Trigliceridele si Omega 3: cum te ajuta acizii grasi sa ai un profil lipidic mai bun

Acizii grasi Omega 3 sunt folositi pentru a scadea valorile trigliceridelor marite, mai ales ca numeroase studii confirma ca aceste grasimi bune au acest efect.

Si in cazul hiperlipidemiei, acizii grasi esentiali Omega 3 se dovedesc a fi de ajutor. Expertii americani spun ca acizii grasi Omega 3 scad valorile trigliceridelor din plasma, in special la persoanele care sufera de hipertrigliceridemie, prin inhibarea sintezei lipoproteinelor cu densitate foarte scazuta (numite si colesterol VLDL sau "very-low-density lipoprotein") si inhibarea trigliceridelor in ficat.

De exemplu, un studiu din 1997 a aratat ca patru capsule dintr-un medicament ce continea 85% acizi grasi Omega 3, pe zi, au scazut considerabil concentratiile trigliceridelor la pacientii cu hipertrigliceridemie severa. Oamenii de stiinta de la acea vreme au tras concluzia in urma studiului ca disponibilitatea unui preparat puternic si sigur pe baza de Omega 3 pentru pacientii cu aceasta afectiune ar trebui sa diminueze riscul de pancreatita acuta si ar putea, de asemenea, sa reduca pe termen lung riscul de boala cardiovasculara.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Grasimi bune, utile in imbunatatirea profilului lipidelor din sange

Un alt studiu, ceva mai recent, din 2011, explica modul in care uleiul de peste (sursa bogata in Omega 3) poate sa reduca trigliceridele serice.

Acizii grasi Omega 3 cu lant lung sunt eficienti pentru a reduce valorile trigliceridelor serice. La o doza farmaceutica de 3,4 grame pe zi, Omega 3 reduc trigliceridele din sange cu aproape 25-50% dupa o luna de tratament, lucru care rezulta in principal din declinul productiei lipoproteinelor cu densitate foarte mica (VLDL-TG) de la nivel hepatic si, secundar, lucru care rezulta de pe urma inlaturarii sporite a acestor lipoproteine VLDL (very low density lipoprotein).

Intelegerea modului in care uleiul de peste reduce trigliceridele din sange, spun oamenii de stiinta, este importanta nu doar pentru ca trigliceridele crescute sunt un factor de risc cardiovascular, si si pentru ca ele ne ofera informatii de baza despre biologia lipidelor din sangele nostru si pentru ca ele pot ajuta la dezvoltarea unor noi sau imbunatatite abordari farmacologice, utile in tratarea hipertrigliceridemiei.

Care sunt sursele alimentare ce contin acizi grasi Omega 3?

Daca vrei sa tii cont de recomandarile medicilor si sa mananci peste gras de cel putin doua ori pe saptamana, retine ca surse alimentare de Omega 3 sunt: pestele oceanic (de apa rece) sau pestele gras, precum somonul, macroul, heringul, sardinele, pastravul de rau, tonul, semintele de in si nucile romanesti.

Desigur, expertii subliniaza ca pestele gras este cea mai buna sursa de Omega 3 pe care poti conta daca vrei sa iti asiguri necesarul acestor acizi grasi. Daca, insa, vrei sa optezi pentru suplimentele nutritive, nu uita ca trebuie sa discuti mai intai cu medicul tau curant, care iti va explica daca este cazul sa iei sau nu un supliment cu ulei de peste, care contine Omega 3.

Studiile arata ca produsele farmaceutice din ulei de peste care contin EPA si DHA (doua tipuri importante de acizi grasi Omega 3) sunt importante in tratamentul hipertrigliceridemiei. O forma de Omega 3 a fost aprobata in SUA, de catre FDA, ca adjuvant al dietei, pentru tratamentul persoanelor care au valori foarte mari ale trigliceridelor in sange. Ingredientele active ale acizilor grasi Omega 3 sunt EPA (acidul eicosapentanoic) si DHA (acidul docosahexanoic), care sunt responsabili de scaderea trigliceridelor. In studiile controlate, acizi grasi Omega 3 prescrisi au fost bine tolerati de pacienti, cu o rata mica de efecte adverse.

Asociatia Americana a Inimii ne aminteste ca terapia cu EPA si DHA, folosita pentru a scadea valorile foarte mari ale trigliceridelor, ar trebui folosita doar la recomandarea si sub supravegherea unui medic, pentru ca uneori acizii grasi Omega 3 pot avea interactiuni cu unele medicamente pe care pacientii le iau.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul "Safety and efficacy of Omacor in severe hypertriglyceridemia.", publicat in 1997 in Journal of Cardiovascular Risk, autori Harris WS, Ginsberg HN, Arunakul N, Shachter NS, Windsor SL, Adams M, Berglund L, Osmundsen K. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9865671)
  • Studiul "Fish oil – how does it reduce plasma triglycerides?", publicat in 2011 Biochimica et biophysica acta, autori Gregory C. Shearer, Olga V. Savinova, William S. Harris. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3563284/)
  • Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/what-are-omega-3-fatty-acids-from-fish-oil/art-20232583
  • Studiul "Role of prescription omega-3 fatty acids in the treatment of hypertriglyceridemia.", publicat in 2007 in Pharmacotherapy, autori McKenney JM, Sica D. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17461707)
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0