Ciroza: cauze și simptome

Despre ciroza hepatica
- Forme ale cirozei hepatice
- Cauzele cirozei hepatice
- Factorii de risc ai cirozei hepatice
- Simptomele cirozei hepatice
- Analize specifice diagnosticarii cirozei hepatice
- Diagnosticarea cirozei hepatice
- Evolutia cirozei hepatice
- Complicatiile cirozei hepatice 
- Prevenirea cirozei hepatice

Cum se trateaza ciroza hepatica

Sfaturi pentru ameliorarea simptomelor de ciroza hepatica
- Regimul alimentar in ciroza hepatica
- Schimbarea stilului de viata pentru imbunatatirea sanatatii
- Evitarea unor medicamente ce pot agrava evolutia cirozei hepatice

Despre ciroza hepatica

Forme ale cirozei hepatice

Exista mai multe forme ale cirozei hepatice, manifestarile fiecareia dintre acestea fiind determinate de cauzele aparitiei cirozei.

Ciroza postnecrotica – cunoscuta si sub denumirea de ciroza postvirala, acest tip de ciroza apare ca urmare abolilor infectioase de care sufera ficatul. Aceasta forma de ciroza este caracterizata prin pierderea de celule hepatice si fibroza. In general, pacientii diagnosticati cu hepatita de tip C care consuma alcool au sanse mari sa dezvolte aceasta forma de ciroza, alcoolul accelerand evolutia bolii.

Ciroza alcoolica – ciroza alcoolica este cea mai grava afectiune cauzata de alcool, un procent de 10-20% dintre persoanele alcoolice dezvoltand ciroza hepatica, potrivit statisticilor. Aceasta forma e ciroza este caracterizata de pierderea de celule hepatice, aparitia nodulilor regenerativi si a cicatricilor la nivelul ficatului.

Ciroza biliara – aceasta forma de ciroza este de natura autoimuna si distruge, treptat, ficatul. In prima faza sunt afectate conductele biliare, care se inflameaza. Inflamarea excesiva a acestora cauzeaza obstructia conductelor, care sunt inlocuite in timp cu tesut cicatricial.

Ciroza cardiaca – se manifesta prin fibroze la nivelul ficatului, aparute cel mai probabil in urma unei insuficiente cardiace congestive la nivelul ventriculului drept. Caracteristici acestui tip de ciroza si nodulii de regenerare.

Cauzele cirozei hepatice

O serie factori pot contribui la deteriorarea ficatului, cauzand ciroza. Cele mai comune cauze ale cirozei hepatice sunt:

· Consumul abuziv de bauturi alcoolice

· Hepatita virala (B sau C)

· Depozite de grasimi la nivelul ficatului

Alte posibile cauze sunt si:

· Depunerile de fier din organism

· Fibroza chistica

· Depozite de cupru la nivelul ficatului (sindromul Wilson)

· Atrezia biliara

· Probleme de natura metabolica mostenite genetic

· Hepatita autoimuna

· Ciroza biliara primara (deteriorarea conductelor biliare)

· Intarirea si cicatrizarea conductelor biliare

· Medicamentele precum metotrexatul, folosit pentru tratarea leucemiei

Ciroza hepatica nu este o afectiune transmisibila, fiind o boala care apare in urma degradarii pe termen lung a ficatului, degradare cauzata de inflamarea acestuia din diverse cauze.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Factorii de risc ai cirozei hepatice

Factorii de risc sunt cei care predispun o persoana la ciroza hepatica. Este posibil sa dezvolti ciroza fara prezenta acestor factori de risc, insa prezenta lor mareste riscul de ciroza – iata care unt factorii de risc in cazul acestei afectiuni hepatice:

· Consum cronic de alcool

· Infectia cu hepatita B, C sau D

· Steatohepatita nonalcoolica

· Congestie hepatica

· Afectiuni mostenite genetic precum: boala Wilson, hemocromatoza, galactozemie, fibroza cistica, sindromul Budd-Chiari

· Hepatita autoimuna

· Varsta – pe masura ce inaintezi in varsta, riscul de ciroza creste intrucat ficatul tau a fost mai expus la diversi factori daunatori precum virusuri si substante toxice

· Exces sever de vitamina A

· Expunerea la substante toxice precum arsenicul

Din pacate, ciroza hepatica este o afectiune care nu tine cont de varsta. Copiii si adolescentii pot dezvolta ciroza hepatica la fel ca si adultii.

