Ateroscleroza ar putea fi invinsa prin injectarea unor nanofibre [studiu]

O cercetare noua a demonstrat ca injectarea unor nanofibre - de fapt, niste nanostructuri - in organismul soarecilor ajuta la descompunerea placii ateromatoase, care este o trasatura importanta a aterosclerozei. Este vorba de o maladie cardiovasculara, caracterizata de formarea placilor de aterom in interiorul arterelor, iar din aceasta cauza, arterele se ingusteaza, diametrul lor fiind redus, si in cele din urma se blocheaza.

Ce sunt placile ateromatoase?

Placa ateromatoasa sau ateromul este o substanta de culoare galbena, ca ceara, alcatuita din colesterol, grasime, fragmente de reziduuri celulare, calciu si fibrina, o proteina insolubila care ajuta la coagularea sangelui (fibrina provine din fibrinogen).

Pe masura ce placa ateromatoasa se dezvolta treptat in artere, ea face ca vasele de sange sa isi piarda elasticitatea, iar astfel sunt mai putin eficiente in pomparea sangelui. In timp, ateromul poate duce la cheaguri de sange sau la alte complicatii: mici bucati de placi ateromatoase se pot desprinde si pot bloca arterele.

 

Cum se trateaza ateroscleroza?

Terapiile actuale pentru ateroscleroza includ folosirea unor medicamente din clasa statinelor, care ajuta la reglarea valorii colesterolului, insa cu toate acestea, statinele pot doar sa ajute la mentinerea bolii sub control. Ele nu pot "inversa" mersul bolii.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

O noua cercetare, insa, arata ca in viitor, aceasta maladie cardiovasculara ar putea fi invinsa. Oamenii de stiinta de la Northwestern University Feinberg School of Medicine din Chicago, Statele Unite ale Americii, au condus un studiu in care niste nanofibre create sintetic au fost folosite in cazul unor animale (soareci) cu ateroscleroza.

Injectia nanofibrelor sintetice a tintit cu succes depunerile de colesterol din artere si a dus la descompunerea placii ateromatoase.

Tratamentul acesta, spun oamenii de stiinta, reduce placa ateromatoasa cu pana la 11%. Dr. Neel A. Mansukhani, unul dintre cercetatorii implicati in acest studiu, a explicat cum el si colegii sai au decis sa creeze niste fibre extrem de mici care contineau particule care indeparteaza colesterolul. "Obiectivul nostru a fost sa dezvoltam o noua terapie, non-invaziva si non-chirurgicala pentru a opri din evolutie si pentru a inversa cursul bolii, prin tintirea peretelui vaselor de sange cu niste nanofibre pe baza de peptide, dezvoltate in laborator", a declarat el pentru medicalnewstoday.com.

Autorii acestei cercetari au explicat ca micile fibre create contin o secventa de aminoacizi importanta, care "topeste" colesterolul.

Ca sa testeze noua substanta creata in laborator, echipa de cercetatori a creat, prin inginerie genetica, o serie de soareci care aveau ateroscleroza. Apoi au tinut soarecii pe o dieta bogata in grasimi, pe o perioada de 14 saptamani.

Dupa acest interval, o parte dintre soareci au fost injectati cu nanofibrele create, iar restul au fost injectati cu o solutie salina, de doua ori pe saptamana, pe o perioada de 8 saptamani.

La inceput, cercetatorii au vrut sa confirme ca terapia lor tinteste, intr-adevar, zonele unde exista ateroscleroza. In acest scop, echipa a folosit tehnici de imagistica medicala pentru a urmari efectele terapeutice ale substantei, asupra organismului soarecilor.

Efectele nanofibrelor au fost vizibile dupa 24 de ore de la injectare, au durat pana la 72 de ore si au disparut complet dupa o perioada de 7-10 zile. Per total, la finalul perioadei de 8 saptamani de tratament, placa ateromatoasa la soarecii de sex masculin a scazut cu 11%, iar in cazul soarecilor femele a scazut cu pana la 9%.

Rezultatele obtinute de oamenii de stiinta au demonstrat ca aceasta noua terapie tintita cu nanofibre se axeaza in mod cu totul special pe leziunile aterosclerotice si reduce povara placii ateromatoase dupa o scurta durata a tratamentului. In ciuda acestor rezultate promitatoare, autorii studiului avertizeaza ca descoperirile lor sunt preliminarii si ca sunt necesare mai multe teste inainte ca aceasta metoda cu nanofibre sa poata fi folosita in studiile efectuate pe oamenii diagnosticati cu ateroscleroza.

 
 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Studiul "Peptide Amphiphile Nanostructures for Targeting of Atherosclerotic Plaque and Drug Delivery", publicat in februarie 2018 in  Advanced biosystems, autori: Miranda M. So, Dr. Neel A. Mansukhani, Dr. Erica B. Peters, Dr. Mazen S. Albaghdadi, Zheng Wang, Dr. Charles M. Rubert Pérez, Prof. Melina R. Kibbe, Prof. Samuel I. Stupp.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0