Statinele ar putea ajuta si pacientii cu ciroza

Statinele folosite pentru tratamentul persoanelor cu colesterolul marit (hipercolesterolemie) ar putea avea si alte efecte benefice, spun oamenii de stiinta.

Dar chiar daca statinele au si alte beneficii, a existat intotdeauna o reticenta, iar medicii se temeau sa le prescrie pacientilor cu boli hepatice, deoarece erau ingrijorati ca aceste medicamente pot determina niveluri anormale ale enzimelor hepatice in sange.

Intr-o noua analiza (publicata in jurnalul "Alimentary Pharmacology & Therapeutics"), cu date culese din registrul national al pacientilor danezi, se observa ca pacientii cu ciroza hepatica datorata consumului excesiv de alcool au avut un risc de 43% mai mic de deces prematur, comparativ cu pacientii care nu au luat statine.

Aceste rezultate se adauga concluziilor trase de studiile anterioare, care indicau faptul ca statinele ar putea ajuta pacientii cu boli hepatice cronice, inclusiv pe cei cu ciroza.

 

 

"Descoperirile noastre sustin ipoteza ca statinele pot ameliora cursul cirozei si pot reduce rata de fibroza", a spus dr. Ulrich Bang, autorul principal al studiului danez. El a completat: "Rezultatele cercetarii sunt promitatoare si asteptam cu nerabdare sa vedem daca studiile prospective pot verifica aceste constatari", scrie medicalxpress.com.

Cum s-a desfasurat cercetarea?

Oamenii de stiinta au analizat diagnosticurile de ciroza legate de consumul de alcool si folosirea statinelor din registrele medicale daneze, ce aveau informatii din 1995 si pana in 2014.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Ciroza reprezinta cicatrizarea ficatului, cauzata de o deteriorare pe termen lung. Ea impiedica organul sa functioneze in mod corespunzator si poate cauza o insuficienta hepatica fatala. In plus, consumul excesiv de alcool este o cauza frecvent intalnita a cirozei.

Cercetatorii danezi au evaluat folosirea statinelor incepand de la prima expunere a pacientilor la aceste medicamente si pana la momentul decesului lor ori pana la finalul prescriptiei medicale. In total, 5417 oameni, cu o varsta medie de 56 de ani, au fost inclusi in acest studiu, scrie dailymail.co.uk.

Statinele reduc riscul de deces prematur in cazul cirozei cu 43%

Rezultatele studiului au scos la iveala faptul ca pacientii cu ciroza alcoolica au un risc cu 43% mai mic de deces prematur daca iau un tratament cu statine.

Medicii, insa, ezitau in trecut sa prescrie statine pacientilor cu boli de ficat, din cauza motivelor de ingrijorare, gandindu-se ca aceste medicamente cauzeaza valori anormale de enzime hepatice in sangele pacientilor. Descoperirile oamenilor de stiinta danezi sustin ipoteza cum ca statinele pot ameliora cursul cirozei si pot sa reduca rata de fibroza la ficat.

Fibroza hepatica reprezinta acumularea excesiva de tesut cicatricial la nivelul ficatului, care apare ca urmare a inflamatiei ficatului pentru o perioada indelungata, iar aceasta inflamatie cauzeaza moartea multor celule hepatice. Citeste aici mai multe despre fibroza in hepatita C.

Ce sunt statinele?

Colesterolul este esential pentru ca ajuta organismul sa functioneze cum trebuie. Cu toate acestea, nivelurile mari de colesterol "rau" sau LDL (aceste lipoproteine cu densitate mica / joasa) in sange pot cauza acumularea de depozite de grasime in artere.

In cele din urma, aceste depuneri au drept rezultat ingustarea si intarirea arterelor (boala numita ateroscleroza), ceea ce duce, in timp, la un risc mai mare de infarct miocardic si de accident vascular cerebral.

 

 

Statinele sunt o clasa de medicamente prescrise in mod frecvent, care ajuta la scaderea nivelurilor mari ale colesterolului LDL, pentru a diminua riscurile de boli cardiovasculare. Tipurile de statine folosite sunt: atorvastatina, fluvastatina, lovastatina, pravastatina, rosuvastatina, simvastatina si pitavastatina. Toate acestea actioneaza intr-un mod similar, prin inhibitia enzimei reductaza HMG-CoA, care produce colesterolul.

Statinele au si efecte secundare

Sa nu uitam ca, la fel ca in cazul oricarui medicament, si cele prescrise pentru reducerea colesterolului au efecte adverse. Majoritatea pacientilor care iau statine au efecte adverse minore sau nu au deloc efecte secundare.

Efectele adverse minore ale statinelor includ:

  • dureri de cap
  • senzatie de furnicaturi si amorteala
  • durere abdominala
  • balonare
  • diaree
  • senzatie de rau
  • eruptie cutanata.


 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0