Simptomele cirozei hepatice

Din nefericire, de cele mai multe ori ciroza hepatica este o afectiune „tacuta”, simptomele aparand in momentul in care boala se afla deja in stadiu avansat. Simptomele ce pot aparea in caz de ciroza sunt:

· Oboseala

· Invinetirea pielii usor

· Iritatii la nivelul pielii

· Icter

· Acumularea de lichid in abdomen

· Pierderea apetitului

· Greata

· Umflaturi la nivelul picioarelor

· Scadere in greutate

· Confuzie si probleme de concentrare

· Inrosirea palmelor

· Atrofie testiculara in cazul barbatilor

· Cresterea sanilor in cazul barbatilor

Analize specifice diagnosticarii cirozei hepatice

Daca medicul suspecteaza ca poate fi vorba despre o ciroza, va folosoi o serie de analize de sange ori de examene imagistice pentru a stabili un diagnostic. Si biopsia hepatica poate stabili daca este sau nu vorba despre ciroza.

In ceea ce priveste analizele de sange care verifica sanatatea ficatului, acestea masoara anumite subatnte produse de ficat. Analizele de sange masoare nivelul de:

· Albumina – aceasta substanta este, de fapt, o proteina. Bolile de ficat cresc nivelul de albumina din sange.

· Timpul de tromboplastina partial activat – aceasta analiza indica timpul necesar pentru coagularea sangelui.

· Bilirubina – bilirubina este produsa de ficat atunci cand hemoglobina este descompusa. Ciroza determina o crestere a nivelului de bilirubina, care cauzeaza icter.

· Aspartataminotransferaza (AST), alaninaminotransferaza (ALT), lactat dehidrogenaza (LDH) – valorile crescute ale acestora indica inflamatie la nivelul ficatului si moartea celulelor hepatice.

· Fosfataza alcalina (ALP) – valorile ridicate ale ALP indica un blocaj la nivelul conductelor biliare.

· Glutamiltranspeptidaza (GGT) – consumul de alcool ori afectiunile de la nivelul conductelor biliare determina o crestere a nivelului de GGT.

 

Pe langa analizele de sange, medicul poate folosi si computer tomograf (CT) ori rezonanta magnetica (RMN) pentru a observa aspectul ficatului in vederea stabilirii unui diagnostic. Si biopsia, cunoscuta si sub denumirea de punctie hepatica, poate ajuta medicul sa descopere ciroza, precum si stadiul in care aceasta este.

Diagnosticarea cirozei hepatice

In urma realizarii unui set de analize de sange ori de imagistica, medicul poate stabili diagnosticul de ciroza hepatica. Medicul va incerca apoi sa descopere daca au aparut sau nu complicatii si de ce natura sunt acestea. La final, se va stabili un tratament.

Examinarea fizica pentru depistarea semnelor cirozei hepatice

Examinarea fizica poate ajuta medicul sa depisteze semnele cirozei hepatice, insa nu este intotdeauna concludenta. De regula, aceasta examinare este de folos in caz de ciroa decompensata. Examenul fizic in caz de ciroza urmareste: culoarea pielii pentru depistarea icterului, rubeoza palmara, ascita (n.r. acumulare de lichid in cavitatea abdominala), umflarea gambelor, atrofia musculara.

Analize sangvine care pot diagnostica ciroza hepatica

Analizele de sange care pot diagnostica ciroza hepatica sunt: albumina, timpul de tromboplastina partial activat, bilirubina, aspartataminotransferaza (AST), alaninaminotransferaza (ALT), lactat dehidrogenaza (LDH), fosfotaza alcalina, Glutamiltranspeptidaza (GGT).

Analize sangvine care pot determina cauzele cirozei hepatica

Exista un set de analize de sange care poate ajuta la stabilirea cauzei cirozei hepatice – iata despre ce analize sangvine este vorba:

· Anticorpi antinucleari (ANA) – aceasta analiza poate ajuta la diagnosticarea hepatitei autoimune.

· Anticorpi antimitocondrial – aceasta analiza ajuta la depistarea cirozei biliare primare.

· Feritina si fier – testul acesta ajuta la epistarea hemocromatozei, adica a excesului de fier din organism.

