7 ceaiuri care te ajută să slăbești

Un program corect și complet de slăbire presupune un mare efort și, după cum probabil știi deja, pastilele de slăbit sau ceaiurile de slăbit nu vor face niciodată minuni. Pe lângă o alimentație corectă, mult sport și hidratare suficientă, poți profita însă și de ajutorul naturii, prin plantele medicinale.

Ceaiurile sunt ușor de preparat, nu sunt foarte scumpe și multe dintre ele sunt plăcute la gust, un avantaj imens în condițiile în care în timpul unei diete ai voie să bei doar apă plată. Ceaiurile trebuie să fie neapărat neîndulcite, pentru că orice adaos de zahăr îți va da complet peste cap programul alimentar. Am selectat pentru tine cele mai bune 7 ceaiuri, care îți vor fi aliați de nădejde în lupta cu kilogramele.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

 

Care sunt ceaiurile medicinale benefice pentru pierderea în greutate

Ceaiul verde

E delicios, iar aroma sa plăcută te va umple de energie pentru întreaga zi. Ceaiul verde este un ceai care provine din planta Camellia sinensis, la fel ca și ceaiul alb, oolong și negru. În acest tip de ceai există niveluri ridicate de polifenol epigalocatechin-3 galat (EGCG), o substanță despre care oamenii de știință spun că ar putea să scadă riscul de boli de inimă și anumite tipuri de cancer. 

Potrivit specialiștilor, ceaiul verde are ca proprietate susținerea termogenezei (energia consumată după masă) și stimularea arderii grăsimilor datorită EGCG-ului și a altor catechine, care se găsesc din abundență în acest tip de ceai.

Iar o analiză din 2018 efectuată pe efectele pe care le are acest tip de ceai în  scăderea în greutate arată că datorită catechinelor și cofeinei tipul acesta de ceai este benefic pentru persoanele care vor să scape de kilograme, cât și în menținerea greutății1.

Și extractul de ceai verde este benefic pentru cei care vor să slăbească, spun oamenii de știință. Într-un studiu controlat randomizat oamenii de știință au ajuns la concluzia că extractul de ceai verde crește nivelul de leptine și reduce colesterolul LDL la femeile supraponderale și care se confruntă cu obezitate2

Și ceaiul matcha, care este un ceai ce se obține din frunzele de ceai verde sub formă de pudră, poate fi, de asemenea, de ajutor celor care vor să slăbească. Și asta pentru că acest tip de ceai ajută la arderea grăsimilor în timpul exercițiilor fizice, potrivit unui mic mai vechi. 

În timp ce cercetările despre ceaiul verde și pierderea în greutate par promițătoare, deoarece diferite studii folosesc cantități și forme diferite ale acestuia, în prezent nu există o cantitate definitivă de consum care să conducă direct la pierderea în greutate.

Ceaiul verde este un tonic excelent și are și efect antidepresiv, ideal pentru momentele în care te simți pierdut și fără poftă de viață. Iar efectele benefice asupra psihicului tău nu sunt singurele lucruri bune cu care te alegi după ce-l consumi. Este bogat în antioxidanți, aminoacizi, teină, vitamine și minerale, iar toate acestea te vor ajuta să elimini toxinele și apa din organism, stabilind un echilibru sănătos pentru celulele tale.

Datorită conținutului de cofeină, ceaiul verde îți va oferi și o doză de vitalitate, care se va face simțită în special în cazul dietelor sărace în proteine și carbohidrați. Vei avea mai multă energie pentru sport și nu te vei simți obosită. Evită însă ceaiul verde după ora 18:00, pentru că îți poate provoca insomnie. Poți bea 2 căni pe zi, una dimineața și una în jurul prânzului.

Ceaiul alb

Spre deosebire de ceaiul verde, ceaiul alb conține foarte puțină cofeină, dar, în  schimb, conține polifenoli, inclusiv catechine. O revizuire din 2022 arată că polifenolii din ceaiul alb, în special catechinele, sunt cei care ajută în pierderea kilogramelor3. De altfel, oamenii de știință sugerează că persoanele care consumă ceai alb, dar fac și exerciții fizice, se confruntă cu o reducere semnificativă a indicelui de masă corporală (IMC), colesterolului LDL („rău”) și nivelurilor de trigliceride, în timp ce crește colesterolul „bun” (HDL). 

Ceaiul de mentă

Dacă una dintre cele mai mari probleme cu care te confrunți în timpul unei diete este senzația constantă de foame, ceaiul de mentă va deveni prietenul tău cel mai bun. Aroma și substanțele din compoziția sa diminuează senzația de foame, iar tu nu vei mai pofti la gustări sau la porții foarte mari de mâncare.

Ceaiul de mentă te poate ajuta și dacă te confrunți cu probleme digestive, calmând balonarea sau indigestia, care apar la schimbările bruște de regim alimentar. Atenție însă la cantitate, fiindcă ceaiul de mentă în exces poate cauza constipație! Bea doar 2 căni pe zi, la interval de câteva ore între ele.

