Ce solutii au pacientii care nu tolereaza tratamentele cu statine?

Statinele sunt eficiente in reducerea evenimentelor cardiovasculare si sunt sigure pentru aproape toti pacientii. Cu toate acestea, intoleranta la statine este o situatie frecventa cu care se confrunta medicii in practica clinica.

 

Ce sunt statinele?

Statinele sunt medicamente prescrise in mod frecvent pentru a trata colesterolul marit. Ele functioneaza prin blocarea enzimelor care produc colesterolul in corpul nostru. De cele mai multe ori, pacientii tratati cu statine raspund bine la tratament, iar valorile colesterolului lor scad. In alte situatii, o persoana poate dezvolta o intoleranta la statine, lucru care poate fi periculos.

Reactiile adverse in cazul statinelor

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Intoleranta la statine apare atunci cand un pacient este in imposibilitatea de a continua sa utilizeze un tratament cu statine, fie din cauza dezvoltarii unui efect secundar sau din cauza aparitiei unor modificari in analizele de sange. Aceasta intoleranta poate sa fie partiala (doar la unele statine sau la anumite doze) sau completa (la toate statinele in orice doza).

 

Simptomele intolerantei la statine

Cele mai comune manifestari ale intolerantei la statine sunt durerile musculare, slabiciunea, crampele. In general, acestea sunt usoare, complet reversibile dupa oprirea administrarii de statine si apar la pana la 15% dintre pacientii tratati cu astfel de medicamente.

Pe de alta parte, aproximativ doua treimi din efectele adverse raportate in timpul tratamentului sunt reprezentate de cresterea aminotransferazelor hepatice. Toate aceste reactii ridica semne de intrebare privind echilibrul dintre riscuri si beneficiile pentru sistemul cardiovascular al pacientilor.

Ce alternative exista la statine?

In cazul pacientilor care au suferit efecte adverse si tratamentul cu statine nu mai reprezinta o optiune sigura, exista si variante secundare. Un exemplu il reprezinta inhibitorii PCSK9,  o clasa diferita de medicamente de reducere a colesterolului. Inhibitorii PCSK9 s-au dovedit eficienti in a reduce nivelurile de LDL cu 50% sau mai mult. Potrivit rezultatelor studiilor preliminare, nu s-au inregistrat efecte adverse similare cu cele ale statinelor.

 

Unii specialisti recomanda si medicamente care includ chelatori de acizi biliari (rezine), un inhibitor al absorbtiei colesterolului intestinal, fibrati si niacina, utilizate singure sau in combinatie. 

 

Cum este tratata intoleranta la statine?

Multe probleme cauzate de statine sunt corelate cu dozarea medicamentelor. Medicul tau iti poate reduce cantitatea pe care o iei, pentru a vedea daca astfel sunt reduse simptomele tale. De asemenea, medicul iti poate prescrie o doza mai mica sau iti poate reduce chiar numarul de zile, pe saptamana, in care iti iei medicamentul.

Totodata, sunt incurajate si modificarile in stilul de viata. O dieta sanatoasa te poate ajuta sa iti reduci colesterolul in mod natural si iti scade riscurile de la nivel cardiovascular.

Medicul tau iti poate schimba statinele pe care le iei. Exista mai multe optiuni de statine, asa ca este posibil sa reactionezi mai bine la un tip diferit de statina. Totodata, medicul tau iti poate prescrie medicamente care scad colesterolul care nu fac parte din clasa statinelor.


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0