· Analizele pentru hepatita B si C – testarea pentru aceste afectiuni hepatice ajuta la diagnosticarea cirozei hepatice cauzata de o forma de hepatita.

· Testarea alcoolemiei din sange – aceasta analiza a sangelui poate ajuta la diagnostocarea cirozei alcoolice.

· Ceruloplasmina – aceasta analiza a sangelui ajuta la diagnosticarea bolii Wilson.

· Alpha1-antitripsina – aceasta analiza ajuta la depistarea deficitului de alpha1-antitripsina, proteina sintetizata de ficat.

Investigatii pentru diagnosticarea cirozei hepatice

 
 

Asadar, pentru diagnosticarea cirozei hepatice se realizeaza urmatoarele investigatii medicale: examenul fizic, anamneza, o serie de analize de sange precum si teste de imagistica si biopsie hepatica.

Evolutia cirozei hepatice

Evolutia cirozei hepatice consta in deteriorarea treptata a tesuturilor hepatice, tesuturi care sunt, intr-un final, inlocuite complet cu tesuturile fibrotice. Ciroza are 4 stadii de evolutie, fiecare dintre acestea avand particularitatile sale.

 
 

Ciroza hepatica stadiu 1 – prima faza a bolii este caracterizata de inflamarea ficatului, dar si de distrugerea tesuturilor hepatice. Tot in acest stadiu se poate observa si o crestere de tesut conjunctiv anormal, in jurul principalei artere hepatice, dar si a canalului biliar.

Ciroza hepatica stadiu 2 – in aceasta faza apar si cicatricile la suprafata ficatului, denumite „fibroze”. Fibrozele inlocuiesc tesuturile sanatoase ale ficatului, acaparandu-l usor, usor. Inlocuirea tesuturilor sanatoase cu fibrozele este ireversibila.

Ciroza hepatica stadiu 3 – in al treilea stadiu al cirozei, fibrozele se unesc prin crearea unor legaturi. In aceasta etapa poate aparea tensiunea arteriala mare la nivelul ficatului, tensiune care creste riscul de complicatii ale cirozei.

Ciroza hepatica stadiu 4 – stadiul terminal a cirozei este caracterizat de incapacitatea ficatului de a functiona normal, fiind acaparat de fibroze. In acest stadiu apar simptome vizibile ale cirozei: sangerari stomacale, icter, edem sau prurit.

Ciroza hepatica este adesea catalogata drep „ciroza hepatica uscata” sau „ciroza hepatica umeda”. Ciroza hepatica uscata este ciroza fara ascita, adica in stadiu incipient. Atunci cand afectiunea evolueaza, apare ascita, adica acumularea de lichid in cavitatea abdominala, si astfel ciroza devine „umeda”.

Complicatiile cirozei hepatice

Hipertensiune portala – sangele din stomac, intestine, splina, vezica biliara si pancreas este transportat catre ficat prin intermediul venei portale. In caz de ciroza, fluxul sanguin este blocat, ceea ce determina cresterea tensiunii arteriale la nivelul acestei vene.

Edem si ascita – atunci cand ficatul cedeaza, apar edemul si ascita. Ascita represzinta acumularea de fluid la nivelul abdomenului, care poate degenera in peritonita bacteriana spontana.

Varicele – in urma hipertensiunii portale, vasele de sange se dilata si sunt mai predispuse ruperii.

Splenomegalie (splina marita) – tot hipertensiunea portala este de vina si pentru cresterea in volum a splinei.

Encefalopatie hepatica – intrucat toxinele nu mai sunt eliminate de ficat, acestea se pot depozita in creier. Encefalopatia hepatica poate cauza coma.

Boala metabolica osoasa – rezistenta oaselor este diminuata de dereglarile in ceea ce priveste vitamina D, calciul, masa osoasa, structura osoasa si nivelul de fosfor.

Pietre la vezica biliara – atunci cand bila nu poate iesi din vezica biliara, se transforma in pietre la vezica.

Cancer la ficat – cancerul la ficat este des intalnit in randul pacientilot cu ciroza hepatica, de aceea acestia trebuie sa isi faca analizele in mod frecvent.

Alte posibile complicatii: insuficienta renala, rezistenta la insulina si diabet de tip 2, probleme cardiace.