Ceaiul de urzică

Infuzia din frunze uscate de urzică luptă cu toxinele din organism, eliminându-le odată cu excesul de apă din țesuturi. Poți bea chiar și un litru de ceai pe zi, fiindcă efectul său purificator va completa cu succes eforturile pe care le faci în privința alimentației și sportului.

Ceaiul de soc

Plăcut la gust și ușor aromat, ceaiul de soc poate fi consumat cu câteva picături de lâmâie, de 2-3 ori pe zi. Are un puternic efect detoxifiant, și este recomandat în special pentru proprietățile diuretice. Bea ceai de soc dacă ai probleme cu constipația din cauza dietei pe care o urmezi.

Ceaiul de ghimbir

Știm că pe femei nu doar kilogramele le îngrijorează, ci și celulita inestetică de pe coapse. Ceaiul de ghimbir stimulează eliminarea retenției hidrice, mai ales dacă îi potențezi efectele prin alimentație și sport- înot, mers pe bicicletă, alergat. Pe lângă eliminarea celulitei, ceaiul de ghimbir îți va regla tranzitul intestinal, susține eliminarea toxinelor și accelerează procesul metabolic. Se adaugă bucățelele de rădăcina de ghimbir în apa clocotită și se fierb timp de 3 minute, apoi se lasă acoperit timp de alte 5-10 minute și se poate servi pe tot parcursul zilei, în timpul meselor sau înainte de masă.

Ceaiul hibiscus

Acest tip de, care se recoltează din frunzele de hibiscus, care în compoziție catechine precum EGCG. Studii mai vechi au arătat că acest tip de ceai ajută la scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului, însă ar putea fi de folos și celor care vor să slăbească. 

Într-un studiu mai vechi, 17 adulți supraponderali sau obezi au luat un extract de hibiscus timp de 12 săptămâni. La finalul cercetării, specialiștii au ajuns la concluzia că tipul acesta de ceai a ajutat la scăderea în greutate, cât și la reducerea indicelui de masă corporală, grăsimii corporale și raportului șold-talie, în comparație cu un grup de control. Cercetătorii au atribuit aceste avantaje compușilor vegetali din extractul de hibiscus.

În cadrul unei alte cercetări mai vechi oamenii de știință au raportat rezultate similare din hrănirea șoarecilor obezi cu extract de hibiscus timp de 60 de zile, deși studii de durată similară nu au fost efectuate la oameni.

Este important de menționat că aceste cercetări au analizat impactul pe care extractul de hibiscus îl are asupra scăderii în greutate. Este nevoie de mai multe cercetări efectuate pe ceaiul de hibiscus înainte ca oamenii de știință să poată avea concluzii despre eficacitatea acestuia pentru pierderea în greutate.

În general, ceaiurile care te ajută în dietă au rol antioxidant, de reglare a digestiei, inhibă senzația de foame și stimulează eliminarea apei în plus din organism. Indiferent de planta pe care o alegi, îți recomandăm să discuți și cu medicul nutriționist, pentru că administrarea oricărui remediu naturist pe termen lung poate avea efecte adverse.

Pe lângă cele amintite mai sus, poți încerca și ceaiul de rozmarin, Rooibos, oolog, ceaiul negru, de păpădie, de coada-calului și de cimbrișor.

Recomandări de care să ții cont când bei ceai pentru a slăbi

Dacă vrei să scapi de kilogramele nedorite, este important să reții că adăugarea ceaiului în regimul de slăbire poate fi doar o mică piesă din acest puzzle. În plus, ține cont că dacă îți îndulcești ceaiul cu zahăr sau consumi alimente bogate în zahăr sau grăsimi, toate beneficiile majore ale acestor tipuri de ceai, despre care ți-am vorbit mai sus, se anulează.  

Dacă bei ceai care are în compoziție cofeină, ține cont că cofeina este un stimulent cu care nu vrei să exagerezi - sau să-l consumi după cină. Până la 400 mg de cofeină pe zi reprezintă o limită sigură pentru adulții sănătoși. De altfel, ține cont și că un consum exagerat de cofeină poate provoca nervozitate, insomnie și tulburări digestive. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „A Review on the Weight-Loss Effects of Oxidized Tea Polyphenols”. Molecules. 2018; Rothenberg DO, Zhou C, Zhang L.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6099746/ 
2 Studiul „Effects of green tea extract on overweight and obese women with high levels of low density-lipoprotein-cholesterol (LDL-C): a randomised, double-blind, and cross-over placebo-controlled clinical trial”. BMC Complement Altern Med. 2018;  Huang, LH., Liu, CY., Wang, LY. et al.
https://bmccomplementmedtherapies.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12906-018-2355-x#citeas
3 Studiul „Is White Tea a Potential Herbal Drink for Weight Loss? A Narrative Review”. Scientific Chronicles. 2022;Rezaee Z, Rashidlamir A, Krüger K, Oral O. 
https://www.researchgate.net/publication/367157366_Is_White_Tea_a_Potential_Herbal_Drink_for_Weight_Loss_A_Narrative_Review


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0