Conjunctivita bacteriana: cauze, simptome, tratament

Conjunctiva reprezinta tesutul care tapeteaza la exterior partea alba a ochiului, precum si pleoapele pe interior. Inflamatia ei, cunoscuta sub numele de conjunctivita, are drept cauze o infectie bacteriana, virala sau fungica, sau o reactie alergica.

In cazul conjunctivitei bacteriene, cel mai adesea implicati sunt Stafilococul auriu, Streptococul si Hemophilus. La nou nascut, in schimb, foarte periculoase sunt conjunctivitele cu Gonococ sau Chlamidia.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Adesea afecteaza un ochi, ca apoi sa se bilateralizeze, mai ales la copii, care nu sunt atenti atunci cand se scarpina cu o mana la ambii ochi, fara sa se spele pe maini. In comunitate (gradinite, scoli), poate izbucni o adevarata epidemie atunci cand un astfel de copil este introdus in colectivitate.


Cum se manifesta?

De obicei, debuteaza cu roseata, senzatie de arsura, jena oculara, prurit (mancarime) si secretie, in unele cazuri foarte abundenta. Dimineata, la trezire, pleoapele se lipesc si sunt greu de deschis.

Medicul vede la biomicroscop o roseata generalizata (hiperemie conjunctivala), insotita de secretii mucopurulente abundente care se depun sub forma de cruste la nivelul cililor (genelor).

 

 

Tratamentul

In primul rand, igiena trebuie sa fie foarte stricta: mainile se spala cat mai des, cand se manevreaza medicatia sau cand se curata ochii; local, igiena se face cu ser fiziologic sau cu apa calduta si sampon special pentru zona ochilor. Pentru bebelusi sunt mai indicate servetelele speciale pentru aceste afectiuni. 

Tratamentul specific se face cu coliruri (picaturi) cu antibiotic, care pot contine sau nu si alte principii active – un antiiflamator steroidian, de exemplu. Medicul oftalmolog este cel care decide atat tratamentul, cat si modalitatea de administrare a lui, precum si perioada de timp. Ideal este sa obtinem un raspuns in 3-4 zile si sa continuam pana la 7 zile cu picaturile pentru a nu obtine un efect de rezistenta la antibiotic.

Uneori este necesara recoltarea secretiei si efectuarea antibiogramei, in cazul in care 2-3 tratamente cu antibiotic nu au dat rezultat.

In general, complicatiile apar rar si constau in afectarea corneei si aparitia kerato-conjunctivitei. In acest caz, vederea poate fi partial sau total afectata.

Vindecarea apare in cateva zile, maxim 1-2 saptamani. Uneori, in cazurile usoare, se observa o remitere a simptomelor chiar in lipsa tratamentului.

Reguli generale de respectat pentru prevenirea raspandirii infectiei

In afara de igiena foarte stricta a mainilor si a fetei, este recomandat sa va stergeti cu prosop de hartie care sa se arunce; sa spalati cat mai des fata de perna; sa nu folositi in comun produse care pot raspandi infectia – machiaj sau lacrimi artificiale.

Chiar daca un alt membru al familiei a primit acelasi tratament, nu este bine sa folositi la comun sticluta cu medicament, ci sa aveti fiecare cate o sticluta separata. Lentilele de contact, recipientul lor de pastrare, precum si solutia de intretinere se vor arunca si se vor purta ochelarii pana la vindecare.

Este bine sa nu folositi niciun fel de ceai sau alte substante nerecomandate de medic – lapte matern, roua, zeama de varza etc. Nu numai ca nu si-au dovedit eficacitatea, ci chiar au produs alergii puternice cu inrautatirea starii pacientului. Nici acoperirea ochiului cu un pansament nu duce la grabirea vindecarii, ba din contra.

Auto-medicatia sau prezentarea direct la farmacie in vederea prescrierii unui medicament poate sa duca la prelungirea infectiei si la inrautatirea situatiei. Nu toti ochii rosii inseamna conjunctivita, asadar este bine sa va vada cat mai repede un medic oftalmolog in aceste cazuri!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0