Prevenirea cirozei hepatice

Ciroza hepatica este ultimul stadiu al afectiunilor hepatice. Poate dura zeci de ani pentru ca o afectiune cronica a ficatului sa se transforme in ciroza. Intrucat nu exista tratament care sa vindece ciroza hepatica, aceasta fiind o afectiune ireversibila, este recomandat sa se faca tot posibilul pentru a fi prevenita. Primul pas consta in diagnosticarea timpurie a afectiunilor hepatice si tratarea acestora.

Exista o serie de schimbari pe care le poti face la capitolul stil de viata pentru a preveni ciroza hepatica:

Limitarea consumului de alcool – consumul de alcool cauzeaza inflamarea ficatiului. In timp, acest lucru cauzeaza ciroza hepatica. Ciroza hepatica alcoolica apare ca rezultat a mai bine de 10 ani de consum intens de alcool. Femeile alcoolice au sanse mai mari sa faca ciroza decat barbatii alcoolici asta pentru ca ficatul femeii este mai sensibil.

Prevenirea hepatitei – inflamarea ficatului este adesea cauzata e un virus hepatic, iar hepatita B si C cronice pot cauza ciroza. Hepatita B se transmite prin sange si fluide corporale, in timp ce hepatita C se transmite prin contactul direct cu sangele unei persoane infectate. Pentru a reduce sansele de infectare cu unul dintre aceste virusuri hepatice este recomandat sexul protejat, tatuarea in locuri sigure si evitarea folosirii la comun a acelor. Din fericire, impotriva hepatitei B exista pe piata un vaccin care poate fi facut pentru a evita imbolnavirea.

Adopta o alimentatie sanatoasa – depozitele de grasime de la nivelul ficatului pot cauza steatohepatita nonalcoolica, care poate cauza ciroza. Steatohepatita nonalcoolica este asociata cu colesterolul marit, afectiunile cardiace, obezitatea si diabetul. Alegerea unei diete sanatoase impiedica formarea depozitelor de grasime pe ficat.

Stilul de viata pentru evitarea afectiunilor ficatului

Pentru evitarea afectiunilor hepatice de orice natura, afectiuni despre care se stie ca pot cauza ciroza hepatica, este importanta adoptarea unui stil de viata sanatos. Mai exact, daca ai un ficat sanatos este bine sa se respecte urmatoarele indicatii:

· Alcoolul trebuie consumat cu moderatie – pentru un adult sanatos consumul moderat inseamna un pahar de bautura alcoolica pentru femeile de orice varsta, dar si pentru barbatii de peste 65 de ani si doua pahare de bautura alcoolica pentru barbatii mai tineri de 65 de ani.

· Trebuie evitat comportamentul riscant – consumul de droguri intravenoase si folosirea aceluiasi ac cu alte persoane precum si sexul neprotejat sunt comportamente riscante care predispun la afectiuni hepatice.

· Medicamentele trebuie luate la indicatiile medicului – consumul de medicamente fara recomandarea medicului poate solicita foate tare ficatul, mai ales daca este asociat cu consumul de alcool ori cu suplimente alimentare.

· Fereste-te de substantele toxice pe care le poti inhala – atunci cand folosesti insecticite, fungicide, vopseluri sau alte substante toxice, asigura-te ca te afli intr-un loc bine ventilat.

· Mentine o greutate normala – supraponderabilitatea creste riscul de „ficat gras” asa ca trebuie evitata.

Recomandari pentru persoanele cu predispozitie pentru ciroza hepatica

Persoanele care au predispozitie pentru ciroza hepatica precum pacientii diagnosticati cu hepatita C cronica sau hepatita B cronica trebuie sa acorde o atentie sporita metodelor de prevenire a cirozei. Acestea ar trebui sa tina cont de urmatoarele sfaturi:

· Sa nu consume alcool

· Sa aiba o dieta sanatoasa

· Sa practice in mod regulat sport

· Sa nu ia medicamente decat la recomandarea medicului

· Sa evite suplimentele alimentare si extractele din diverse plante

Cum se trateaza ciroza hepatica

Tratamentul pentru ciroza hepatica depinde de cauza care a declansat-o, precum si de stadiul cirozei. Scopul tratamentului este de a incetini evolutia bolii, de a ameliora simptomele si de a preveni complicatiile ce pot aparea. In stadiile incipiente ale bolii se poate incetini evolutia cirozei prin tratarea cauzei acesteia astfel:

Tratament pentru dependenta de alcool – persoanele care sufera de ciroza alcoolica trebuie neaparat sa opreasca consumul de alcool. In cazul in care pacientul nu reuseste sa faca asta pe cont propriu, medicul ii poate recomanda un tratament pentru dependenta de alcool.

