Dependenta de alcool si violenta fizica: conexiuni si implicatii

Consumul abuziv de alcool este adesea asociat cu violenta fizica – iata care sunt conexiunile dintre aceste doua probleme, dar si ce consecinte pot avea.

Violenta aparuta pe fondul consumului abuziv de alcool poate avea consecinte extrem de grave, incepand de la provocarea unor leziuni severe si pana la deces.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Un studiu facut in anul 2010 de catre cercetatorii scandinavi arata ca riscul de comportament agresiv si violent creste odata cu consumul de alcool, insa acest lucru se petrece in mod deosebit in randul persoanelor care isi suprima furia atunci cand sunt treze. Acest lucru se petrece pentru ca alcoolul reduce inhibitiile, favorizeaza comportamentul riscant si estompeaza controlul de sine. Pe de alta parte, persoanele care isi manifesta furia fara probleme, in general,  nu rabufnesc in mod violent dupa ce consuma alcool.

Violenta fizica este o urmare a furiei. Persoanele care au probleme cu controlul furiei cauta, in mod inconstient, tot felul de stimuli care sa le declanseze furia. Alcoolul se numara printre acesti stimuli. Asadar, persoanele nervoase din fire, care au probleme cu furia, se afla in categoria de risc crescut de violenta fizica pe fondul consumului de alcool.

Factorii care contribuie la adoptarea unui comportament violent pe fondul consumului de alcool:

  • Personalitatea individului – persoanele care au tendinta de a fi agresive (chiar si cele pasiv agresive) sunt mai expuse riscului de a capata dependenta de alcool, dar si de a dezvolta comportament violent pe fondul consumului de alcool.
  • Modificarea chimiei creierului din cauza alcoolului – alcoolul afecteaza mai multe zone din creier, printre care si cortexul prefrontal, despre care stim ca e responsabil cu luarea deciziilor, cu comportamentul, precum si cu functiile cognitive. Consumul abuziv de alcool poate incetini modul in care functioneaza aceasta zona a creierului, iar astfel pot aparea iesirile violente ale individului, care nu se mai gandeste la consecintele faptelor sale.
  • Contextul social – consumul de alcool afecteaza modul in care interpretam lucrurile, ceea ce inseamna ca ne poate face sa intelegem lucrurile gresit.

Dependenta de alcool si violenta domestica

Statisticile arata ca exista o legatura intre dependenta de alcool si violenta domestica, iar lucrurile se agraveaza atunci cand ambii parteneri consuma alcool in mod regulat si abuziv.

Violenta domestica si consumul abuziv de alcool sunt motiv de divort in multe familii.

Partenerul violent neaga adesea lucrurile petrecute dupa ce efectul alcoolului trece. Negarea este o trasatura specifica a acestuia.

Cum sa te comporti cu o persoana care a consumat alcool, daca devine violenta

Pastreaza-ti calmul – adesea persoanele intoxicate cu alcool incearca sa provoace interlocutorul. Mentine-ti calmul si nu te lasa purtat intr-o discutie inutila, pe care o poti amana pe a doua zi.

Distrage-i atentia – daca observi ca persoana care a consumat alcool devine nervoasa si cauta motiv de cearta, fa tot posibilul pentru a ii distrage atentia. Schimba subiectul, arata-i un lucru care sa ii capteze interesul – fa tot ce iti sta in puteri pentru a nu lasa lucrurile sa se duca intr-o zona periculoasa.

Condu-o acasa – daca simti ca e necesar, cere ajutorul unei a treia persoane, pentru a duce individul baut acasa, in siguranta. Ia-i acestuia cheile de la masina si fa tot posibilul pentru a reduce riscurile la care se expune pana cand se trezeste.

Poarta o discutie a doua zi, dupa ce alcoolul iese din organism – nu amana discutia pe care trebuie sa o porti cu persoana care a devenit violenta dupa ce a consumat alcool. Dezbate aceasta problema si, in functie de atitudinea abordata de aceasta persoana, ia o decizie pentru binele tau. Alcoolicii care refuza sa accepte ca au o problema, rareori reusesc sa o rezolve. Pe de alta parte, daca persoana care sufera de dependenta de alcool isi recunoaste problema, fa tot posibilul pentru a o ajuta in acest sens. O programare la psiholog, inscrierea intr-un program de sustinere ori chiar internarea intr-o clinica pentru tratarea dependentei de alcool pot fi de mare ajutor.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Studiul “Alcohol, supressed anger and violence”, publicat in revista Addiction 2010, autori: Norstrom T. si Pape H.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0