastile creeaza dependenta. Iata cum se instaleaza dependenta de asemenea medicamente, dar si cum poate fi combatuta!

Pastilele de dormit sunt recomandate de medic, pentru tratarea insomniilor. Multi dintre pacientii care urmeaza un tratament bazat pe asemenea pastile dezvolta dependenta, pe care o constata insa adesea abia in momentul in care incearca sa renunte la acestea. Dupa oprirea administrarii pastilelor de dormit, pacientul poate experimenta sevraj.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Exista si pacienti care nu renunta la aceste pastile, insa isi dau seama ca au devenit dependenti de ele intrucat simt nevoia de a mari doza pentru ca acestea sa fie eficiente.

In general, pastilele de dormit fac parte din clasa sedativelor si hipnoticelor, care include si benzodiazepinele. Aceste medicamente controleaza receptorii GABA din creier, responsabili cu capacitatea de concentrare, dar si cu cea de relaxare. Din acest punct de vedere, somniferele actioneaza similar benzodiazepinelor, care sunt folosite in tratarea depresiei sau a tulburarilor anxioase.

Pastilele de dormit incetinesc activitatea sistemului nervos, induc starea de liniste si favorizeaza instalarea somnului. Exista si medicamente de ultima generatie, care ajuta pacientul sa adoarma mai repede. Pastielele de dormit nu se recomanda pe termen lung tocmai pentru a fi evitata instalarea dependentei.

Pastilele de dormit nu se asociaza niciodata cu consumul de alcool intrucat efectul sedativ al acestora este potentat si pot aparea complicatii serioase. Totodata, aceasta combinatie poate fi fatala.

Nici consumul de grepfrut nu este recomandat in asociere cu pastilele de dormit intrucat substantele active din acest fruct sporesc absorbtia substantelor medicamentoase din somnifere si ii potenteaza efectele.

Cum se manifesta dependenta de pastile de dormit

 • Incapacitatea de a adormi fara pastile
 • Nevoia de a mari doza pentru a putea adormi
 • Instalarea sevrajului in urma incetarii administrarii acestor pastile (se manifesta prin spasme musculare, insomnii, delir, anxietate, depresie, confuzie, transpiratii, halucinatii, palpitatii, tremur al mainilor, greata si varsaturi)
 • Administrarea continua a pastilelor, in ciuda impactului negativ pe care acesta il au asupra organismului
 • Tulburari de memorie

Efecte secundare ale pastilelor de dormit

Printre reactiile adverse la administrarea acestor pastile, pot aparea urmatoarele simptome:

 • Tulburari de memorie
 • Ameteli
 • Slabiciune
 • Modificarea apetitului
 • Dureri de cap
 • Modificarea greutatii
 • Flatulenta
 • Diaree/ constipatie
 • Uscaciunea gurii

Dependenta de pastile de dormit este periculoasa intrucat, pe termen lung, aceste medicamente pot afecta tiparele de somn, creierul si nu numai.

Cum se trateaza dependenta de pastile de dormit

Dependenta de pastile de dormit poate fi combatuta, insa este important sa ceri ajutor. Medicul iti poate reduce doza usor, astfel incat sa nu apara sevrajul si sa nu reapara insomniile. Consilierea psihologica poate fi extrem de eficienta in aceasta situatie, ajutand pacientul sa combata mai usor dependenta.

Specialistii in domeniu sustin ca lupta cu dependenta de pastile de dormit nu e una usoara si ca persoanele cu dependenta severa vor avea nevoie de cel putin 3 luni de tratament pentru a putea opri administrarea acestora fara sa dezvolte probleme serioase cu somnul .

Prevenire dependenta de pastile de dormit

Pastilele de dormit nu se administreaza fara recomandarea medicului si nici pe o perioada prea lunga. Studiile facute in domeniu au aratat ca majoritatea pastilelor de dormit sunt eficiente pe o perioada limitata – maximum o luna.

Odata ce administrarea acestor pastile devine un obicei, se produc modificari in chimia creierului, care impiedica instalarea somnului fara pastile.

Daca se opreste brusc tratamentul cu somnifere la pacientul dependent de acestea, poate aparea sevrajul greu de tinut sub control, ce poate avea si simptome precum convulsiile sau atacurile de apoplexie. De aceea se recomanda tratarea acestei dependente cu ajutorul si sub observatia cadrelor medicale, astfel incat sevrajul sa fie prevenit sau macar ameliorat, iar viata pacientului sa nu fie pusa in pericol.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0