Scaderea in greutate – persoanele care au ciiroza cauzata de „ficatul gras” ar trebui sa scape de kilogramele in plus si sa tina sub control nivelul de zahar din sange. Este esential pentru pacientul bolnav de ciroza sa consume in continuare proteine in timpul curei de slabire.

Tratament pentru hepatita – ciroza cauzata de hepatita B sau C poate fi incetinita din punct de vedere al evolutiei daca se incepe un tratament antiviral pentru eliminarea virusului hepatic.

Pe langa acest tip de tratament, care vizeaza cauza, medicul poate recomanda un tratament care amelioreaza simptomele cirozei precum iritatiile la nivelul pielii, oboseala si durerile. In stadiu avansat al cirozei, transplantul de ficat este singura optiune de tratament intrucat degradarea tesuturilor hepatice si inlocuirea acestora cu fibrozele sunt fenomene ireversibile.

Tratamentul initial pentru ciroza hepatica

In prima faza, medicul recomanda tratament simptomatic si care are rolul de a incetini evolutia bolii, precum si schimbari ale stilului de viata, care pot avea un impact pozitiv asupra sanatatii ficatului.

Tratamentul medical de intretinere in cazul cirozei hepatice

In caz de intretinere a cirozei hepatice, medicul va recomanda:

· Mentinerea unui stil de viata sanatos

· Limitarea consumului de sare pentru prevenirea acumularii de fluide

· Eliminarea alcoolului

Tratamente pentru o ciroza hepatica in stadiu avansat

In stadiu avansat al cirozei, atunci cand ficatul nu isi mai poate indeplini functiile, singura varianta de tratament este transplantul de ficat. Icterul, ascita, encefalopatia hepatica, disfunctiile renale ori cancerul la ficat sunt semne ca ciroza se afla in stadiu terminal si ca un transplant este necesar.

Tranplantul de ficat este procedura prin care se inlocuieste ficatul bolnav cu unul sanatos de la un donator decedat ori cu o parte a ficatului unui donator sanatos. Candidatii pentru transplant de ficat sunt supusi unui numar mare de teste si analize pentru a se stabili daca sunt suficient de puternici pentru a supravietuii perioadei dificile care urmeaza dupa operatie.

Transplantul de ficat

In momentul in care ficatul nu mai functioneaza normal, adica apare insuficienta hepatica, este necesar un transplant de ficat. Insuficienta hepatica se poate petrece spontan si poarta denumirea de insuficienta hepatica acuta, insa se poate petrece si in urma unei afectiuni pe termen lung, care a declansat aparitia cirozei hepatice.

In caz de transplant de ficat, o echipa de medici va face o serie de analize si teste pentru a stabili daca pacientul poate face fata unei asemenea interventii. Printre analizele necesare in vederea stabilirii necesitatii unui transplant, medicii se folosesc si de: biopsia hepatica, radiografii, CT, ecografie Doppler, EKG, precum si analzie de sange amanuntite. Daca se stabileste ca pacientul are nevoie si poate face fata unui transplant de ficat, acesta este adaugat pe o lista de asteptare.

Prioritate au intotdeauna cei cu insuficienta hepatica acita si cu cele mai mici sanse de supravietuire. Exista doua tipuri de donatori de ficat: donatori in viata si donatori decedati. Donatorii in viata sunt o optiune pentru unii pacienti cu ciroza in stadiu avansat. Acest tip de procedura presupune inlocuirea ficatului bolnav al pacientului cu o parte din ficatul sanatos al donatorului in viata. Atat ficatul pacientului, cat si al donatorului va greste si va ajunge la dimensiunile normale in cateva saptamani. In cazul donatorilor decedati, acestia sunt de cele mai multe ori victimele accidentelor a caror inima inca functioneaza, cu toate ca activitatea creierului a fost incetata. In Romania se fac interventii de transplant de ficat, Institutul Clinic Fundeni fiind deja renumit pentru interventiile reusite de acest fel.

Sfaturi pentru ameliorarea simptomelor de ciroza hepatica

Regimul alimentar in ciroza hepatica

Regimul alimentar al pacientilor cu ciroza hepatica trebuie sa fie unul sanatos, fara grasimi nesanatoase si alimente procesate, insa trebuie sa respecte si cateva principii clare.

Limitarea consumului de sare – in cazul pacientilor cu ciroza hepatica trebuie prevenite edemul si ascita. Iar pentru ca sodiul este cel care favorizeaza retentia de apa in tesuturi, medicii recomanda limitarea consumului de sare la pacientii cu ciroza.

Limitarea consumului de proteine – daca medicul stabileste ca pacientul prezinta risc crescut de encefalipatie, poate recomanda limitarea consumului de proteine pentru o perioada. Mai exact, medicul poate recomanda proteinele de origine vegetala in locul celor de origine animala.

Principiile de baza ce trebuie respectate de o persoana diagnosticata cu ciroza hepatica

O persoana diagnosticata cu ciroza hepatica trebuie sa fie constienta de faptul ca sunt absolut necesare anumite schimbari la capitolul stil de viata, pentru a prevenit evolutia rapida a bolii. Principiile de baza ce trebuie respectate in caz de ciroza sunt urmatoarele:

· Renuntarea la consumul de alcool

· Adoptarea unei diete sanatoase, saraca in sodiu si grasimi nesanatoase

· Pacientul trebuie sa manance des, in cantitati reduse si sa mestece foarte bine

· Pacientul trebuie sa practice sport pentru mentinerea masei musculare

· Pacientul nu are voie sa ia medicamente fara sa se consulte cu medicul sau

Alimente permise unui bolnav de ciroza hepatica

Lista alimentelor permise unui bolnav de ciroza hepatica este alcatuita din alimente naturale, neprocesate si sarace in continutul de grasimi nesanatoase si sodiu:

· Legume

· Fructe

· Cereale integrale

· Produse lactate sarace in grasimi

· Carne slaba

· Paste din cereale integrale

· Ulei de masline, ulei de soia

· Seminte de susan

Alimente interzise unui bolnav de ciroza hepatica

Pacientul bolnav de ciroza hepatica trebuie sa evite urmatoarele alimente:

· Carne grasa

· Mezeluri si alte alimente procesate

· Produse de patiserie si produse de cofetarie

· Carne negatita

· Fructe de mare

· Oua

· Fructe si produse lactate nepasteurizate

Schimbarea stilului de viata pentru imbunatatirea sanatatii

Pacientul diagnosticat cu ciroza trebuie sa se concentreze pentru mentinerea ficatului cat mai sanatos, in ciuda aparitiei fibrozei. Pentru a mentine sanatatea ficatului pentru o perioada cat mai indelungata, pacientul ar trebui sa isi schimbe complet obiceiurile alimentare, sa renunte la viciile precum consumul de alcool si fumatul, sa practice un sport care sa nu solicite organismul foarte tare si sa respecte indeaproape indicatiile medicului sau. Cu cat pacientul este mai constiincios si respecta mai bine indicatiile primite, cu atat mai bine se va simti. Calitatea vietii pacientului cu ciroza hepatica depinde de stilul de viata al acestuia.

Evitarea unor medicamente ce pot agrava evolutia cirozei hepatice

Pacientul diagnosticat cu ciroza nu trebuie sa ia niciun medicament fara a se consulta in prealabil cu medicul sau, indiferent cat de inofensiv ar parea medicamentul respectiv.

Spre exemplu, acetaminofenul, cunoscut sub numele de Paracetamol, este un medicament inofensiv, adesea luat fara recomandarea medicului. Pentru pacientii cu ciroza insa, acetaminofenul este extrem de periculos pentru ficat, mai ales daca este luat in doza mare ori cateva zile la rand.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Un alt grup de medicamente periculoase pentru pacientii cu ciroa hepatica este constituit din medicamentele folosite pentru reducerea colesterolului din sange. Statinele, adesea folosite de medici pentru colesterolul marit, pot afecta ficatul pacientului care are deja probleme hepatice serioase. Suplimentele alimentare si extractele din plante, chiar daca sunt naturale, pot fi toxice pentru ficat, mai ales daca este vorba despre un ficat bolnav. In niciun caz pacientul cu ciroza nu va lua asemenea suplimente fara a se consulta cu medicul sau gastroenterolog.

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0